Glemte hemmeligheter for å få en god karriere

Du har sikkert hørt noen av disse rådene fra folk som ønsker å hjelpe deg med dine karrierevalg:

  • Ikke velg et visst studie bare fordi vennene dine gjør det
  • Det er greit å prøve deg fram med ulike jobber
  • Lag en god søknad og CV for å gi et godt førsteinntrykk

Men hva gjør du når du flittig har fulgt alle disse rådene, men fortsatt ikke føler at du er “on top of the game” i karrieren din? Hva gjør du når det butter imot, og du ikke ser lysen i enden av tunnelen? Da gjør du akkurat det du gjorde for å finne denne artikkelen; du oppsøker nye måter å gjøre ting på.

Og det er flott at du ville komme! Her får du innsikt i glemte hemmeligheter for å få en god karriere.

1. Lev din lidenskap

Det er ikke alltid klart hva du vil gjøre med livet ditt. Derfor må du ta deg tid til å utforske hva som vil gjøre deg lykkelig. Lev lidenskapen din!

Finn aktivitetene som gir deg glede og entusiasme, og forfølg dem med hele ditt hjerte. Men ikke gå deg vill i tanker og forventninger om at det skal være lett. I boka So Good They Can’t Ignore You skriver den bestselgende forfatteren og dataprofessoren Cal Newport at du kun VIRKELIG oppdager lidenskapen din når du har jobbet hardt og lenge med et prosjekt, uten å gi deg når ting er vanskelig og du føler deg umotivert.

Si at du liker å gjøre yoga, og ønsker å bli instruktør. Det er ikke bare å valse i vei, ta et intensivkurs på 200 timer, og så forvente at kundene skal ramle inn med en gang du starter ditt eget yogastudio eller gir yogatimer på nett. Dette er et eksempel Cal bruker i boka for å vise at lidenskap alene ikke duger. Det må backes opp av ren og skjær innsats, over lang lang tid.

Det motsatte eksempelt han bruker er en logodesigner som har jobbet i 20 år, og bygd seg opp et renommé i et anerkjent firma. Når han så forvalter karrierekapitalen han har bygd over alle de årene, og starter for seg selv, har han et mye sterkere fundament å basere den nye lidenskapen sin på.

Som de sier på engelsk, “It’s not all sunshine and rainbows,” og det gjelder også din lidenskap. Det er fantastisk at du har en interesse som du ønsker å skape en karriere ut av – men hvis du vil lykkes må du være forberedt på å gjøre jobben.

2. Søk råd fra erfarne fagfolk

Lær av de som har vært der før. Søk råd fra de som har lykkes og bruk dem til å lede reisen som du går gjennom nå. Hvis du ønsker å bli en god maler, studer verkene til Leonardo da Vinci, Michelangelo, eller Edvard Munch, og ta kursene til moderne malemestere som du finner en drøss av på nettet.

Det finnes en rekke måter å få råd fra erfarne fagfolk, for eksempel å spørre dem direkte på epost (eller i person, hvis du kjenner dem), lese bøkene deres, se videoene deres eller lytte til podcastene deres. Å gjøre dette vil hjelpe deg å lære mer om hva som kreves for å lykkes i forretningsverdenen.

3. Spør deg selv hva din hensikt er med livet

Dette er en introspektiv aktivitet. Det handler om å finne ut hva du liker å gjøre, hva du er god på og hvordan du kan bidra til verden.

Vi trenger alle å finne et større formål med livet. Du tror kanskje at jobben din er den eneste måten du bidrar til verden på, men det er mange andre måter vi kan gjøre det på. Vi kan være frivillige, donere penger eller tid, være snillere mot andre og mer. Noen skaper til og med karrierer ut av disse aktivitetene.

Før var disse rådene glemte hemmeligheter. For deg er de ikke lengre det. Er det ikke flott? Sørg for å bruke de godt.