Valdemar på San Roque i Ecuador

Valdemar har jobbet frivillig på et dagsenter for urbefolkningsbarn i Ecuador i vinter, han forteller: «Selve oppholdet har vært over alle forventninger. Det har alltid vært massevis å gjøre, og dagene har flytt forbi. Det var merkelig hvor fort to måneder kunne gå».

Senteret er drevet av lokale myndigheter, og ble opprettet da et økende antall urfolk migrerte til hovedstaden Quito for å finne arbeid. Barna i familiene, som er blant de fattigste og mest marginaliserte i Ecuador, har ofte ikke et trygt sted å oppholde seg mens foreldrene deres er på jobb. På senteret får barna mat, undervisning, stell og omsorg. Frivillige hjelper de lokalt ansatte i det daglige arbeidet på senteret, og gir ekstra oppmerksomhet og omsorg til barna gjennom lek og aktivitet.

I en hektisk hverdag er det viktig at de frivillige viser initiativ og tilbyr sin hjelp, ellers blir man fort forbigått. Det fikk Valdemar selv erfare, han forteller: «Det ble ikke gitt noen arbeidsoppgaver når jeg kom dit, så det var viktig at man tok initiativ selv. Det er lurt å spørre mye om det er noe man kan hjelpe med, eller gjøre ting der du ser det er nødvendig. Det er ikke alltid at assistentene der løper rundt og leker med barna like mye eller kapasitet til det (de hadde ofte nok å gjøre med diverse andre oppgaver). Derfor syntes jeg det var viktig å komme inn med mye energi, og vise barna at jeg er en de kan leke så mye de vil med. Da blir man også populær blant barna, siden når man er tre år, er lek og moro det livet handler om».

Da vi spør Valdemar om hva han har lært og hva som er hans beste minne fra turen forteller han: «For meg tror jeg de beste minnene var alle helgene som var fylt med nye venner, fester og andre aktiviteter. Jeg var heldig som ble god venn med vertssøsteren min, som var på min alder. Da hun introduserte meg til hennes liv, og visste meg Ecuador på en annen måte enn jeg hadde klart selv.

Jeg vil si at det har vært en veldig lærerik og unik opplevelse, og jeg anbefaler alle å gjøre det samme. Det er spesielt å kunne oppleve en annen kultur, og forskjellene fra Norge. Det er noe annet å se det selv, kontra å lese om det eller se bilder. Jeg har og lært meg å tilpasse meg nye omgivelser og kulturer, noe som jeg mener er en viktig egenskap å kunne ha. Fra jobben har jeg lært mye om barn og omsorg, som jeg tror kommer til å hjelpe mye i fremtiden».

Tusen takk for innsatsen din Valdemar, og at vi får lov til å dele dine opplevelser. Det har vært fantastisk moro å følge ditt eventyr i Ecuador 😊