Jungelskole i Malaysia

Frivillige på dette prosjektet arbeider tett med Batekfolket. Mens dere underviser barna i engelsk og matte, vil dere også få en unik anledning til å lære om overlevelse i jungelen av stammens eldre.

  • Fra 18 år og oppover
  • Minimum 2 uker
  • Oppstart hver uke
  • Bo i frivilligbolig

Urbefolkningsgruppen Batek lever i Taman Negara, Malaysias største nasjonalpark og verdens eldste regnskog. Stammen levde tradisjonelt som nomader i jungelen. Myndighetene oppfordrer nå Batek folket til å bli bofaste og har bygget egne hus til dem, hvor stammen bor under regnsesongen. Under den tørre sesongen blir imidlertid disse husene svært varme, og stammen foretrekker å returnere til regnskogen. Dette er også en viktig måte for stammen å bevare sin identitet og tradisjonelle livsstil, og overføre sin kunnskap om jungelen til neste generasjon.

I jungelen er det ingen skoler, så det er et problem at barna får avbrutt sin skolegang store deler av året. Dette har store følger for barna, som ikke greier å henge med i den vanlige undervisningen siden de er mye borte fra skolen. Mange av barna starter derfor ikke på vanlig skole fordi det for vanskelig å kombinere med stammens liv. Disse barna er den første generasjonen som har muligheten til å få formell utdanning, noe som er helt nødvendig for at de senere skal finne arbeid og forhåpentligvis spre kunnskap om og beskytte stammens tradisjonelle livsstil. Stammens eldre har omfattende kunnskaper om natur og dyreliv i jungelen, men mange har ikke selv gått på skole, og kan ikke lære barna opp i de fagene som de vil få undervisning i. Lokale og internasjonale frivillige setter derfor opp en jungelskole hvor barna får undervisning i grunnleggende matte, engelsk og malaysisk slik at de skal ha mulighet til å begynne på formell skole og henge med i undervisningen der.

I tillegg vil de frivillige sammen med barna i stammen lære hvordan man overlever i jungelen. Stammens eldre vil fortelle om Batekfolkets historie og lære bort deres nedarvede kunnskap om hvordan jakte med blåserør, fiske, få ild med vått tre, spore dyr, lage mat og bygge le i jungelen. Disse kunnskapene er helt avgjørende for å greie seg i regnskogen, og er sentrale for at Batek stammens kultur skal overleve.

Her kan du se et intervju med frivillig koordinatorene og lære mer om viktigheten av arbeidet frivillige gjør i dette området.

Arbeidsoppgaver og praktisk informasjon

Frivillige vil undervise lokale barn tre dager i uken i ca. tre timer per gang. Hver uke er det også to ukentlige skoleklubber (ca. 2 timer) hvor barna får mer engelskundervisning og opplæring og natur og naturbevaring etter modell av Jane Goodall. Ideen er at barna skal få trening i å stille spørsmål, og få selvtillit til å gjøre de endringer de ønsker å gjøre. Hver fjortende dag vil frivillige bli med barna inn i jungelen for å delta på jungelskolen og få opplæring som er nødvendig for å overleve i jungelen.

Jungelområdet er også kjent for sine mange flotte kalksteingrotter, og frivillige vil også besøke noen av disse under oppholdet. Grottene er hjem for en lang rekke dyrearter, og noen har elver og fossefall innvendig. Batek folket har benyttet disse grottene i lang tid, og i mange kan man se spor etter hulemalerier. I løpet av oppholdet vil dere også ha en natts camping i jungelen med kvinnene fra Batek stammen. Her vil dere lære mye om hvordan man sporer dyr og lever bærekraftig i jungelen.

Frivillige kan arbeide fra 2 uke og oppover, men vi anbefaler minst to uker. Prosjektet er åpne for frivillige fra 16 år og oppover, og passer også for familier. Frivillige på prosjektet reiser selv til/fra Merapoh med buss fra Kuala Lumpur, en tur på 4 timer. Arbeidsuken er fra søndag til søndag, og prosjektet har behov for frivillige i perioden 7. februar til 20.november.

Mer informasjon om prosjektet i Malaysia

Ønsker du mer informasjon? Ring programrådgiver Madeleine på 94 19 05 34 / 22 47 71 70 eller kontakt oss her.

Du kan også avtale et møte med en rådgiver for å få mer informasjon.