Guatemala, Maya-hjertet av Latin-Amerika

Den første snøen har falt over Norge og snart blir alt iskaldt og slapsete. I Guatemala viser gradestokken 25°C i januar. Guatemala: fargesprakende folkedrakter, chicken buses, spennende ruiner, festivaler og sorte lavastrender, omgitt av frodig natur i all sin prakt. Hvorfor bli i Norge når Latin-Amerika venter?

Sakte men sikkert nærmer vinteren seg, og minusgradene kryper lenger og lenger nedover på termometeret. Guatemala pixabayJovisst kan det være deilig å krype opp i sofaen med en kopp varm te og et pledd, men for min del frister det mye mer å forlate dette vinterlandet og reise ut i verden; oppdage nye herlige steder, treffe nye spennende mennesker, danse til pulserende  salsarytmer, spise smaksrik mat, bade i asurblått hav, og i tillegg kunne bidra til å gjøre verden til et litt bedre sted.

Antigua er definitivt et av høydepunktene i Guatemala og vi er superfornøyde med å samarbeide med fantastiske prosjekter i den tidligere kolonibyen. Man kan si mye negativt om spanjolenes framtreden i «Las Americas», men de herlige brosteinsgatene med de fargerike små husene er, og blir, et mesterverk.

GGuatemala pixabayjestfriheten i Guatemala er, som i de fleste land i Latin-Amerika, helt annerledes enn hjemme i kalde nord. Litt ubehagelig kan det nok være for nordboerne når en lokal helt, på en av «Las camionetas», babler i vei på spansk (eller på et av de 21 Maya-språkene), men etter et par uker på spanskskole vil du forhåpentligvis kunne ta del i debatten om kaffepriser eller spørre om hvor man får kjøpt byens beste rellentinos.

 

Maten i Guatemala er nemlig et kapittel for se selv; et av de bedre kapitlene etter min mening. De begynte med street food lenge før hipsterne på Grünerløkka trillet ut vognene sine, og i Antigua finner du delikatesser som rellentinos, elotes, tostadas og garnachas for en billig penge. Hva de forskjellige smaksbombene inneholder får du finne ut av selv. Maten kan du skylde ned med en iskald Gallo (beste øl-merket i Guatemala) eller en tepache (gjæret saft av ananas tilsatt rørsukker- smaker mye bedre enn det høres ut).

DU kan hjelpe til!

SGuatemala Heidiå langt virker Guatemala ganske herlig, ikke sant? Men det er ikke kun fryd og gammen bak kulissene. Urbefolkningen opplever fremdeles stor undertrykkelse og det er en svært skjev fordeling av ressursene i landet. I 2011 levde 53,7% av befolkningen i fattigdom og hele 75% av de fattige er urfolk. I tillegg er hele 49%  av barna kronisk underernærte.

Dersom du reiser til Guatemala kommer du til å se disse forskjellene, til å føle urettferdigheten på kroppen. Vi i Atlantis Utveksling mener at frivillig arbeid er idealisme i praksis, og vet at våre deltageres innsats bidrar til positive møter og skaper gode opplevelser utover landegrenser. Vi mener at partnerne våre alltid sitter med den absolutt største og viktigste kunnskapen i forhold til hva som trengs, og som ser og kjenner til de ulike behovene  best. Og i Guatemala er det absolutt behov for frivillige som kan arbeide med barn og unge, undervisning, eldre, helse og ernæring, dyr- og miljø eller byggeprosjekter.

Dersom du har lyst til å gjøre verden til et litt bedre sted og samtidig skape minner og venner for resten av livet er Guatemala et fantastisk sted. Selv om rellentinos’ene kan gjøre deg litt uggen i magen, gjør det guatemalske folket deg varm i hjertet, og dersom du reiser hit kommer du garantert til å gråte når du må reise derfra.


Vil du ha mer informasjon om frivillig arbeid i Guatemala?

Ønsker du mer informasjon om våre programmer i Guatemala? Ring vår programrådgiver på 94 19 05 38 / 22 47 71 70 eller kontakt oss her. Du kan også avtale et møte med en rådgiver for å få mer informasjon.  

Les om «Det Nytter- Effekten av frivillig arbeid i Guatemala» 

Les om Thea og Karen Elisa som utforsker Guatemala