Reisebrev fra Amazonasjungelen

Torill reiste til Ecuador og gjorde en herlig innsats som frivillig på dyrereservatet i Amazonas. Vi har fått en flott reiseskildring fra oppholdet og sier som Torill: Reis! Du vil ikke angre!

Dyrereservat frivillig Torill3 Byen har det du trenger når du bor og arbeider på dyrereservatet. Her finnes supermarked, restauranter og klesvaskebyrå. Etter du har vært på tur en tid, og den følelsen når du får tilbake klærne dine nyvasket, velduftende og tørre, den følelsen må egentlig bare oppleves. For det er sånn her i regnskogen at det regner en del. Det ligger liksom i navnet det. Selv om det regnet lite de jeg var der, på grunn av klimaendringene. Likevel fikk jeg min dose med regn, og som trønder er jeg vant til regn. Men med nok skift, klesvaskefirma og tak over hodet så er det utrolig hva som går. For arbeidet er så interessant og de andre jeg jobbet med var så hyggelige, så at klærne er litt våte går liksom greit, og som vi fleipet med: hvis ikke klærne er så skitne at de står av seg selv, kan du fortsatt bruke dem. For vi er alle i samme båt her inne. Luksusen med jevnt varmt vann i dusjen, nyvaskede klær i skapet, og ting som tørker over natta må nytes hjemme. Det er varmt og fint i lufta. Om enn klamt og fuktig.

Oppgavene her på dyrereservat i Amazonas er enkle og givende. VDyrereservat frivillig Torill 5i starter arbeidet klokka 8, etter en felles, servert frokost med toast, frokostblanding, frukt og/ eller stekt egg. Vi starter med å kutte opp frukt og grønnsaker til dyrene som bor her. Det er en bøtte til hvert bur og gode oversikter over hvem som skal ha hva og hvor mye. Arbeidet går lett med flere rundt benkene, litt småprat, litt sang og musikk og bare våkne litt sakte men sikkert. Når alt er klart deles vi i tre grupper med hver våre ruter. Fugler, pattedyr eller apekatter. De tre rutene går på rundgang slik at alle får innom alle i løpet av uka. I hvert bur så må dyrene lokkes inn i den ene halvdelen, og stenges inne slik at vi får vasket buret for matrester, avføring og annet rusk og rask. Deretter legger vi ut mat, før vi låser oss ute og slipper dyrene inn. Mens de spiser kan vi rydde i den andre delen om dette er nødvendig. Når alt av skåler, bøtter og lignende er vasket og runden er ferdig er det diverse arbeid som utføres. Det kan være alt fra å reparere gjerder, bygge letak for fuglene, fiske fisk til dyr som skal ha levende mat osv.

Dyrereservat frivillig Torill 4Etter en to timers pause med servert lunsj som ofte består av ris, grønnsaker, bønner og fisk/kylling skal dyrene ha mat igjen. Det kuttes frukt og grønnsaker og samme runden som på morgenen blir tatt. Men nå fôrer vi bare dyrene uten vasking og rydding. Og tar oss enda bedre tid enn vi gjorde på morgenen til å snakke og kose litt med dyrene. Ikke alle dyrene vil ha/ får kos. Noen er for farlige, noen skal ut i villmarka igjen og må ikke bli for sosialiserte med mennesker, mens noen er veldig kosete og har vært i fangenskap for lenge til at de kan klare seg ute i verden alene. Men selv de søteste apekattene må du være på vakt for når du gir dem hånda di, slik at de ikke plutselig biter innimellom all plukkingen. De er jo tross alt ville dyr. Er det mer tid etter fôringsrunden er det mer arbeid ut fra hva som er nødvendig. Skal det ryddes noe skog i et bur, bygges noe leke/klatreapparater eller trenger stien en opprydning etter siste regnskyll. Etter totalt 6-7 timer med arbeid er arbeidsdagen over. Det dusjes, slappes av med en bok i hengekøya, spilles kort eller bare skravles (hovedsakelig på engelsk, men spansk blir også noe brukt). Det er de frivillige som har ansvar for å lage felles middag. Så noen drar inn til byen for å handle noe, levere klær og lignende før middagen tilberedes og vi spiser sammen. Før det er mer avslapping, skravling og spill før alle rundt 21-22-tiden trekker inn til seg selv og sengen. For en god natts søvn før neste arbeidsdag. Hyttene har sengeplasser for 2-6 personer, luftige men likevel sjarmerende og hyggelige. Vil du bo på luksushotell må du finne deg noe annet, men etter en natt eller to er du vant med dette og trives godt. Dyrereservat frivillig Torill2

Dette er i grove trekk livet på dyrereservatet i Amazonas. De frivillige byttes ut hele veien og nesten hver uke er det noen som reiser og noen som kommer. Det er alt fra 4 til 16 frivillige så det er klart at arbeidsmengden kan variere. Noen er der 1 uke andre opp mot 6-8 uker. Senteret er prisgitt at de frivillige kommer og tar i ett tak, uten dem hadde de ikke klart seg. Og det er virkelig godt å kunne få bidra! Ett år gikk jeg NRKs bøsseinnsamlingsrunde til inntekt for regnskogen, men å få være der å bidra direkte var noe helt annet og gav noe spesielt i hjertet.  Jeg er så glad for at jeg tok meg tid og råd til dette oppholdet. Og noe i meg vil fortsatt tilbake. Reis! Du vil ikke angre! Bare husk nok skift, støvler, regntøy (ja jeg mener bukse og skikkelig jakke) og masse godt humør!

Turbo Torill 🙂

Les mer om dyrereservatet i Amazonas her.

(Vil du lese mer Torill sine Ecuador opplevelser kan du sjekke bloggen hennes: turbotorill.blogspot.no).