Hvordan reise billig?

Har du større reiselyst enn lommebok? Her finner du våre beste tips til hvordan du kan reise billig og få flere og bedre opplevelser for pengene.

Å velge destinasjon
Velg land hvor kostnadsnivået er lavt og du kan bo og leve billig. Det lønner seg å heller bruke litt mer på flybilletter for å reise til land hvor kostnadsnivået er lavt. Nå er den norske krona svak, og det er lurt å kikke på hvilke land du får mer for krona. I 2015 og 2016 har for eksempel valutaendring i Sør-Afrika og en rekke land i Latin- og Sør-Amerika ført til at du nå får mer for den norske krona der enn hva du gjorde i 2014.

Gruppetur GuatemalaVær lenge på minst ett sted
Jo mer du flytter på deg i løpet av turen, jo dyrere blir oppholdet. Når man bruker lengre tid på færre steder blir man bedre kjent både med nye venner og stedet, og det blir mye enklere å bo, spise, reise og leve billigere. I tillegg vil du også få en mye bedre forståelse av hvordan det er å bo og leve innenfor et helt annet samfunn og helt sikkert en masse nye venner. Dersom du skal på en lang tur er det lurt å velge ut minst et (billig) sted hvor du kan tenke deg å bli lenge. For å få et nettverk og mest mulig ut av oppholdet kan du for eksempel legge inn et opphold hvor du arbeider frivillig, studerer (enten det lokale språket eller ta med deg lærebøker fra studier i Norge), melder deg på et kurs i dansing, surfing eller andre lokale aktiviteter.

Flybilletter
De billigste billettene finner du selv på nett gjennom å benytte ulike søkemotorer, slik som Momondo og Skyscanner. Den aller rimeligste prisen finner du gjerne rundt 6 uker før avreise. Da har flyselskapene ofte satt ned prisen litt for å få solgt plassene. Senere enn dette er det ofte svært få plasser igjen, og prisene vil igjen settes opp. Dersom du skal fly inn til et sted som ikke er hovedstaden i landet, kan det lønne seg å først lete etter en internasjonal flybillett fra Norge til hovedstaten, og deretter en innenriks flybillett fra hovedstaten til destinasjonen din.

Utstyr
Med mindre du har behov for spesialutstyr til sportsaktiviteter eller lignende, kan det aller meste kan kjøpes lokalt til en rimeligere penge enn hva du ville betalt for det i Norge. Nesten alle tar med alt for mye på tur. Går du rundt med mye dyrt utstyr og elektronikk er også sannsynligheten høyere for at du opplever ran og tyveri. Med unntak av et godt reiseapotek og eventuelt et myggnett er det ikke så mye annet utstyr du trenger å legge penger i før avreise. Innstill deg heller på at du fremover skal ha færre ting, men flere store opplevelser. En god guidebok er lurt, og rådene der kan ofte spare deg for mer penger enn hva boken koster. Det finnes også mange gode apper og nettsider som kan brukes helt kostnadsfritt. Disse kan lastes ned på mobilen og brukes offline under reisen.

MarkedMat
Selv om det er billigere å spise ute i utlandet enn i Norge, kan et opphold i utlandet bli dyrt hvis man skal spise alle måltider på restaurant. Det er derfor lurt å bo et sted hvor du har tilgang på kjøkken. En fantastisk måte å både oppleve og lære om den lokale matkulturen, er å gå på markedene som finnes i nærområdene, og kjøpe ferske råvarer. De fleste synes det er både spennende og morsomt å lære bort tradisjonelle matretter, så det finnes mange muligheter til å spise billig på lokalt vis.

Andre alternativ er å velge lokale restauranter som serverer tradisjonell mat. Når pizza og burger forsvinner fra menyen går ofte prisen ned, og du kan finne måltider til 15-30 kroner. De lokale restaurantene kan ofte være litt vanskelige å finne, noen ganger kan det være snakk om familier som lager og selger mat direkte fra husene sine, så spør gjerne rundt om dette er en mulighet der du er.

Overnatting
Unngå å bosette deg midt i turiststrøket. Her er som regel prisene langt høyere, både for overnatting og mat, enn i de nabolagene som lokalbefolkningen selv bor i. Dersom det er mulig å bo hos lokale vertsfamilier er dette ofte en rimelig og hyggelig løsning, som gir deg mulighet til å virkelig bli kjent med familie og samfunnsliv der du oppholder deg. Du kan også lete etter rimelige hostel eller overnattingssted via Airbnb. Couchsurfing, en nettjeneste som lar deg søke etter og bo gratis hos lokale, er også en spennende mulighet for den eventyrlystne.

Det er en god tommelfingerregel å alltid bestille overnatting på forhånd for de første nettene når du ankommer et nytt sted. Ellers kan du fort ende opp med et dyrere og dårligere alternativ fordi du er sliten og ikke kjenner stedet.

DivaliBli kjent med lokalbefolkningen
Å bli kjent med lokalbefolkningen gir et helt annet innblikk i samfunnet du befinner deg i, og er en spennende mulighet til å bli kjent med mennesker du ellers aldri ville hatt mulighet til å treffe. I de fleste land er det mye høyere aksept for at man prater med fremmede enn det er i Norge, så forsøk å legg igjen noen av de norske vanene hjemme og start en samtale med sidemannen på bussen, damen i køen bak deg, nabobordet på kafeen eller andre.

De lokale er eksperter på hvordan man kan bo, spise og reise billig i sitt lokalsamfunn. Forsøk å bli kjent med lokalbefolkningen heller enn bare andre turister, så vil de kunne gi deg mange gode råd og kanskje ta deg med til lokale restauranter, spennende steder du kan besøke rimelig og mye mer. Dette vil garantert gi deg spennende opplevelser som du ellers aldri ville hatt til en lav pris.

Utflukter
Det lønner seg ofte å slå seg sammen med andre reisende for å få best mulig pris på utflukter. Er dere 5 som spleiser på leiebil blir prisen langt lavere per person. For å finne andre reisende som har lyst til å oppleve det samme som deg kan du for eksempel henge opp lapper på lokale hostel eller andre samlingspunkter, eller sjekke om det finnes en facebookgruppe for reisende i området.

Filippinene JeepneyTransport
Gå eller ta lokale busser rundt i byen istedenfor å ta taxi. Du sparer penger, får sett mer, og blir kjent med langt flere lokale enn du gjør i baksetet på en taxi. Du får kanskje besøkt litt færre steder, men opplevelsene blir ofte mer minneverdige og kostnaden lavere.

Taxi fra flyplasser er normalt langt dyrere enn andre taxier, og det lønner seg derfor å undersøke på forhånd om det er mulig å ta buss eller tog fra flyplassen.

Kjøp et lokalt simkort
Når du bruker ditt norske simkort i utlandet kan kostnaden fort bli høy. Dersom du skal oppholde deg lenge i et land er det langt billigere å kjøpe et lokalt, forhåndsbetalt, simkort som du kan benytte for å ringe og bestille overnatting, sende meldinger til de hjemme og holde kontakt med dine nye venner.