Gjør en forskjell gjennom fotografi

Eline er allerede halvveis i oppholdet sitt, og forteller om sine opplevelser så langt som frivillig på barnehjemmet i Uganda. Her har hun fått i oppgave å dokumentere arbeidet til barnehjemmet gjennom foto og intervjuer, og får muligheten til å reise ut på landsbygda for å dokumentere prosjektene der.

Etter 1,5 måned i Uganda begynner jeg å føle meg hjemme her. Jeg er halvveis i mitt opphold på totalt 3 måneder. Det er ikke til å legge skjul på at kultursjokk og hjemlengsel preget de første dagene, men så fort man kom inn i rutiner ga det seg og alt ble veldig bra. Vi er nå 5 norske frivillige her nede som bor sammen i et koselig hus på andre siden av veien for barnehjemmet jeg jobber på. Her har vi bad og kjøkken på deling og hvert vårt soverom. Det er god plass og mye bedre enn jeg hadde forventet.Frivillig arbeid i Uganda- Eline Gjerde

I utgangspunktet skulle jeg jobbe på barnehjemmet hver mandag til fredag fra 09-17. Da jeg kom ble vi enige om å endre på det, de ville nemlig bruke meg mer til foto. Hver mandag drar jeg derfor til en landsby, ca. 3 timer unna, for å ta bilder og intervjuer av frivillige som jobber der, samt av lærere og elever. I tillegg tar jeg månedlige bilder av barna på barnehjemmet for å se fremgang, bilder av ansatte der og ellers alt mulig de trenger bilder av. Det meste av det jeg tar blir brukt for dokumentasjon av prosjektet, for å skaffe sponsorer for barna og for å takke de som allerede sponser. Det føles godt når det jeg hjelper til med gjør en forskjell.

Frivillig arbeid i Uganda- Eline GjerdeDe dagene jeg jobber på barnehjemmet uten kamera, går det for det meste i kos og lek med barna. Det er virkelig gøy å gå på jobb når det første man møter er unger som løper mot deg med et stort smil og ønsker en klem. Jeg hjelper også til med mating av de minste og skifting av bleie. For det meste helt enkle oppgaver som alle kan klare. Hver mandag, onsdag og fredag har vi førskole med de eldste barna. Der synger vi sanger, danser og lærer dem tall og bokstaver. Torsdager drar vi til et svømmebasseng i nærheten. Det er noe de elsker. Det er helt fantastisk å se den gleden ungene viser.

Alt i alt har jeg det veldig bra her. Stress og bekymring er følelser man ikke kjenner på her nede. Man får en ro i kroppen. Menneskene her har også så utrolig mye glede og energi som smitter over på oss. Jeg vil anbefale alle som ønsker å utfordre seg selv og samtidig gjøre en forskjell om å arbeide som frivillig. Alle kan ikke gjøre alt, men alle kan gjøre noe.

Hilsen Eline