Malin på barnehjem i Gomoa Abaasa

Hvis du er i tvil (jeg var veldig i tvil og veldig nervøs!), bare gjør det! Du kommer garantert ikke til å angre. Uansett om du får et bra eller dårlig opphold, så er det å møte en annen kultur en minneverdig lærdom. Og det setter virkelig livet i perspektiv!

When you change the way you look at things, the things you look at changes!

Det gjør man absolutt etter en reise til Ghana. Når man kommer hjem setter man virkelig pris på livet! Det er vankselig å beskrive følelsen, den må bare oppleves!

Jeg heter Malin, og jeg har jobbet som frivillig i Ghana i 3 måneder igjennom organisasjonen Atlantis Utveksling. Her vil jeg dele mine opplevelser om Ghana, og det å jobbe som frivillig.

Kultursjokk

Møtet med Ghana var et sjokk! For en nordmann som er vokst opp i kalde Norge, har eksotiske Ghana flere utfordringer å by på. Kultursjokk er et begrep jeg har hørt mye om før, men jeg visste ikke hva det betydde før jeg var midt oppi det. Det er en utfordring å tilpasse seg en ny kultur, samt veldig interresant å se hvordan folk i en annen del av verden lever. Men man kommer til å møte masse frustasjon og situasjoner man ikke forstår. Kroppen får et sjokk av maten, varmen, sola og nye omgivelser å forholde seg til. Jeg synes varmen var den største utfordringen, for det å gå rundt å svette hele tiden er unaturlig for oss. Det er en utfordring, men det er normalt fordi alt dette er en del av kultursjokket!

Dans og tradisjonelle fester

Jeg bodde like ved barnehjemmet sammens med andre frivillige, noe jeg syntes var bra. For jeg var tilgjengelig hele tiden, men samtidig så hadde jeg et privat rom som jeg kunne være i uten forstyrringer. Vertsmoren min var veldig omgjengelig og hyggelig (typisk ghaneser!), hun tok meg med på masse tradisjonelle ritualer og fester. Blandt dem var et tradisjonellt ghanesisk bryllup, en begravelse, til kirken på søndag, og en hel del fester på barnehjemmet med mye dans og sang! Ghanesere elsker å danse og synge! De vil veldig gjerne at du skal være med å danse.

Etter et opphold i Ghana har jeg lært mye! Jeg har lært alt fra å stelle en baby, vaske klær for hånd, lage mat på åpent bål, undervise i klasserom, tradisjonell dansing og tromming. Men det jeg har lært mest om er meg selv. Jeg er stolt av er at jeg har klart å tilpasse meg en ny kultur og være en del av den. Jeg har lært å sette pris på det enkle liv.

«Virkelige» Afrika

Det å jobbe frivillig er kanskje den beste måten å møte en ny kultur på. Man får se det ”virkelige” Afrika. Man ser og opplever andre ting enn hva en vanlig turist gjør. Man lever tettere på folkene og man knytter bånd og vennskap til menneskene. Det er vanskelig å tenke seg at en liten baby eller en skolegutt som man overhodet ikke kjenner, kan etter 3 måneder sette så dype spor i deg.

Man trenger ikke bekymre seg for at man ikke kommer til å passe inn, for i Ghana blir du tatt imot med åpne armer! Ghaneserne er et så hyggelig og behjelpelig folkeslag, og de vil gjøre alt de kan for at du skal ha det bra! Og den kontakten de har med hverandre og den kjærligheten de gir deg, er rørende. Din vertsfamilie vil beskytte deg med livet sitt! Det som kanskje er mest rørende og som berørte meg mest var at de er så fattige, men likevell så glade og friske! Barna smiler fra øre til øre hver dag, og de setter virkelig pris på livet. Uten problemer, uten bekymringer.

Vise interesse

Man får selfølgelig masse oppmerksomhet fra alle fordi man er hvit. De vil gjerne ta på håret ditt og holde hånden din mens de snakker med deg. Dette kan være litt overveldene i starten, men alt er en vanesak, så man venner seg til det også! De setter stor pris på hvis du viser interesse for å lære noe om kulturen, lære noen setninger på lokatspråket, lære å lage tradisjonelle matretter osv.

Bare gjør det!

Hvis du er i tvil (jeg var veldig i tvil og veldig nervøs!), bare gjør det! Du kommer garantert ikke til å angre. Uansett om du får et bra eller dårlig opphold, så er det å møte en annen kultur en minneverdig lærdom. Og det setter virkelig livet i perspektiv! Når man kommer hjem får man igjenn et kultursjokk, og man innser at hjemme har ingenting forandret seg. Alt er som det var da du dro, men du er et nytt menneske!