Kathrine i Paris

De syv månedene mine i Paris var helt utrolig bra og en periode av livet mitt som jeg alltid kommer til å savne og se tilbake på som en skikkelig fin tid. Jeg sitter igjen med mange fine minner, mye bedre franskkunnskaper, nye venner og kjennskap til en ny by.

Kathrine i ParisHei! 

En vanlig dag for meg som au pair i Paris er vanskelig å beskrive fordi de var veldige forskjellige. Det som var felles var at jeg alltid passet på den lille gutten jeg var ansvarlig for fra halv fem til åtte på kvelden. Bortsett fra på onsdager, da jeg passet han fra morgenen til fire på ettermiddagen. I helgene var jeg fri hele tiden. Med andre ord hadde jeg mye fritid til å oppleve byen, gå på skole, trene og være med venner.

Arbeidsforholdet mitt med familien var veldig bra. Til tider kunne de komme litt senere hjem enn de hadde sagt og noen ganger betalte de meg litt senere enn de hadde sagt, men det var alltid riktig beløp. Vi hadde ingen krangler eller store uenigheter. Familien var veldige hyggelig mot meg, men jeg vil ikke si at jeg følte meg som et medlem av familien. Vi spiste ofte sammen, var en tur i Italia sammen, hos venner av dem, på restaurant og turer i nærområdet, så det var likevel et veldig bra forhold.

Givende å jobbe med barn
Forholdet mitt til gutten jeg passet på var også veldig nært, særlig etter jul. Han var ganske krevende på starten, men etter hvert som vi ble kjent og jeg lærte meg ”triksene” ble det mindre krangling og mye hyggeligere. Å se en sånn utvikling fra å passe på et vanskelig barn til å plutselig få klemmer, tegninger og komplimenter var veldig givende for meg.

Boforholdene var slik som beskrevet på forhånd: eget rom og eget bad i kjelleren med egen inngang. I tillegg var de veldig tydelige på å fortelle meg at jeg var velkommen til å forsyne med det jeg måtte ønske av mat, si fra om jeg trengte eller hadde lyst på noe også videre.

Kathrine i Paris

Kunne snakke flytende fransk på slutten
Jeg gikk tre måneder på språkkurs, noe jeg følte var med på å hjelpe fransken min til å bli mye bedre. De siste tre månedene hadde jeg ikke skole, men følte likevel at fransken min forbedret seg like mye som hos venner som fortsatt gikk på skole. Dette skyldtes at jeg leste mye på fritiden. Men jeg har inntrykk av at det man lærer mest av er ved å være omgitt av fransk hele tiden, både ved å snakke det, høre det på radio og tv, lese det i bøker og aviser. Skriving er nok det jeg har forbedret meg minst i, så om man ønsker et høyere nivå der er nok skole en god idé. Men i forståelse og snakking føler jeg at jeg har blitt mye flinkere. Jeg gikk fra å være veldig begrenset av språket og språkbarrieren da jeg kom i august til å kunne snakke flytende fransk på slutten. Men det er fortsatt mye jeg ikke kan, og en franskmann kan høre med en gang at jeg ikke er fransk når jeg snakker. Dessuten er språkkurs en god måte å møte andre au pairer på, så jeg vil uansett anbefale å gjøre det. Det er jo bare seks timer over ti uker på de fleste steder, så de fleste har mye fritid uansett.

Venner og byturer på fritiden
Jeg brukte min fritid til mye forskjellig. Ettersom Paris er en by med mye attraksjoner, museer og monumenter ble det mye tid på sånne steder, men jeg gjorde også mye annet. Kathrine i ParisJeg var mye med venner på kafé, shopping, kino, svømming, jogging eller bare med å slappe av hjemme hos hverandre. Vi var også ute en til to kvelder i uken enten på utesteder, barer eller hjemmefester.

De syv månedene mine i Paris var helt utrolig bra og en periode av livet mitt som jeg alltid kommer til å savne og se tilbake på som en skikkelig fin tid. Jeg sitter igjen med mange fine minner, mye bedre franskkunnskaper, nye venner og kjennskap til en ny by. I tillegg var det første gang jeg var så selvstendig og så lenge fra familien min og vennene mine hjemme, og det har jeg også lært av. Det er vanskelig å velge ut ett minne som er sterkere enn andre, men jeg kan uten tvil si at det savnet som vil være størst er gutten jeg passet og vennene jeg fikk der nede.

Hilsen Kathrine, au pair i Paris august 2013 til april 2014.