Marielle forteller om sitt opphold på Baphumulele

Den måneden jeg fikk være med og arbeide på barnehjemmet Baphumulele er en opplevelse jeg aldri kommer til å glemme. Det er noe jeg ikke angrer på at jeg gjorde, og om noen vurderer å gjøre det er min anbefaling at en så absolutt bør gjøre det. Det har vært en opplevelse som jeg ikke ville vært foruten.

På mine 4 uker på barnehjemmet har jeg lært mye om meg selv, og ikke minst fått være med å se hvordan de menneskene jeg har møtt har det og lever til tross for sine forutsetninger.

IMG_02382Jeg var den eneste frivillig på Baphumelele i den perioden jeg var der. I ukedagene bodde jeg i en leilighet på barnehjemmet, og i helgene bodde jeg på Ashanti Lodge i Cape Town. Selv om jeg var eneste frivillig baphumelele fikk jeg møtt andre frivillige fra de andre prosjektene i helgene. Vi dro på turer blant annet til Robben Island, Cape Canopy Tour, besteg Table Mountain og Lions head, Zip lining, samt mye mer. For å booke disse turene fikk vi hjelp av Ed og Heather som var våre kontaktpersoner der nede. De gjorde en enestående jobb allerede fra de plukket oss opp på flyplassen første dag, til de satte oss av der igjen den dagen vi skulle hjem. De kom med anbefalinger til hva vi kunne gjøre og hvor vi kunne eventuelt spise for at vi skulle få den beste opplevelsen av Cape Town som vi kunne få. De var alltid tilgjengelige og behjelpelige om det skulle være noe som helst. Dette var en stor betryggelse for en som reiser så langt alene.

Barnehjemmet bestod av flere forskjellige hus hvor barna var inndelt i alder og kjønn. De damene som arbeidet der ble kalt for sisier. Det var en eller flere sisier i alle husene, og de stod på hele tiden for at barna skulle ha det så bra som mulig. I begynnelsen var det litt kommunikasjonsproblemer når det kom til språk. De hadde lite forståelse når det kom til engelsk, og var derfor litt tilbakeholdne til å begynne med. Men etter hvert som jeg viste interesse og spurte litt om deres liv, ble kommunikasjonen bedre og det ble lettere å forstå og vite hva de ville jeg skulle gjøre når jeg var der.IMG_06302

Man kunne velge litt selv i førsten hvor en hadde lyst til å være, og hvis de trengte hjelp til noe et annet sted kom de og hentet deg. Jeg tilbragte store deler av dagen min i Babyhouse sammen med de minste barna. Der hjalp jeg til med vekking, stelling, mating og leking. Etter at de minste hadde lagt seg for kvelden valgte jeg å hjelpe til i noen av husene hvor barna var litt eldre. Der gikk det som regel i å leke med barna og eventuelt hjelpe sisiene med matlaging, rydding og stelling. Jeg kunne også tilbringe tiden i husene med de eldste barna. Der gikk tiden til å prate med de og spille kort.

De første ukene jeg var der hadde skolen vinterferie. Når barna begynte på skolen igjen fikk jeg være med over dit. Gjennom skoledagen hjalp jeg elevene med oppgaver, og lærerne med det de måtte ha hjep til. Det var spennende og interessant å se hvordan skolen fungerte, og hvordan de hadde lagt opp dagene. De damene som arbeidet der var kjempeflinke og inkluderende. De fortalte om skolen, og hvordan timer og arbeidsoppgaver var lagt opp.

Oppholdet svarte helt klart til forventningene jeg hadde med mer. Noe av det jeg kommer til å huske mest med mitt opphold er den tilknytningen og kjærligheten alle hadde til hverandre. Ikke bare med tanke på at sisiene stod på og gjorde alt de kunne for at disse barna skulle ha det så godt som mulig, men hvordan barna passet på hverandre. At barna kom løpende bort og ropte navnet mitt i det jeg kom inn døra er noe jeg ikke kommer til å glemme. Det at du kunne se at de satte så stor pris på det du gjorde bare ved noen smil og klemmer.

– Lilly Marielle Kure Johansen

IMG_01792