Overlevelsesguide for veggiser i Guatemala

Før jeg satte meg på flyet i retning Guatemala hadde jeg en million spørsmål om hva som kom til å møte meg. Med bananer, nøtter og diverse barer i håndbagasjen var jeg forberedt på den lange reisen, i tilfelle jeg ikke fant noe mat på mellomlandingene mine. Jeg er nemlig veganer, noe jeg absolutt ikke er villig til å gi opp, men som endte med å bli den største bekymringen jeg hadde for livet i Antigua. Hva kom en veganer til å kunne spise i 3 måneder i Guatemala?

Anita har studert spansk og vært frivillig i Guatemala. I dette reisebrevet deler hun sine erfaringer som reisende veganer.

Hvis du er veggis eller veganer og grubler på det samme vil jeg prøve å roe nervene dine. Det er nemlig (vanligvis) ikke noe problem! Ja, vertsfamilien din kommer til å se litt rart på deg når du forteller det, og det kan være verdt å spørre en gang for mye om frokosten din faktisk er eggfri, men de kommer til å gruble over det mye mer enn deg. Det er bare ikke en del av kulturen deres, selv om mye av den tradisjonelle maten kanskje skulle tilsi det.

 

Antigua er kjent for avokadoene sine, av god grunn! Til og med maskoten til det lokale fotballaget er en avokado. Det eneste negativet med det at avokado hjemme i Norge aldri blir det samme igjen.

 

I annen hver tienda står det damer og steker mais tortillas, og jeg tør nesten påstå at du kommer til å spise så mye frijoles at du aldri vil spise svarte bønner igjen (joda, du gjør nok det for det er utrolig godt men du skjønner poenget her). Det lokale markedet bugner av fersk frukt og grønt. Har du for eksempel noen gang tenkt over hvor mange typer mangoer det finnes?

 

Hvis du er som meg og ikke aner noen ting om Guatemala før avreise vil jeg også berolige deg litt med å si at Anitgua sannsynligvis er det enkleste stedet i landet å være veggis. Alle kaffebarer har plantemelk, på Fridas kan du spise verdens beste vegetar burrito, og det er faktisk hele 3 vegetar restauranter i den lille byen. På Samsara kan du til og meg spise quinoapannekaker og smoothier med fancy supermat. Et lifehack her er å alltid spørre pent om guacamole istedenfor rømme eller ost. Det går stort sett alltid om du smiler pent.

 

For frokost i helgene er helt klart caféen Bella Vista favoritten. Det lever virkelig opp til navnet sitt, vakker utsikt. Det er fort gjort å gå forbi caféen, for den synes nemlig ikke fra gata, men går du gjennom vinbutikken og opp de tre etasjene ser du hva jeg mener. Du kan nemlig sitte oppe på takterrassen deres med utsikt over den sjarmerende byen, de massive ruinene av kirker og de majestetiske vulkanene med en herlig soyalatte.

 

Jeg har kjempe stor forståelse for at det kan være vanskelig å være veganer på tur, men jeg håper ikke du lar det stoppe deg fra å oppleve dette fantastiske landet! Guatemala er virkelig noe for seg selv, og kommer til å sette seg godt plantet inn i hjertet ditt. Heldigvis har de god mat å legge i veggismagen også.

 

Hilsen Anita