Sykehus i Kenya

Ta praksis eller jobb frivillig på sykehus i Kenya. Prosjektet egner seg godt for frivillige eller studenter med helsefaglig kompetanse, og med interesse for å oppleve og lære om et afrikansk helsesystem.

Msambweni Hospital er et mellomstort sykehus som ligger på sørkysten av Mombasa, i fiskerlandsbyen Msambweni nær grensen til Tanzania. Sykehuset har 202 sengeplasser og flere avdelinger, deriblant poliklinikk, barselavdeling, laboratorium, radiologisk avdeling og avdeling for barn- og mødrehelse. Frivillige og studenter kan jobbe ved alle disse avdelingene med oppgaver som måling av vitale verdier, distribusjon av medisiner, prøvetaking og vaksinering, assistanse under fødsel, og ellers overvåking av pasientene.

Sykehuset har også to operasjonssaler, og i noen tilfeller kan studenter få lov til å observere under operasjon. Hver tirsdag opererer den ortopediske kirurgen. Hver onsdag og torsdag opererer de generelle kirurgene. Hver fredag jobber gynekologen. Når det er behov gjøres hastesaker som keisersnitt, gjennom hele uken.

I Kenya er det få som har helseforsikring, og ofte oppsøker lokalbefolkningen en heksedoktor før de søker profesjonell hjelp. Derfor er tilstanden til pasientene gjerne verre enn det den ville ha vært hvis de hadde søkt profesjonell hjelp tidligere. Sykdommer som tuberkulose, malaria og HIV/AIDS er utbredt og testing av blod for disse sykdommene vil også være en vanlig aktivitet på sykehuset. På kenyanske sykehus er familiemedlemmene selv ansvarlige for stell og måltider, mens helsepersonell fokuserer på den medisinske delen av jobben.

Pasienter kommer ofte til sykehuset uten avtale. Det gjør arbeidet variert og spennende, men det gjør også at man som frivillig eller student må være åpen og fleksibel. Noen dager er det mye å gjøre, mens andre dager er det roligere.

Bosted i Msambwemi

Studenter og frivillige som jobber på Msambweni sykehus bor på ‘Action Guest House’. Dette pensjonatet drives av en lokal veldedighet som en inntektsgenererende aktivitet. Huset er et tradisjonelt swahili hus: I midten er det et friluft, hvor lokale kvinner lager mat og vasker. Studentene deler rom, og har en egen seng med myggnett og et skrivebord og stol. Det er vanlig toalett og en dusj i huset, dog med kaldt vann, men med en gjennomsnittlig utetemperatur på ca 28-32 grader, så blir det forfriskende! Dine naboer Leonard og Phoebe vil ta godt vare på deg, og sørger for både renhold og matservering.

Msambweni har noen små butikker hvor du kan kjøpe brus, kontantkort, kjeks og frukt. En 10 minutters spasertur fra boligen finner du en fin restaurant, et svømmebasseng og en bar. Eierne som er tysk/sveitsiske er svært imøtekommende og vennlige.

Ukunda er en 30 minutters tur av matatu (lokal buss) og har et stort supermarked, mange turistattraksjoner, fine strandhoteller og restauranter.

Mer informasjon om prosjektet i Kenya

Ønsker du mer informasjon? Ring programrådgiver Line eller Madeleine på 94 19 05 34 / 22 47 71 70 eller kontakt oss her. Du kan også avtale et møte med en rådgiver for å få mer informasjon.