Reisebrev fra Marthe i Spania

Marthe var au pair hos en spansk familie og lærte språket mens hun bodde der. I dette reisebrevet forteller hun om sin hverdag som au pair.

EBarcelonan vanlig dag i den første familien var å stå opp halv åtte. Lage frokost og lunsj til de tre eldste ungene, og sitte sammen med dem å spise frokost. Når faren hadde dratt til skolen med de tre eldste, vekket jeg minsten (10 mnd gammel baby) om han ikke allerede var våken, kledde på han, ga han mat, og trillet han til barnehagen. Klokken halv fem hentet jeg han igjen i barnehagen, og var hjemme med han frem til resten av gjengen kom hjem i seks tiden. Jeg gav ham mat, og lekte.

Når de andre kom hjem, var det tid for lekser, som vanligvis tok en god stund. Noen ganger var jeg alene med alle fire, andre ganger var moren eller/og faren der. Etter dette var det tv/spill/leking. Ungene spiste middag halv ti tiden, noen ganger spiste jeg sammen med de, andre ganger sammen med foreldrene etter barna hadde spist. De la seg mellom halv ti (god dag) og elleve.

Fire barn
Foreldrene var veldig hyggelige og hjalp med alt det jeg trengte i starten, av skoleinformasjon og reisekort også videre. Vi kom godt overens, men det var en veldig kaotisk tid i familien på det tidspunktet jeg kom, så det ble aldri noe system de tre månedene jeg var der, og for meg ble det rett og slett for mye med fire unger. Jeg følte ikke jeg klarte å komme så nærme ungene (bortsett fra babyen) som jeg ville.

Ny familie
Vanlig dag i denne familien var å stå opp kvart over sju, lage lunsj til gutten (13 år gammel), ta ut av oppvaskmaskinen, og dekke frokostbordet. Han kom ned i halv åtte tiden. Jeg lagde frokosten hans, toast, eggerøre også videre. Han dro til skolen kl. 8. Så fikset jeg rommet hans, redde opp senga, tok ut søppel fra kjøkkenet, og kostet etter kattene.

Jeg begynte igjen rundt halv seks, da satt jeg med han og spiste merienda. Han var for det meste på rommet sitt, å gjorde lekser og spilte på PC. Noen ganger hjalp jeg han med diverse oppgaver til skolen, men for det meste klarte han alt selv. Veldig annerledes enn den andre familien, noen dager satt jeg bare på rommet mitt og holdt på med mitt.

Så og si hver dag gikk jeg på butikken og handlet det meste av det vi trengte av mat og husholdningsvarer. Noen ganger også fra apoteket eller andre butikker. Halv åtte varmet jeg/laget middag, og åtte spiste vi. Etter middag dusjet han, og han la seg i ti tiden. Moren var skuespillerinne og jobbet stort sett alle kvelder. Hver helg, nesten, sov vi hos faren, som bodde 5 minutter unna, da moren ville ha litt privatliv…

Spanskskolen
Jeg gikk på skole på Club De Español. Selv om jeg betalte 135 euro for en mnd, 6 t/uka (som er en del når ukelønna er på 80 euro), var dette en kjempebra opplevelse for meg. Utrolig bra, kunnskapsrik lærer, og en kjempefin klasse med folk fra mange land, der jeg følte jeg kunne spørre og si alt jeg ville uten at men ble sett rart på. Gikk der fra oktober til jeg dro hjem i juni.

På fritiden var jeg ute med venner, i parkene, på byen, kafeer, restauranter, diskotek, og så musikaler. Jeg fikk en del venner fra ulike land, så vi hadde det helt supert den tiden vi var der. Noen ganger dro jeg også inn til byen alene. Da gikk jeg bare rundt og shoppet, eller tittet på folk i den flotte byen.

Forventinger og minner
Oppholdet svarte mer eller mindre til forventningene. Jeg prøvde før jeg dro å ikke forvente for mye, da jeg ikke ville bli skuffet, men hadde jo så klart noen forventninger om hvordan det ville bli å leve i en annen familie i ett annet land. Jeg er veldig åpen for mye ting, så jeg følte det gikk veldig bra.

Mitt sterkeste minne er nok de 5 gangene jeg så musikalen Hair. Jeg elsker musikaler, og denne forestillingen var helt spesiell. Ett annet sterkt minne er en av flere ganger jeg sovnet med en sovende, veldig søt baby på magen. Og den siste dagen jeg leverte han i barnehagen før jeg skulle hjem til jul, det var trist.

Marthe