Reisebrev fra Thea på Dyregod i Namibia

Det at jeg har sovet med en seks ukegammel ape med bleie kommer til å huskes for alltid. Klemmene, smilene og alt man lærer bort og  lærer av barna er også noe av det beste jeg husker. Og selvfølgelig de andre frivillige! Jeg har fått venner fra både Norge og resten av verden jeg absolutt skal holde kontakt med.

Har akkurat kommet hjem fra reisen min til Namibia, og sitter igjen med en utrolig god følelse. Jeg må smile av tanken for dette er en opplevelse jeg virkelig kommer til å huske for alltid. Det var første gang jeg dro utenfor Europa, men Atlantis gjorde det så lett.  De svarer på alle spørsmål og guider deg gjennom diverse søknader som visum og politiattester.

Det er ikke godt å vite hva man skal forvente til en slik reise, men jeg tror uansett hva man ser for seg så blir det annerledes enn det man først så for seg. Husene vi bodde i var mye bedre enn jeg regnet med og jeg delte det med venninnen jeg reiste med og en tysk jente vi ble godt kjent med. Det var stort og med eget bad uten tak som gjorde at vi så stjernehimmelen da vi pusset tenner. Om man ønsker får man både romvask og klesvask så vil si at standarden var god. Personlig synes jeg ikke man bør ha så høye forventinger til maten, men man blir vant til nye vaner.

Først var planen å jobbe på San førskole i fire uker. Men på grunn av oppstart etter jul osv. var ikke barna på skolen og jeg følte jeg ikke fikk ordentlige oppgaver da jeg bare vasket og ryddet i hyllene. Jobbet derfor først to uker på Dyregod og hadde en fantastisk tid med dyrene. Det var virkelig utrolig hvor nære vi var med dyrene! Som det å gå på tur med geparder eller spaserte rundt med aper på hodet. Vi var barnevakt for babyaper og sov med dem om natta og det var en uforglemmelig opplevelse. Man mater en rekke forskjellige afrikanske dyr, sitter nattevakt mot snikskyttere og er med på gamecount, hvor man teller de som er friske nok til å slippes fri i reservatet.

Etter de to ukene var vi tilbake på skolen og hadde en fantastisk tid sammen med barna. Det var på den tiden 28 barn fordelt i to klasser, som igjen var delt i to grupper. De fire gruppene var fire ulike nivå. Vi hadde et tema for de to første gruppene, mens resten lekte ute. Etter ca. en time var tema ferdig og alle lekte ute i en-to timer før lunsj. Etter to timers pause hvor barna er hjemme bytter man slik at de to gruppene som lekte ute nå kommer inn. De lærer et tema i en time før det er frukt og så er dagen over. Synes det var utrolig gøy å kunne hjelpe til i undervisningen, men det er selvfølgelig ikke det samme som et vestlig utdanningssystem og ble overasket over hvor lite faglig som skjer i løpet av en syv timers lang skoledag. Trives supergodt med både lærere og barna og man blir tatt veldig godt i mot. Barna er utrolig kjærlige og man blir veldig fort glad i dem!

Vanskelig å plukke ut et favoritt minne, men den nære kontakten man får med afrikanske dyr er et av gullkornene. Det at jeg har sovet med en seks ukegammel ape med bleie kommer til å huskes for alltid. Klemmene, smilene og alt man lærer bort og  lærer av barna er også noe av det beste jeg husker. Og selvfølgelig de andre frivillige! Jeg har fått venner fra både Norge og resten av verden jeg absolutt skal holde kontakt med. Man blir fort nære hverandre når man bor, spiser og jobber sammen. Det var veldig god stemning på kveldene og i helgene og jeg tror det er noe av det jeg vil huske best. Selv om jeg reiste med en venninne er det ikke noe problem å reise alene! Man blir tatt veldig godt imot.

Thea Hodne, 19 år