Nytt år, med en annerledes feiring?

Et nytt år symboliserer for mange en endring, en ny mulighet og starten på noe nytt. Tradisjoner og kulturer spiller inn på hvordan vi velger å feire inngangen til det nye året. Atlantis Utveksling samarbeider med prosjekter i Ecuador, Sør-Afrika og Filippinene, der alle landene har hver sine unike måte å feire på. Kanskje du vil få muligheten til å feire nyttårsaften på en annen måte neste år?

Ecuador

Nyttårsfeiring i Ecuador symboliserer starten på et nytt år, og tilbakeleggelsen av det gamle slik det også er i mange andre land. I Ecuador feires año viejo som handler om å brenne det gamle året, slik at det nye kan oppstå av asken. Año viejo betyr «det gamle året» og blir symbolisert gjennom små og store papirdukker som du kan lage selv eller kjøpe av erfarne selgere. Vanligvis vil man prøve å få de til å ligne på mennesker som har vært fremtredende det siste året, så her får ofte politikere og kjendiser gjennomgå. Dukkene representerer irritasjon, skuffelse eller sinne over personer eller hendelser som man vil legge igjen i det gamle året. På dukkene fester de en lapp som forklarer hvorfor dette skal brennes, og hvilke håp de har for året som kommer. I romjulen vil dukkene synlig stilles ut utenfor huset, mens de venter på sin skjebne. Ved midnatt på nyttårsaften vil alle legge de på et bål og tenne fyr på dem. Symbolikken bak dette er at det gamle året skal glemmes, og gi håp om et nytt og bedre år.

Om du feirer nyttår i Ecuador vil du mest sannsynligvis møte på «las viudas», enkene. Disse kalles enker fordi de sier at det er deres menn (altså dukkene) som skal brennes på bålet og trenger derfor penger til begravelsen. Dette er menn som kler seg ut som kvinner, og som vil sette i gang et spetakkel av hjerteskjærende gråting og trygling for at alle skal gi dem en liten slant som almisse. Barn kler seg også ofte opp, for å be om godteri.

Sør-Afrika

2 januar hvert år fylles Cape Town opp av mennesker kledd i fargerike klær og malte ansikter. Gatene eksploderer i en blanding av farger, sang, rytmen av trommer og glitrende uniformer, mens tusenvis av mennesker danser seg gjennom gatene. Paraden er kjent som «The Kapse Klopse» eller «Tweede Nuwe Jaar» som kan oversettes til den andre nyttårsdagen.

Fireworks, New Years Eve, V&A WaterfrontDagen er en feiring av et nytt år med nye muligheter, men med dype historiske røtter tilbake til Sør-Afrikas slavetid. Tradisjonen springer ut av Sør-Afrikas smertefulle koloniale fortid, med rasefiendtlig og segregerende lover, og hvordan et undertrykket folk motstod dette gjennom egne sosiale taktikker. Fordi slavene kom fra forskjellige deler av verden, utviklet det seg et eklektisk samfunn med en egen kultur med innflytelser fra europeiske, asiatiske og afrikanske slaver.  2 januar, mens slaveherrene sov av seg rusen fra nyttårsfeiringen, fikk slavene fri. Derfor fikk denne dagen en ny betydning, som en mulighet for slavene til å uttrykke seg gjennom sin egen kultur, og ble markert med sang og dans i gatene. Etter frigjøringen av slavene på 1830-tallet og utover, ble 2 januar en feiring av deres frihet, fornyelse og at de endelig kan slippe seg løs. I dag handler karnevalet like så mye om å huske historien og bevare gammel skikk, som å feire sin egen kultur og ønske det nye året velkommen.

Filippinene

I nyttårsfeiringen på Filippinene er mat, bråk og polkadotter viktige stikkord. Rart, sier du? Filippinere er kjent for å ivareta lange tradisjoner, og nyttårsaften er intet unntak. Nyttårsaften er regnet som en velkomst til det nye året, og for de fleste filippinere vil man starte året på best mulig måte. Derfor bruker de fyrverkeri, potter, panner, fløyter og bilhorn, slik at de lager mest mulig støy, lyd og røyk. Dette er for at de onde åndene fra det foregående året skal drives ut, slik at alle får et godt år.

FireworksMat er en viktig del av filippinske tradisjoner, og spiller en sentral rolle i nyttårsfeiringen. Rundt midnatt samles familie og venner for å dele et måltid, som de kaller Media Noche og symboliserer familieunionen og feiring. Hvilken type mat som serveres varierer, men en fellesnevner for mange er at de velger å spise frukt som er runde og gjerne 12 forskjellige hvis de kan finne det. Runde former blir sett på firkløveret i Norge, det gir lykke. Hver frukt representerer en måned i året, og vil gi deg godt hell i året som kommer.

Hvis du skulle lure på hva du skal ha på deg på selve feiringa, er klesplagg med polkadotter et godt alternativ. Filippinere mener nemlig at ved å gjøre dette, vil det gi deg god økonomi i det kommende året. Vil du være ekstra sikker på at økonomien er sikret? Sørg for at alle lommene du har på deg har penger i seg. Dette vil sikre at du ikke har tom lommebok i året som kommer.

Godt nytt år!