Tørke og vannmangel i Cape Town

Tre år med lite nedbør og en økende befolkning har satt sitt preg på byens vannforsyning, og myndighetene har innført strenge restriksjoner for å avverge at Cape Town går tom for vann.

Sør-Afrika treI de siste ukene har tørke og vannmangel i Cape Town i Sør-Afrika preget det norske og internasjonale nyhetsbildet. Tre år med lite nedbør og en økende befolkning har satt sitt preg på byens vannforsyning, og myndighetene har innført strenge restriksjoner på befolkningens vannforbruk for å avverge en større krise.

«Dag null» er betegnelsen på dagen da myndighetene skrur av den kommunale vannforsyningen, og beboere og besøkende må hente vann ved en av byens 200 vannposter. Datoen for denne dagen ble først fremskyndet, men senere utsatt. I skrivende stund er den satt til fjerde juni.

Det er grunn til å ta situasjonen alvorlig. Tørken og vannmangelen er reell og det er mye som peker mot at Cape Town kan bli verdens første storby som går tom for vann. En av årsakene til dette er at mange gjester og fastboende ikke følger myndighetenes restriksjoner om å spare på vannet. Innbyggerne har bare lov til å bruke 50 liter vann per dag, og dette sparetiltaket oppfordrer vi også frivillige som reiser med Atlantis Utveksling å følge.

Enkle tiltak for å redusere vannforbruket innebærer:

  • Ta korte dusjer på maks to minutter
  • Ikke la vannet renne ved tannpuss og oppvask
  • Bruk våtservietter til sminkefjerning og kroppsvask
  • Spar på vannet fra dusj og oppvask og bruk det til å skylle ned i toalettet

Atlantis’ prosjekter i Cape Town er foreløpig ikke hardt rammet av vannmangelen. Områdene prosjektene befinner seg i mottar springvann som normalt. De fleste hoteller og gjestehus, inkludert Ashanti Lodge, har innført sparetiltak og har nødløsninger klare dersom springvannet skulle ta slutt. Det arbeides også med å installere avsaltingsanlegg for sjøvann i Cape Town som vil hjelpe betraktelig på vannmangelen i byen.

Vi i Atlantis Utveksling følger og vurderer situasjonen nøye ut ifra informasjon vi mottar løpende fra vår lokale samarbeidspartner i Sør-Afrika. Dersom du har spørsmål vedrørende situasjonen kan du ta kontakt med programrådgiver Line på 94 19 05 34.

 

Mer informasjon om frivillig arbeid i Sør-Afrika

Ønsker du mer informasjon? Ring programrådgiver Line på 94 19 05 34 / 22 47 71 70 eller kontakt oss her. Du kan også avtale et møte med en rådgiver for å få mer informasjon.