Håpets skole

Håpets skole

Escuela Esperanza, «Håpets skole», ligger i Jocotenango rett utenfor Antigua i Guatemala. Nesten alle elevene bor i slumområdene som strekkes seg oppover fjellsidene og er blant de mest utsatte barna i Guatemala. På skolen blir de oppfordret av ansatte og frivillige til å drømme stort og tørre å håpe på, og jobbe mot, en bedre fremtid. Her er noen av deres historier.

«Tre glade brødrene»

Tre brødre gikk nedover gaten, stoppet en taxi og hoppet inn. «Hvor skal dere» spurte sjaføren. «Kan du kjøre oss til torget i Antigua?» spurte brødrene. Da de var fremme, sa sjaføren «det koster 20 Quetzales». «Det er greit», sa brødrene og gav ham penger. Så gikk de rundt i parken, og etter en stund kjøpte de en iskrem på deling. «Iskremen er så god og dette var en kjempefin tur!» sa de alle sammen.

Til slutt våknet jeg, for dette var bare en drøm….Men det er en drøm som en dag kan gå i oppfyllelse!

«En verden av smil»

En gang var det to jenter som var veldig glad i gym. Hver fredag var de glade når de kom på skolen for fredag var dagen klassen hadde gym. De ble enige om at uansett hva som hadde skjedd hjemme, så skulle de alltid være glade og smile når de var på skolen. Etter at de hadde lovet hverandre dette begynte de å le «ha ha ha, uansett hva som skjer så er vi ekte venner og vi vil alltid smile!» De to vennene sluttet aldri å smile, og sa at skolen var en verden av smil.

«De helende eplene»

En gang var det et tre som hadde helende epler, men det var bare en person som kunne røre treet. Hvis noen andre forsøke å ta på treet frosset de til is. Hvis man var frosset mer enn fire timer kunne man forbli frosset for alltid. Prins Byron var den eneste som kunne ta på treeet, og også den eneste som kunne varme opp de som hadde frosset.

En dag ble Byron syk. Alle i landsbyen forsøkte å plukke epler for å gjøre Byron frisk, men alle frosset. Til slutt var den eneste som ikke var frossen prinsesse Jackeline. Og hun hadde en god ide! Istedenfor å hente et eple, tok hun med seg prisen til treet. Selv om han var veldig syk greide hun å hjelpe han så han fikk plukket et eple. Med den første biten ble han frisk, og han varmet opp alle som hadde frosset.

Deretter plukket prinsen et eple fra treet for hver familie i landsbyen. Nå var det et helende eple i hvert hus, slik at hvis noen ble syke kunne de ta en bit av eplet og bli friske igjen. Etter det levde alle i landsbyen lykkelige og friske for alltid.

 «Rachel – den smarte prinsessen»

En gang var det en prinsesse som het Rachel, som bodde i et slott med foreldrene sine. Foreldrene kjeftet ofte på henne fordi hun var veldig smart, mye smartere enn søsteren sin. Foreldrene hennes fortalte henne at de ikke kunne ferie 15 års dagen hennes fordi de ikke hadde nok penger. Rachel fant en jobb uten å fortelle noen om det, og spurte om hun kunne feire bursdag i tantes slott, som var mye større enn foreldrenes.

Men under feiringen var det problemer, prinsen som Rachel skulle danse med kom ikke. Da løp tanten hennes ut i skogen og fant en prins som hadde gått seg vill. Rachel og prinsen danset sammen hele natten og feiret 15 års dagen hennes. Etterpå dro ikke Rachel hjem til foreldrene sine, men ble med prinsen hjem til hans slott. Etter noen år fikk de barn sammen. Nå var ikke Rachel bare smart, hun var også lykkelig.

Bli kjent med noen av elevene på Håpets skole

Elev CristianCristian Moises

Cristian bor i brakkebyen Vista Hermosa sammn med faren, søsteren og fire brødre. Han hadde også en eldre søster som døde av tyfoidfeber. Ikke lenge etter ble også Cristian syk av den samme sykdommen. Skolen samlet da inn penger slik at han fikk legebehandling, og Cristian er heldigvis i dag helt frisk. Han elsker å gå på skolen og leke med vennene sine, og drømmer om å bli arkitekt når han blir stor.

Elev MarvinMarvin Rolando

Marvin bor på et rom sammen med foreldrene, broren, tanten og en fetter. De har ikke elektrisitet hjemme. Siden foreldrene hans aldri gikk på skole og lærte seg å lese og skrive, må Marvin få hjelp av lærere og frivillige til å gjøre lekser. Marvins favorittfag på skolen er kunst og tegning, og målet hans er å gjøre det bra på skolen. Når han blir voksen vil han aller helst bli politi.

Elev FatimaFatima de los Angeles

Fatima bor i Alotenango med foreldrene sine, to brødre og en søster. Hun elsker å gå på skolen og favorittfaget er gym. Når hun blir stor vil hun bli lærer. Skolen har bygget et ekstra soverom hjemme hos familien, slik at Fatima og søsteren har fått sitt eget soverom.

Har du lyst til å være frivillig på Håpets skole? Da kan du lese mer om skolen her.