Reisebrev fra Frida på dykkeprosjektet

Frida har jobbet frivillig med hvalhaier på et dykkeprosjekt i Mosambik. Frida lagde en fantastisk flott video fra tiden som frivillig.

«Tiden i Mosambik var helt fantastisk, opplevde veldig mye spennende og møtte utrolig mange flotte folk! Jeg kommer til å dra tilbake en dag!»

5. november- Tofo

Da er jeg på plass i Tofo. En veldig liten og superkoselig liten by i Inhambane. Vi er seks nye frivillige som startet nå på mandag. Ei fra Sverige (Irma), Tyskland (Louisa), Sør-Afrika (Nicky) og to fra Sveits (Sara og Sylvia). Det var fire frivillige som har vært her i en og to måneder, to jenter fra England (Lulu og Charles), ei fra Østerrike (Charlotte) og en fra Australia (Liam). De jobber på barnehjem og skole, Charlotte og Liam jobber på hvalprosjektet. Veldig hyggelige alle sammen.

Veldig mye nytt og veldig mange nye inntrykk. Men Tofo er en så vakker plass, det er sikkert.

I dag har vi nye frivillige vært en tur inn til Inhambane, fått kjøpt simkort og telefoner som vi kan bruke her nede. Tok den lokale bussen fram og tilbake, det er altså en liten minivan, og den var ikke full før det virkelig ikke var mer plass. Vi var 23 stk som klarte å presse oss sammen. Godt og klamt!!

Nå den første uka er det mye info vi må få med oss. Etter vi var i Inhambane i dag hadde vi en undervisning i hvilke fiskearter vi MÅ lære oss, altså 60 stk. Og alle ser like ut, ser ut som Nemo alle sammen Vi må kunne alle sammen for at vi skal klare å gi tilbakemelding på hvilke fiskearter vi så under våre dykk. I morgen blir det en lang dag. Begynner open water course, og skal se film og gå igjennom mye teori. På torsdag skal vi nok i bassenget, og til neste uke er vi klare til å dykke med de store fiskene.

Snakker engelsk hele tiden og merker allerede at jeg tenker litt på engelsk, haha!

Sover på rom med tre andre, Nicky, Charlotte og Liam. Har det veldig bra, og trives godt med de andre.

6 uker senere

Da er 6 uker i vakre Mosambik passert. Jeg har hatt det veldig veldig bra, og synes det er rart å reise herfra. Trives så godt, og har det så gøy sammen med folka her! Jeg har opplevd utrolig mye, ting jeg bare har drømt om tidligere. Dykket ved flere av verdens fineste rev. Jeg har sett Leopard shark, Whitetrip reef shark, hvalhai, skildpadder, flere typer rays (rokker), knølhvaler og masse vakre fisker i hele regnbuens farger.

Fridas eventyr - under vann

Jeg er helt forelsket i undervannslivet!

Fridas eventyr - under vann

Jeg har opplevd vakre Afrika på nært hold, og dette kontinentet gir meg virkelig perspektiv på livet. Det er veldig lett å ta ting for gitt hjemme i Norge. Vi skriker etter nye klær og ny telefon, vi blir jo aldri fornøyde med det vi har. Jeg er veldig takknemlig for det jeg har og at jeg har en flott frisk familie og venner. Her er det ikke en selvfølge at vi alltid har strøm, og vi er heldige som har varmt vann i dusjen. Det er mange som har ikke vann i det hele tatt. De sover på stråmatter i sine små bambus/stråhus og spiser det de finner. Men de er veldig flike til å dyrke frukt og annen mat.

Livsglede og søskenkjærlighet

De eier ikke mye, men de eier så mye livsglede og man kan se et stort smil hos alle barna her. De er så nydelige! Søskenkjærligheten er stor. De passer på hverandre, og det er imponerende å se barn gå rundt med småsøskende på ryggen. De tar virkelig vare på hverandre. Og jeg vet at det er flere barn her som har mistet foreldrene sine og må da ta over foreldrerollen, selv om de er i alderen av 10 år. «Sometimes you just have to be your own hero!»

«African time»

Etter noen år med sykdom og mye stress hjemme i Norge er det helt herlig å endelig kunne være frisk og oppleve en helt annen verden. Langt borte fra den stressende hverdagen i Trondheim. Her er alt veldig avslappende og folk tar seg god tid, noen ganger litt for lang tid… Men man blir vant til det. «African time». At det tar mellom 1 – 3 timer å få maten på restaurantene er helt normalt. Etter 2 timer kan de faktisk fortelle deg at de desverre ikke har mer av det du bestilte, så hva annet vil du ha? But – this is Africa!

Fridas eventyr - under vann

Fridas eventyr - under vann

Igjen – livet her er helt fantatisk. Jeg er så heldig som har fått oppleve alt dette. At jeg reiser er veldig trist, men så må jeg tenke om igjen – dette er jo bare første stop på min reise. Jeg har enda 3 kontinenter å krysse.

Nye eventyr

På mandag reiser jeg til Sri Lanka. Først til Maputo, så Johannesburg, Doha også Colombo. Der møter jeg Sondre, «søskenbarn», vi skal være i Mirissa noen dager før resten av familien kommer nedover. Vet egentlig ikke hva planene er, eller hvor vi skal reise. Nå er det mamma som styrer. Hihi!

Hilsen Frida =)