Reisebrev fra Marte i Guatemala

Guatemala er et land som imponerer med mektig natur og flotte mennesker. Forbered deg på at standarden er forskjellig fra hjemme, og bli heller positivt overrasket. Og til slutt – gled deg til fantastisk kortreist og hjemmelaget mat og drikke, rik kultur og åpen og vennlig lokalbefolkning!

Når jeg nå er i gang med min åttende og siste uke her i Antigua, sendes noen ord om mine opplevelser og erfaringer hjem til Norge. Det er rart å tenke på at det som for et år siden bare var noen diffuse tanker om en reise, snart er ved veis ende og at jeg skal vende snuta hjem til kalde Norge og arbeidslivet. Jeg er 25 år og sykepleier, men har lenge hatt lyst til å lære meg spansk. Dette, kombinert med et ønske om nye opplevelser, hjalp meg å finne fram til Atlantis. Da jeg ikke har reist på egenhånd tidligere, antok jeg at den lille byen Antigua ville passe meg godt. Jeg tenkte at å bo hos en vertsfamilie, ta spanskkurs og jobbe på barneskole ville gi meg mye inntrykk og lærdom.

Dersom man er interessert i å lære spansk er Guatemala det perfekte stedet, med sosiale mennesker og langsom og tydelig uttale. Antigua er et lite sted, men det florerer av koselige kafeer, barer og restauranter, og du kan nå alle kanter av byen til fots. Det er en fargerik, gammel koloniby med ruiner og små parker og hager. Atmosfæren i byen er rolig og avslappet og folkene er imøtekommende. Jeg bor hos en vertsfamilie, og bruker mye tid sammen med dem. Stort sett spiser jeg alle måltider i huset, og har fått smake mye hjemmelaget, typisk guatemalansk mat. De behandler meg som en del av familien og tar seg god tid til meg. Standarden er naturligvis forskjellig fra hjemme, men jeg har alt jeg trenger og de sørger for at det er ryddig og rent i hjemmet. De fire første ukene tok jeg spanskkurs på Mundo Spanish School, og fikk veldig god kontakt med lærerne mine. Nå arbeider jeg som assistent ved Escuela Esperanza og har blitt kjent med mange nydelige barn. De har behov for hjelp i engelsk og jeg får undervise og rette prøver. Barna er kontaktsøkende og interessert i å bli kjent. De lever under fattige kår, men er glade og fulle av energi.

Etter jobb er det mye tid til andre aktiviteter. Skolen arrangerer noe hver dag, og på denne måten er det lett komme å i kontakt med andre. Jeg har for eksempel vært med på å besøke kaffe- og makadamiafarm. Jeg er en rolig av meg og som oftest pleier jeg å rusle rundt i byen og ta bilder, nyte en god kaffe på en av byens mange kafeer eller ta salsatimer. Den siste uken har jeg brukt kveldene på baristakurs. Er man av typen som liker nattlivet, er det også mange steder å dra etter mørkets frambrudd. I helgene reiser jeg og opplever Guatemala. Skolen tilbyr helgeturer, men jeg har foretrukket å reise på egenhånd. Jeg har besøkt den gamle Mayalandsbyen Tikal, innsjøen Lago de Atitlan med sine interessante smålandsbyer og Mayabefolkning, hiket vulkanen Acatenango og sett vulkanerupsjon på nært hold, vestkysten ved surfestedet El Paredón hvor det på denne tiden slippes ut babyskilpadder som finner veien til havet, og østkysten ved Det karibiske hav – Livingston og Rio Dulce.

Jeg er glad for å reise med Atlantis, det føles trygt og godt. Guatemala er et land som imponerer med mektig natur og flotte mennesker. Vær oppmerksom på at regntid her virkelig betyr regntid, med litt nedbør hver dag. Det er ikke noe som en nordmann ikke kan håndtere, men ta med regnjakke. Forbered deg på at standarden er forskjellig fra hjemme, og bli heller positivt overrasket. Og til slutt – gled deg til fantastisk kortreist og hjemmelaget mat og drikke, rik kultur og åpen og vennlig lokalbefolkning!