Marthe jobbet frivillig på skole i Rajasthan i India

Marthe jobbet frivillig på skole i Rajasthan i India

Marthe har undervist barn i første og andre klasse i 2 måneder i Rajasthan. Les hennes to reisebrev fra turen.

Hei!

Jeg har det kjempefint i India, det er spennende, utfordrende, til tider slitsomt, men også veldig mye fint! De andre frivillige er hyggelige, ansatte er kjempeflinke og morsomme mennesker, maten på leiren er god, alt er i grunn bare bra!

Skole og helgeturer

Det var veldig utfordrende i starten å jobbe på skolene. Barna bråker og er ofte vanskelige å kontrollere. Nå syns jeg det gaar mye bedre, det hjelper når man lærer litt hindi, og når man lærer barna å kjenne. Nå liker jeg arbeidet kjempegodt! Jeg har for det meste reist bort i alle helgene, den første helgen var jeg syk saa ble på leiren (ikke alvorlig!), ellers har vi vært i Jaipur 2-3 ganger, Pushkar for å være med på kamelsafari og sightseeing i Pushkar dagen etter på, og nå er jeg i Jodhpur denne helgen. Neste helg (min siste helg for jeg drar hjem) drar vi en gjeng til Pushkar for å oppleve den berømte kamel festivalen, den skal være veldig kaotisk, bråkte og full av mennesker og dyr, men det blir sikkert en opplevelse!

Undervisning i matte og engelsk

Jeg jobber om morgenen med en annen frivillig som lærer for en 2. klasse med undervisning i matte og engelsk, underviste 1. klassen ved samme skole fremtil forrige uke. Ganske stor forskjell på 1. klasse og 2. klasse, i hvert fall ved den skolen. 2. klassingene er litt mer konsentrerte og disiplinerte, men det hjelper også at jeg begynner å bli litt mer vant til dette, og vet hvordan å takle det. Om ettermiddagen underviser jeg engelsk for 12-14 åringer, det er totalt forskjellig, men også fint.

Tiden går for fort
Jentene i den aldergruppen er veldig fnisete, men det er de vel i Norge også. Nå har jeg bare to uker igjen og det er i grunn litt trist, det har gått utrolig fort! Blir både rart og godt å komme hjem.

Klem fra Marthe

Hei igjen!

Først vil jeg bare si at jeg har hatt det veldig bra. Jeg likte programmet veldig godt, og syns to måneder må til for at man kommer skikkelig inn i kulturen og ikke minst arbeidet. Den første måneden var litt mer vanskelig og til tider tung, men den siste måneden gikk unna så fort. Plutselig skulle jeg hjem og det var trist!

Venner fra hele verden
Jeg har fått mange venner rundt omkring i verden, som jeg vet jeg skal holde kontakt med og møte igjen. Mange av oss er til og med blitt lovet å bli invitert i bryllup, til en av de som jobbet som oversetter for oss på skolene. Foreldrene holder på å finne kone til han nå, og han hadde veldig lyst til at vi skulle komme. Håper han ikke glemmer det, uansett skal jeg tilbake til India!

Et fantastisk land, men med mange utfordringer selvsagt, og et skikkelig kultursjokk. Til tider kunne man være skikkelig sliten og lei alle folkemengdene og kaoset, men jeg savner det, skulle gjerne vært noen uker lenger.

Gode venninner
Jeg synes leiren i Lalsot var kjempeflott, hver hytte hadde «bad» med vestlig toalett, vask og kran. Elektrisiteten ble slått på rundt kl 18, da mørket kom. Da ble det også varmet opp vann i en beholder ute. Vi tok med oss en bøtte og fylte den med deilig varmt vann! Jeg bodde på rom med to andre jenter de første 3-4 ukene,  også bodde jeg alene resten. Noen synes kanskje at tre jenter på et rom er litt mange, men jeg og mine romkamerater hadde det kjempeflott. Jeg syns ikke det var noe problem å være så mange på ett rom, jeg var forberedt på det.

Oversetterne, camp-manageren, kokkene og de andre som jobbet der var kjempehyggelige. Jeg fikk god hjelp av oversetteren på de skolene jeg jobbet. En del av de ansatte ble byttet ut mens jeg var der, virker som de jobber der på veldig korte perioder. Jeg tror 3 oversettere dro mens jeg var der, én kokk, én kokkeassistent, campmanager og en bussjåfør. Jeg var jo bare der i to måneder!

Undervisning
Det var mer krevende å jobbe som lærer i India enn det noen av oss frivillige forventet! De første ukene var vanskelige og krevende, men etter hvert fikk jeg taket på det, man blir jo veldig glad i barna. Jeg underviste først i en 1.klasse sammen med ei jente fra Danmark, deretter underviste jeg 2.klasse. Vi underviste ca. 2 timer om morgenen, så ble vi hentet av leirbussen og kjørt tilbake til leiren. Da var det lunsjtid og litt avslapping før de fleste underviste engelsk for eldre barn ved skoler i landsbyene rundt leiren.

Det er ikke alltid like lett å undervise når man ikke snakker samme språk som barna, men etterhvert lærer man noen hindiord, og det hjelper i grunn mye. Og som sagt så merket jeg stor forskjell den siste måneden, så jeg anbefaler alle som har muligheten og velge to måneders opphold!

Hilsen Marthe