Reisebrev fra Jørgen og Martin i Uganda

For å oppsummere hadde vi en fantastisk tur som har gitt oss livslange minner og livsvarig lærdom. Allerede før hjemreise var det krystallklart for oss at vi om noen år vil reise tilbake, og den følelsen blir bare sterkere og sterkere. Til alle som vurderer å gjøre noe lignende: Hopp i det!

Reisebrev fra Jørgen og Martin i Uganda

Fra 29. januar til 29. mars arbeidet vi som frivillige på barnehjem og skole i henholdsvis byen Jinja og landsbyen Kibuye i Uganda.

Forventninger/Informasjon

Til tross for at vi var bevisste på at vi ikke skulle danne oss for mange forventninger, sitter vi igjen med en følelse av at turen overgikk all forventning! Vi fikk den infoen vi trengte fra Atlantis og svar på alle praktiske spørsmål vi måtte ha før avreise, og dette gjorde at vi følte oss trygge, komfortable, og selvfølgelig spente på det som lå foran oss.

På flyplassen i Entebbe ble vi som avtalt møtt av en representant fra Arise and Shine, som kjørte oss til frivillighetshuset i Jinja, byen hvor vi tilbrakte mesteparten av tiden vår. I de første dagene fikk vi en grundig innføring i hvordan alt fungerte – både på og utenfor barnehjemmet. Hele tiden følte vi oss veldig godt ivaretatt og fulgt opp – fra Atlantis, Arise and Shine og andre frivillige ved barnehjemmet.

Reisebrev fra Jørgen og Martin i Uganda
Tur i nabolaget

Bosted og fasiliteter

Mens forholdene i landsbyen var av den primitive sorten, hadde vi i frivillighetshuset alt vi måtte trenge. Vi bodde i barnehjemmets nabohus, med bad, kjøkken, stue, spisestue og hvert vårt soverom, i tillegg til veranda og uteareal. Badet hadde badekar med dusj og toalett, kjøkkenet hadde kjøleskap og stekeplater til matlaging og klesvask ble i hovedsak tatt hånd om av en veldig hyggelig hushjelp.

Reisebrev fra Jørgen og Martin i Uganda
I frivillighuset

Jobb

Det tok kort tid før vi kom inn i barnehjemmets rutiner og ble godt kjent med alle som arbeidet der – både de ansatte og andre frivillige. I løpet av oppholdet var det til sammen 25 barn, deriblant 5 funksjonshemmede, på barnehjemmet. Vi arbeidet fem dager i uka på dagtid, i tillegg til ett kveldsskift. Arbeidsdagene varte fra 0930 til 1400 på dagtid, og på kveldene fra 1800 til 2000. Arbeidet omfattet assistanse ved måltider, førskoleundervisning og aktivisering av barn, men viktigst av alt å vie oppmerksomhet til barna og vise dem omsorg, noe de sårt har behov for – og noe vi virkelig følte at ble satt pris på.

Før vi reiste hadde vi lite, eller ingen, erfaring med små barn, men det tok veldig kort tid før vi følte oss komfortable i rollene vi fylte. Fra dag én lærte vi ekstremt mye fra de andre på barnehjemmet, både gjennom handling og observering. Både barn og voksne var veldig imøtekommende og tok initiativ.

Det overrasket oss positivt hvor seriøst opplegget for de frivillige var. Det var ukentlige møter hvor vi evaluerte ukene som gikk, diskuterte videre arbeid, fordelte arbeidsdager og arbeidsområder. Disse møtene gjorde det mulig å virkelig gjøre en forskjell under oppholdet, noe som var viktig for oss, men det tilrettela også for at vi ble godt kjent med de andre frivillige der nede. Under vårt opphold var det alltid mellom 4-8 andre frivillige fra henholdsvis Nederland, Belgia og USA som arbeidet for Arise and Shine, og dette tror vi at bidro til at oppholdet ble enda bedre. Det var godt å ha noen andre «vestlige» å dele erfaringer og nye opplevelser med, noe det ble mange av.

Reisebrev fra Jørgen og Martin i Uganda
På barnehjemmet

I tillegg til å jobbe på barnehjemmet i Jinja var det mulig å jobbe på en barneskole, også drevet av Arise and Shine. Derfor ble vi tidlig i oppholdet tatt med til landsbyen Kibuye, som lå til sammen to timer unna med minibuss og motorsykkel. Vi hadde 3 opphold i landsbyen hvor vi virkelig fikk oppleve det afrikanske landsbylivet. Her spiste vi lokal mat, nøt en stjernehimmel uten sidestykke, prøvde fiskelykken på Nilen og så elever og lærere som virkelig brant for læring. Minnene derfra er mange og kjære, og vi anbefaler på det sterkeste at fremtidig reisende tar turen dit.

Reisebrev fra Jørgen og Martin i Uganda
På skolen i landsbyen
Reisebrev fra Jørgen og Martin i Uganda
Rotur på Nilen

Opplevelser

Vi valgte å jobbe som frivillige i Uganda fordi vi ville reise på en litt annen måte enn normalt. Vi ville oppleve mye og utfordre oss selv litt, samtidig som vi ønsket å bidra til noe godt (uten å høres alt for klisjéaktig ut). Som nevnt stortrivdes vi med arbeidet vi gjorde der nede, men vi opplevde en hel del utenom også! Mulighetene for å dra på utflukter i helgene er noe vi absolutt syns andre bør benytte seg av. Gjerne enda mer enn vi gjorde! Uganda blir kalt «The Pearl of Africa», og det er ikke uten grunn. Vi dro på safari helt vest i Uganda, nærmere bestemt Murchison National Park. Der fikk vi se den afrikanske savannen på nært hold, med alt dyrelivet det innebærer! Kort fortalt så vi alle dyr man kan forestille seg på det afrikanske kontinentet, bortsett fra hannløven, leoparden og zebraen (som ikke finnes i Uganda). I Murchison kan man også oppleve Nilen på en fantastisk måte. Vi dro på båtsafari og fikk se utallige flodhester, og krokodiller som var helt latterlig store. Å oppleve Ugandas dyreliv på nært hold er noe vi unner alle reisende.

Reisebrev fra Jørgen og Martin i Uganda
På safari

Vi dro også til Sipi Falls, som ligger helt øst i Uganda. Som nordmenn var det godt å se kupert landskap igjen! I Sipi Falls finner man Vest-Afrikas største fossefall på over 100m, hvor det er mulig å rappellere ned og vi dro på guidede sightseeingturer som innebar drikking av lokalbrygget «øl» og drikking av kaffe som vi lagde fra bunnen av.

Også i Jinja var det nok å foreta seg. I ’’hjembyen’’ besøkte vi på fritiden andre meningsfylte og inspirerende prosjekter, som vi ble oppmerksomme på under oppholdet. Prosjektene ble drevet av ekstremt positive og hengivende mennesker, noe som gjorde inntrykk på oss begge. I forbindelse med dette ble også den sosiale horisonten utvidet. Sammen med lokale venner eller andre frivillige gikk vi relativt hyppig ut for å spise eller for å ta del i det livlige ugandiske utelivet, som bl.a. fant sted i eksotiske lokaler nede ved Nilen.

Reisebrev fra Jørgen og Martin i Uganda
Kaffekoking i hytta

For å oppsummere hadde vi en fantastisk tur som har gitt oss livslange minner og livsvarig lærdom. Allerede før hjemreise var det krystallklart for oss at vi om noen år vil reise tilbake, og den følelsen blir bare sterkere og sterkere. Til alle som vurderer å gjøre noe lignende: Hopp i det!

Reisebrev fra Jørgen og Martin i Uganda
Jørgen og Martin