Thea Marie og Linn-Therese i Goa

Thea Marie og Linn-Therese i Goa

Tips og opplevelser fra to som har jobbet frivillig i India. De forteller hva som er lurt å gjøre og hva du burde prøve å unngå i møte med et nytt land og kultur.

Vi, altså Linn Therese og Thea Marie, reiste med Atlantis til Goa i India for å gjøre frivillig arbeid i 8 uker. Vi var inne i vårt siste år på videregående, og visste ikke riktig hva vi skulle ta oss til når vi var ferdige. Men da vi var på utdanningsmessa i Lillestrøm, snubla vi tilfeldigvis over Atlantis sin stand, og vi bestemte oss raskt for at frivillig arbeid i India var greia for oss.

En kort oppsummering av oppholdet:
Vi ble plukket opp på flyplassen av en som jobbet i samarbeidsorganisasjonen til Atlantis. Videre dro vi til et hotell i utkanten av Mumbai, hvor vi ble introdusert for de andre i gruppa vår, som besto av rundt 20 jenter, blant annet fra Tyskland, England, Sør-Afrika og Australia, Sverige og Holland i alderen 18-50 år. I løpet av den første uken var vi sammen på trekking-tour i Dahk-jungelen, og på et Ashram-senter i Mumbai. Det var veldig opplevelsesrikt og gav oss et flott innblikk i den indiske kulturen.

Andre uka i India dro vi ned til Goa, hvor vi fikk et lynkurs i kulturen og India generelt, men med hovedvekt på Goa. Deretter ble vi introdusert for de forskjellige jobbalternativene, og fikk rundt to dager på oss til å velge arbeidplass. Det var mange spennende arbeidsplasser, men til slutt endte vi opp med følgende; Thea Marie: Old Age Home og Bridge Course(et sted hvor vi hjalp barn fra ikke fullt gode kår, med lekser), Linn Therese; Monte Hill Primary School og Bridge Course. Vi hadde også muligheten til å jobbe i barnehager og andre typer skoler, og blant annet på et HIV/Aids-senter.

Vi opplevde begge utfordringer i jobbene våre: På eldresenteret var det blant annet vanskelig i det hele tatt å få gjort noe, da pleierne og sykepleierne var redde for at vi skulle komme å «ta fra» dem jobben, eller at vi skulle «sladre» til mediene om all elendigheten som foregikk. Om vi faktisk prøvde å hjelpe noen, fikk vi som oftest kjeft og beskjed om å gå vekk. Etter hvert ble det for øvrig bedre, da de ansatte på eldresenteret lærte oss frivillige og kjenne. De innså tilslutt at vi ikke hadde «onde» hensikter. På Monte Hill Primary School, som ligger i slummen, skulle Linn Therese være lærer for en tredjeklasse i engelsk. I starten var det litt kaotisk i klassen, fordi lærerne ikke var så veldig behjelpelige (noe som forbedret seg etter hvert da de fikk hjelp til å oversette noen regler som skulle gjelde for orden i klassen).

Noe å være oppmerksom og forberedt på – anbefalinger:

Vi vil anbefale å lese en eller flere bøker og på internett, slik at du kan være litt forberedt når du kommer til India (eller andre destinasjoner). Hvis du lurer på noe er det lurt å ta kontakt med Atlantis eller noen tidligere deltagere, slik at du slipper å være usikker på noe når du skal dra. Det er nok lurt å finne ut hva du kan trenge under oppholdet ditt, og gjøre innkjøpene dine i god tid, da har du fortsatt tid til å skaffe deg det du eventuelt har glemt. Sjekk at alt er ok med passet ditt (noen land krever at passet ditt er gyldig en god stund også etter at du har kommet hjem igjen). Når det gjelder visum, må du huske at visumet gjelder fra datoen det ble godkjent. Så skal du være borte i 2 måneder og bestiller en måned før du drar må du søke om 3 måneder.

Engasjement!

Både for din egen og andres del, er det superviktig at du engasjerer deg i jobbområdet ditt. Hvis du opplever at jobben din er «kjedelig», er det mye som kan endres fra din side bare ved at du engasjerer deg litt ekstra. Eksempelvis jobbet vi med en annen person som på ingen måte viste interesse for det vi gjorde – vi fant jobben kjempeartig og spennende, mens denne personen ikke så gleden av å være der, og engasjerte seg minimalt, og var ikke med på en eneste forberedelse. Men, om du virkelig ikke liker jobben du har valgt, er det lov å bytte, men før du gjør dette, bør du vite at du i alle fall har prøvd å tilpasse deg. I så måte, om du opplever utfordringer som de nevnt ovenfor her, gjelder det også bare å engasjere seg litt ekstra, og vise at du faktisk vil gjøre en forskjell, og du vil blant annet få den nødvendige respekten som kreves, og som du vanligvis får med en gang du opptrer som frivillig arbeider.

Helgeturer er morsomt

Etter noen ukers jobbing er det ikke fritt for at du faktisk blir ganske sliten; varmen, nye inntrykk, og en generelt helt annerledes hverdag kan tære på for de fleste. Da vil det være ideelt å ta seg noen helgeturer rundt omkring for å slappe av. India kan tilby svært lave priser ved bruk av ulike transportmidler (fly, tog, buss, rickshaw, taxi, båt). Vi dro blant annet til New Delhi med fly, hvor vi på den ene av de to dagene vi skulle være der, dro på guidet tur rundt i hovedstaden, der vi blant annet så India Gate, Red Fort og Qutab Minar.

Andre dag dro vi ned til Agra, hvor blant annet Taj Mahal ligger. Turen ned til Agra er på fem og en halv time en vei – og vi kjørte taxi tur retur for 312 kroner. Hvor langt kommer man for det i Norge? Hele helgeturen (medregnet alle aktiviteter med guide) kom på sirka 2 000 kroner per person. Slike reiser er i hvert fall lette å få organisert om du er i Goa, for der er det mange reisebyråer som gladelig vil hjelpe deg å organisere turer. Ellers i helgene er stranda et flott alternativ for å slappe av.

Noe å unngå:

Unngå å ta for mye fri; det er ingen som stopper deg fra å gjøre dette, og det er lov(i hvert fall i Goa), men du vil virke veldig useriøs, og siden du forhåpentligvis drar fordi du vil gjøre en forskjell, og ikke på en «ferie», er det kanskje greit å holde seg på jobben?

Mest sannsynlig vil du også få mer ut av arbeidet på denne måten. Så i stedet for å ta fri midt i perioden som frivillig arbeider, anbefaler vi heller at du setter av litt tid før hjemreise til å reise rundt omkring hvis du ønsker det: Eller i helgene da du har fri.

De fleste indiere er veldig hyggelige, men noen kan bli i overkant hyggelige til tider. Ikke stol blindt på alt og alle, og især ikke selgere som lett kan lure deg; i starten av oppholdet ditt i India vil du sannsynligvis bli meget begeistret for de utrolig lave prisene, og dette vil kanskje noen kunne utnytte, ved at de gir deg en tilsynelatende god pris, men som for lokalbefolkningen ville vært svindyrt. Dette er jo ikke det verste, men vær obs på at pengene faktisk går unna selv om alt er mye billigere enn i Norge – ikke tenk i norske kroner, tenk i rupees.

Ellers vil du finne regler for hvordan du bør «oppføre» deg i forhold til den indiske kulturen i
campen, og det vil nok være lurt å lese gjennom dem når du kommer dit.

Vi kommer aldri til å glemme alt vi opplevde i India, alle de fantastiske menneskene vi møtte, alle opplevelsene, erfaringene og utfordringene vi gjorde oss på arbeidsplassene. Også all den gode og til tider skumle maten, fargene, luktene og så videre – generelt kommer vi aldri til å glemme India, og vi er begge fullt klare over at vi SKAL tilbake så fort som mulig.

Vi håper noen har nytte av det vi har skrevet – og at alle som bestemmer seg for å reise til India, vil få en like utrolig opplevelse som vi fikk.

Hjertelig hilsen to tidligere frivillige:

Linn Therese og Thea Marie

God tur!