Siri i India

"Nå har jeg vært i dette fantastiske eventyrlandet i 5 uker, og det føles som jeg har sett og lært mer på denne tiden, enn jeg har gjort iløpet av et langt liv!" Les mer om Siris erfaringer fra India her.

Endelig har jeg en computer en liten stund for meg selv, og vil derfor fortelle dere litt om mine opplevelser så langt!

Lært mye
Nå har jeg vært i dette fantastiske eventyrlandet i 5 uker, og det føles som jeg har sett og lært mer på denne tiden, enn jeg har gjort iløpet av et langt liv!

Møtte resten av gruppen min i Delhi (som jeg har jobbet og bodd sammen med frem til nå). Det var en fantastisk positiv og hyggelig gjeng fra England, Tyskland, Danmark og Norge. Vi ble sammensveiset fra første stund, og har hjulpet og støttet hverandre hele tiden ved behov.

Taj Mahal og vertsfamilie
Etter et kort opphold i Delhi, dro vi til Agra og fikk sett Taj Mahal som bare må oppleves!!!! Helt fantastisk!! Etter en natt i Agra, dro vi til Japur hvor vi bodde hos vertsfamilier i tre dager mens vi gikk på kurs om indisk kultur, språk og de diverse hjelpeprosjektene. Jeg bodde hos en hyggelig, tradisjonell indisk familie med to studentbarn. Alt virket fint på overflaten, men mannsdominansen i familien var påfallende, og jeg fikk intuitivt en spesiell kontakt med Shoubha,fruen i huset. Hun var et nydelig, åndelig menneske, og hun må apenbart også fått tillit til meg, for hver kveld etter mannen hadde sovnet, kom hun inn og satt på sengekanten min og ville prate i flere timer.

Vi snakket om alt fra religion, meditasjon og kvinners stilling i India. Siste natten betrodde hun meg om sin egen situasjon. Hun hadde vært gift i 22 år, ekteskapet var arrangert ihenhold til kastesystemet, og hun måtte bo og forholde seg til mannen og hans familie. Selv er hun kunstnerisk begavet, skriver dikt, maler og syr. Hun var stolt over å vise meg alt hun hadde laget!

Diktene hennes var på hindu, men datteren (som var en moralsk støtte for moren) sa at diktene var geniale, som hun ønsker å få publisert når hun flytter hjemmenfra. Mannen og svigerfamilien saboterer imidlertid alt Shouba gjør og interesserer seg for! Hun er ulykkelig, deprimert, har ingen og snakke med, er ikke glad i mannen sin, og har ingen mulighet til å komme ut av ekteskapet sitt! Tragisk! Hennes trøst er bønn og meditasjon. Dette var mitt første møte med kvinners hverdag i India.

Etter Japur hadde vi 14 timers togtur og 4 timers biltur på dårlige svingete veier før vi kom frem til campen som er veldig primitiv etter våre begreper, men som vi følte oss hjemme i og ble glad i etter bare noen dager.

Yoga og solhilsen
Naturen er praktfull, med Himalaya fjellene og barskog på den ene siden, og dyrkede marker på den andre. Det var nydelig å komme opp hit, etter alt bråket, mylderet av dyr og mennesker, støv og forurensning, sterke farger og lukter (alt fasinerende,men slitsomt) som vi opplevde i byene.

Hver dag kl.7 har vi hatt en times yoga på plenen utenfor campen. Fantastisk med ‘Solhilsen’ mens solen kommer opp over de høye fjelltoppene!!

Frivillig på barnehage
Arbeidet mitt har om formiddagen vært i en barnehage/førskole med 14 barn i alderen 2-5 år!! Praktfulle, glade, livlige men skitne og tildels fattige smårollinger med store brune øyne. Jobbet sammen med en dansk mann, og vår oppgave var å lære dem farger, former enkle tall og bokstaver på engelsk samt lek og sangleker. En viktig oppgave er også å lære dem hygiene (håndvask,tannpuss og diverse.) Om ettermiddagen har vi vært på diverse hjemmebesøk, utrolig spennende å komme inn i hjemmene, se hvordan folk bor og lever og få anledning til å spørre om alt vi lurer på!! Alle vi møter er vennlige og gjestfrie, og det er ikke en dag vi går på veien uten at vi møter flokker med barn som vil hilse på oss, og si noen gloser på engelsk.

Helgeturer
I helgene har vi vært på utflukter, både til Amritsar og sett sikhenes Gyldne Tempel, og den berømte vaktskifte sermonien ved den indiske og pakistanske grensen. Vi har også vært i Dharamsala et par ganger og besøkt Dalai Lamas palass og tempel. Denne indisk/tibetanske lille byen er indias svar på Glastenbury i England.

Veien videre
Det har vært deilig og varmt frem til nå, men nå går det mot vinter her, og det blir kaldt særlig om natten. Gjengen min er alle reist hver til sitt, og de vil nå stenge campen vår for vinteren. Jeg kunne flytte over til en annen camp, men har istedet valgt å reise for meg selv tilbake til Dharamsala. Har tatt et seks dagers kurs i tibetansk massasje, og vil nå fortsette med yoga/meditasjon og arbeide frivillig med engelske konversasjons grupper for tibetanske flyktninger og munker.

Tiden går fort, og 17.desember drar jeg tilbake til London.

God klem til alle fra Siri