Mulighet til virkelig å gjøre en forskjell for andre

Jeg har nå kommet hjem fra mitt 12-ukers lange frivilligopphold i Uganda og kan se tilbake på en minnerik og fantastisk reise med mye mening. Jeg har tilbrakt store deler av mitt opphold i landsbyen i Kibuye hvor Arise and Shine arbeider. Her har jeg jobbet på en helseklinikk hvor jeg har hatt litt forskjellige arbeidsoppgaver.

Organisasjonen hadde ikke tidligere hatt frivillige som arbeidet på klinikken så det ble litt å finne ut av i starten. I starten hjalp jeg til på klinikken med  det som trengtes, blant annet testing av malaria. Siden startet jeg å undervise de som arbeidet på klinikken. Da underviste jeg i diabetes hvor vi arbeidet fram mot tre outreach hvor vi blant annet målte blodsukker, BMI og underviste lokalbefolkningen i diabetes.

Frivillig i Uganda - landsbyI landsbyen bor man som regel fra mandag til fredag, men man kan gjerne bli der i helgen også dersom man ønsker det. Mandagen ble stort sett brukt til reise og å prate de lokale, en rolig og sosial dag med andre ord. Tirsdag, onsdag og torsdag ble brukt til arbeid. Stort sett forberedte jeg undervisning før lunsj og gikk en femten-minutters tur til klinikken etter lunsj hvor jeg underviste i noen timer.  Man kan selv velge litt hvor travel man ønsker å være. Klinikken er alltid svært travel med lange køer, så om man ønsker det kan man alltids være opptatt der. Helsearbeiderne og pasientene er utrolig takknemlige for hjelpen de får, noe som gjør det  utrolig kjekt og givende å hjelpe til.

 

Da jeg arbeidet i landsbyen var det tre andre frivillige fra Canada i landsbyen. I tillegg var det to fra Canada på barnehjemmet. Etter hvert kom det fire norske frivillige som også arbeidet på barnehjemmet og på kontoret i Jinja. Det å ha andre frivillige i landsbyen var utrolig godt den første tiden. De hadde vært der vell en uke før meg og kunne fortelle meg litt om hvordan ting fungerte, hva vi fikk å spise, hvordan hente vann og ta en dusj, hvordan komme seg til markedet, hvordan oppbevare mat i hyttene også videre. Det var en trygghet som var veldig god å ha. Samtidig tror jeg også at alt hadde gått like fint dersom de ikke var der. Alle som bor der er veldig hjelpsomme og hyggelige. De er godt vant til å ha frivillige der og viser deg veldig gjerne det du måtte lure på.

 

Frivillig i Uganda - landsbyI landsbyen bor man i en jordhytte hvor man har en seng å sove i og plass til alle tingene en måtte ha med seg. Jeg husker godt da jeg søkte meg til å jobbe på barnehjemmet og så vidt så på bildene av hyttene i landsbyen. Den gang tenkte jeg at jeg aldri i livet kunne klare å bo i en slik hytte og arbeide ute i landsbyen. Så feil kan man ta. Det ble en fantastisk opplevelse bare det å få bo i landsbyen. Hver eneste mandag gledet jeg meg til å komme tilbake til landsbyen. Det er ikke til å legge skjul på at det er veldig enkle forhold som til tider var tøft, men det er så mye annet som er så flott med landsbyen at det ikke gjør noe. Det å bli møtt av varme gode klemmer, smil og latter hver mandag gjorde det alltid kjekt å komme tilbake til landsbyen. Små, glade barnehender som har gledet seg til du kommer tilbake. Lærere som lurer på hvordan du har hatt det i helgen og er klare for å ta en pause i arbeidet sitt for å prate litt med deg. Man blir med andre ord tatt veldig godt i mot hver eneste uke man kommer. Landsbyen føles mye mer personlig enn Jinja og jeg fant til slutt min egen plass i landsbyen hvor jeg virkelig følte at jeg hørte til. Å ha en slik trygghet i der man bor gjør det mye enklere å utføre et godt arbeid og er ikke minst veldig viktig for trivselen. Jeg har lite vondt å si om landsbyen og er svært glad for at jeg endte opp med å arbeide og bo der. Noe av det jeg trekker frem som høydepunktet av oppholdet mitt når jeg forteller om tiden i Uganda er rett og slett bare det å få lov til å bo i landsbyen, det er en helt fantastisk opplevelse man lærer og vokser mye på.

 

Frivillig i Uganda - landsbyPå fritiden fant vi på masse hyggelig. Vi arrangerte blant annet fellesmiddager, spillkvelder, spilte basketball, danset zumba og reiste på utflukter sammen med andre frivillige og lokale. I tillegg fikk vi delta i hverdagslivet til de lokale, med både oppturer og nedturer. Det var begravelser, bryllup, dåp, søndagskirke og annet vi fikk lov til å delta på. Av utflukter dro jeg sammen med andre frivillige til blant annet Sipi falls, safari i Murchison falls, gorilla-safari, padling i Lake Bunyonyi  og helgeturer til Kampala. Det er masse å finne på og alltid noe som skjer. Også i Jinja er det mye å finne på, rafting i Nilen er blant annet verdt å nevne. Det er også masse live-musikk i Jinja i helgene som kan være kjekt å få med seg. Det er med andre ord masse å finne på i helgene, noe for enhver smak.

 

Frivillig i Uganda - landsbyNår jeg nå tenker tilbake på oppholdet jeg har hatt kan jeg ikke gjøre annet enn å mimre tilbake med et stort smil om munnen. Det har vært helt fantastisk og jeg føler meg utrolig heldig som har fått lov til i bli kjent med alle de fantastiske menneskene jeg har møtt der nede. Jeg har lært masse om Uganda, det å bo i en landsby, om helsevesenet, om fattigdom, om medmenneskelighet og om hvor mye det betyr å hjelpe til. Det å se at man kan være med å utgjøre en forskjell er en helt utrolig god følelse. Jeg håper at alle som har mulighet til å dra på et slikt opphold hopper i det. Jeg angrer ikke ett sekund på at jeg reiste og vil anbefale alle som har mulighet til å gjøre det samme. Det behøver ikke nødvendigvis å være i Uganda, det er mange steder i verden som har behov for en hjelpende hånd. Jeg kan likevel med hånden på hjertet fortelle at landsbyen i Uganda er det flotteste stedet jeg har vært med de varmeste menneskene jeg har møtt. Uganda er et utrolig flott land det er verdt å besøke. Landsbyen har dessuten et enormt stort behov for hjelp. Her har man mulighet til virkelig å gjøre en forskjell for andre mennesker samtidig som man får ufattelig mye tilbake selv. Det å reise som frivillig til Uganda betyr noe for de som bor der og det er definitivt verdt det.

 

Hilsen Renate