Vildes første uker i Antigua

Vildes første uker i Antigua

Vilde er i gang med et 3 måneders langt opphold i Guatemala der hun skal studere spansk, arbeide frivillig på skoleprosjektet Los Patojos og på skilpaddereservat. Se bildene og les om de første ukene i hennes nye hjemby Antigua.

Hola!

Rett før sommeren sto jeg utfor skolen med gyldig førstegangsvitnemål i hånda, et vitnemål som jeg ikke helt ennå vet hvordan jeg skal bruke. Jeg hadde derfor bestemt meg for å reise til Guatemala for en 3-måneders periode. Denne tiden skal brukes til å se om jeg ønsker en utdannelse i en retning av menneskerettigheter og utvikling. Dessuten har jeg lyst til å lære meg spansk (noe som kan være nyttig om jeg ønsker å jobbe med menneskerettigheter), jeg er veldig glad i Latinamerikansk kultur, og glad i danse salsa og å trene capoeira. For meg passet Antigua midt i blinken med sine tilbud innen spanskundervisning, frivillig arbeid, mulighet til å fortsette med mine fritidsinteresser og ikke minst tilbyr livet her et godt innblikk i landets kultur.

Frivillig arbeid - Guatemala - Vilde - her bor jegJeg har nå vært i Antigua i ca 3 uker, og til tross for noe sykdom, kan jeg ikke si annet enn at jeg stortrives! Jeg bor hos en vertsfamilie som består av et ungt par og deres datter, bestefar og husets sjef: bestemor Zoila. Jeg flyttet inn til familien tidlig en ettermiddag og ble godt tatt imot av Zoila og hennes hushjelp. Zoila er imøtekommende, pratsom og hjelpsom, og viste meg rundt i huset før hun satte seg ned for å bli bedre kjent med meg. Det ble fort tydelig at jeg hadde flyttet inn hos en familie som ikke kunne et ord engelsk, noe som i grunnen gjør det enklere å lære seg spansk, samtidig som jeg var veldig glad for det lille jeg allerede hadde av spanskkunnskaper fra skolen. Etter ett par dager var jeg allerede syk nok til at jeg måtte kontakte en lege. Zoila tok meg med i en tuk-tuk og sammen kjørte vi avgårde til sykehuset. Helse- og sykehusprat på spansk var en noe brå start på mitt plutselige ”spansktalende-liv”. Men med god bruk av spanglish og jevnlige telefoner fra den norske luftambulansen kom vi oss rundt. Føler nesten at jeg kan mer begreper om helse på spansk enn på engelsk, etter mine nær jevnlige turer til legen i Antigua. Har også lært meg at det å være medlem av Den Norske Luftambulansen kan være meget nyttig når man er langt borte fra hjemmet.

Frivillig arbeid - Guatemala - spanskskolenJeg er nå ferdig med mitt 2 ukers intensivkurs i spansk på Mundo Spanish school. For øyeblikket skulle jeg egentlig ønsket at jeg hadde valgt 4 uker etter som at det fortsatt er så mye å lære. Hver elev har sin privatlærer, men som byttes ut etter to uker. Hver uke må elevene gi tilbakemeldinger på hvor fornøyd man er med undervisningen og vertsfamilien. Man kan trygt si at dette er en skole som følger opp hver enkelt elev og passer på at alle har et godt opphold. Ikke minst er dette en skole som faktisk er kjekk å gå på. Hver dag tilbyr skolen aktiviteter etter skoletid.Aktivitetene hjelper oss med å bli kjent med byen og områdene rundt, samt er sosiale og hjelper elevene med å bli kjent med hverandre til tross for privatundervisningen. Dette er aktiviteter alt i fra vulkantur til dansetimer eller museumsbesøk. Noen tyske jenter og jeg har allerede bestemt oss for å fortsatte med salsatimer. I helgene tilbys utflukter gjennom skolen. Sist helg var jeg i Honduras! Nå til helgen er jeg så heldig som får dra til Tikal, selv om jeg er ferdig på skolen. Jeg gleder meg!

 

Jeg har nå jobbet to dager som frivillig arbeider ved Los Patojos. Dette er en slags skole og form for SFO, for barn med tøffe bakgrunner. Barna her er preget av fattigdom og/eller rusmisbrukene foreldre. Prosjektet er et unikt tilbud for disse barna. Dette er en mer fri skole hvor barna ikke trenger dyre skoleuniformer og de får servert frokost, mellommåltid og lunsj. For noen av barna er dette det eneste de spiser i løpet av hele dagen. Det er lagt stor vekt på kreativitet fremfor teori, selv om det så klart også er teoretisk undervisning. Fokus på kreativitet er en fordel for meg som har gått 3 år med formgiving. Jeg håper derfor på at jeg kan bruke noe av mine kunnskaper fra disse tre årene til å arrangere noen morsomme formgivingsaktiviteter for barna. Så langt har det vært mest lek og moro. Det meste sjarmerende jeg har sett så langt er de minste barna, spille fotball i drakter som når dem til anklene. Det er imponerende hvordan hele skolen samler seg rundt disse fotballkampene. I teoritimene har jeg hjulpet til i matematikkundervisning og staving. Tror nok de fleste vennene mine vil le av at jeg har hjulpet barn i å skrive spansk, etter som at mine stavekunnskaper i norsk er geniale. Mine stavekunnskaper innen spansk er så klart 10 ganger bedre.

Foreløpig er det ingen her som snakker engelsk, som fortsatt er bra for å øve spansk. Jeg vet ikke helt hvor de andre frivilligarbeiderne er fortiden, men jeg har blitt fortalt de vil komme, så da blir jeg ikke alene om denne situasjonen. Så langt gjør det ingenting etter som at alle som jobber her er hyggelige og imøtekommende mennesker. Jeg er blitt godt tatt imot både av ansatte og barna selv. Fra første dag var det kos og klem å få. Så langt har jeg jobbet med barn fra 9-13 år. Å bare snakke spansk er krevende, men jeg ser fortsatt fram til å øve mer spansk og jobbe videre i 10 uker på Los Patojos.