Ofte stilte spørsmål

Her finner du svar på de vanligste spørsmålene vi får om programmet i Guatemala. Finner du ikke ut av det du lurer på her er det bare å kontakte oss.

Når er søknadsfristen?
Det er ingen søknadsfrister på Frivillig arbeid Guatemala, du kan søke fortløpende hele året. Oppstart på prosjekter og spanskundervisning er hver mandag. Vi anbefaler likevel at du melder deg på senest to måneder før avreise, slik at du rekker å forberede deg godt til oppholdet ditt, ta alle nødvendige vaksiner etc.

Må jeg ha fylt 18 år for å kunne søke?
Nei, men du må ha fylt 18 år på avreisetidspunktet, med mindre du reiser sammen med foresatte. På et av prosjektene (Guardería Infantil) kan du være 16 år når du reiser ut, men da må du ha underskrift fra foreldrene dine.

Kan familier reise sammen?
Ja, det er mulig for en familie å reise sammen og ta med barn under 18 på utvalgte prosjekter. Vi anbefaler spesielt ettermiddagsskolen Los Patojos som plassering for familier som vil arbeide frivillig sammen. Vi anbefaler ikke frivillig arbeid for barn under 10 år i Guatemala, da barna ofte er for unge til å få utbytte av opplevelsen.

Kreves det spesiell bakgrunn/utdanning for å delta?
Noen prosjekter krever spesialkompetanse, dette står beskrevet under hvert enkelt prosjekt. De fleste plasseringer krever ingen spesielle forkunnskaper. Ta gjerne kontakt med oss og fortell litt om dine interesser og erfaring, så vil vi kunne anbefale et prosjekt vi tror vil passe for deg.

Må jeg kunne spansk?
Nei. Arbeidsspråket på prosjektene er spansk, men vi krever ingen forkunnskaper i spansk for å delta, ettersom du kan starte oppholdet med spanskundervisning. Dersom du er nybegynner anbefaler vi fire ukers spanskkurs før du starter på det frivillige arbeidet. Dersom du allerede kan endel spansk kan du ta et oppfriskningskurs med privatlærer på én til to uker.

Jeg har liten tid til rådighet – rekker jeg å både studere spansk og arbeide frivillig?
Ja. På enkelte prosjekter, særlig de hvor du arbeider med små barn, er det mulig å studere spansk samtidig som du arbeider frivillig. Du må imdlertid selv ta ansvar for å lære deg en del grunnleggende, slik at det er mulig for deg å gi og motta enkle beskjeder fra de lokalt ansatte på prosjektet. Vi kan anbefale prosjekter ut fra hvor mye spansk du snakker.

Jeg vil bare studere spansk – er det mulig?
Ja. Vi kan arrangere kun spanskstudier for de som er interessert i det. Du vil da bo hos vertsfamilie, og delta sammen med de andre studentene og frivillige på de sosiale aktivitetene spanskskolen arrangerer.

Er det faste startdatoer?
Nei, men vi anbefaler at du planlegger å ankomme før eller i løpet av en helg, slik at du kan starte programmet ditt på en mandag.

Kan vi reise flere sammen?
Ja. Dere kan bo og/eller jobbe sammen dersom dere ønsker det.

Trenger jeg visum?
Nei. Norske statsborgere mottar 90 dagers turistvisum ved innreise. Dette kan forlenges inntil 180 dager hos immigrasjonskontoret i Guatemala by. Dersom du planlegger å oppholde deg i Guatemala lenger enn 180 dager (6 mnd), må man reise over grensen til México eller Belize og returnere etter 72 timer.

Trenger jeg vaksiner?
Dette kommer an på hvilke vaksiner du har tatt tidligere, og om du planlegger å reise mye rundt. Atlantis anbefaler at alle deltakere kontakter et reisemedisinsk senter, for å undersøke hva slags forberedelser de trenger for sitt reisemål.

Når på året er det best å reise?
Guatemala har ganske jevne temperaturer året rundt, fra 15 grader på en regnværsdag til ca. 25 grader, når solen skinner. Det er sommer fra november til mai, og vinter fra mai til oktober/november. I denne årstiden regner det noe mer, og enkelte veistrekninger kan være vanskelige å ta seg fram på. Dette er imidlertid sjelden et problem i Antigua, som er en helårsdestinasjon.

Kan jeg få kontakt med andre deltakere?
Selvfølgelig! Send oss en forespørsel, så vil du få en liste over tidligere deltagere på programmet som du kan kontakte. Du vil også få en oversikt over andre som reiser i samme periode som deg. Dersom vi har flere som ønsker samme oppstartsdato, vil vi tipse dere om hverandre, slik at dere kan snakke sammen på forhånd og reise ned sammen på samme fly.

Kan jeg kombinere flere enn ett Atlantis-program?
Ja, du kan delta på så mange program du ønsker. Kontakt oss dersom du trenger hjelp til å sette sammen den reisen du ønsker deg.

Jeg er over 30/40/50 år – kan jeg likevel delta?
Absolutt! På Frivillig arbeid Guatemala er det ingen øvre aldersgrense, og det er stor variasjon i alderen på både studenter og frivillige. Antigua er en nydelig by med et stort utvalg av restauranter og fritidstilbud, så her vil det være alternativer som passer for alle uansett alder og interesser.

Hvor kan jeg finne mer informasjon om landet?
Det finnes mange gode reisehåndbøker om Guatemala. Footprint og Lonely Planet har gode reisehåndbøker, og Insight-guidene gir god bakgrunnsinformasjon om land og kultur. Som Atlantisdeltager får du rabatt hos Nomaden, som har Norges største utvalg av reiselitteratur.

Hvor kjøper jeg flybilletter?
Du kjøper selv flybilletter frem til Guatemala City. Vi anbefaler at du sjekker flere ulike søkemotorer for å finne de billigste og beste billettene. Momondo og Skyscanner er ofte gode.

Hvor kan jeg finne mer informasjon om forsikring?
Atlantis samarbeider med Gouda Forsikring. Her kan du lese mer om reiseforsikring gjennom Gouda. Ta gjerne kontakt med oss hvis du ønsker prisoverslag for den perioden du skal være borte.

Hva slags oppfølging får jeg?
Ved ankomst vil du bli møtt på flyplassen i Guatemala City og tatt med til vertsfamilien din. Du vil delta på et orienteringsmøte med vår lokale partner, hvor du vil motta mye nyttig informasjon om programmet, landet, kulturen osv. Partner er alltid tilgjengelig dersom du har spørsmål, skulle bli syk, har problemer på prosjektet, trenger hjelp i forhold til det offentliglige eller lignende. Både partner og Atlantis har 24-timers nødnummer, som kan benyttes av deg eller dine pårørende. Du vil ha en egen kontaktperson hos vår lokale partner under oppholdet.

Hvordan bor jeg?
Alle frivillige bor i vertsfamilie. Vanligvis vil det bo 2 eller 3 frivillige i samme vertsfamilie. Du vil normalt ha eget rom, men dersom du reiser sammen med en annen kan dere bli bedt om å dele.

Kan jeg velge prosjekt selv?
Ja. Ta gjerne kontakt med oss for hjelp til å finne rett prosjekt. Vi kan ikke garantere at det er ledig på det prosjektet du ønsker deg mest i den perioden du vil arbeide, da det er avhengig av lokale behov og antall frivillige, men vi vil gjøre vårt beste for å etterkomme dine ønsker. Dersom ditt ønskede prosjekt ikke har behov for flere frivillige i perioden du skal reise, kan vi anbefale et annet prosjekt som vi tror vil passe for deg.

Kan jeg jobbe på mer enn ett prosjekt?
Ja, du kan jobbe på et ett eller flere prosjekter, avhengig av hvor lenge du skal være borte. På de fleste sosiale prosjektene må man forplikte seg til å arbeide minimum fire uker. På natur og miljørprosjektene er kortere opphold mulig.

Har jeg noen fridager?
Ja, det er vanlig å ha fri lørdag og søndag. Arbeidstid avtales med prosjektet etter ankomst, og det er vanlig å arbeide noe kortere dager enn en full arbeidsuke.

Kan jeg ha ferie i løpet av oppholdet mitt?
Ja, mange kombinerer en periode frivillig arbeid med ferie i landet. Vi anbefaler at du legger inn en ferieperiode etter at du har arbeidet frivillig, slik at ikke arbeidet blir oppstykket. Det er også mulig å legge inn en friuke ved bytte av prosjekter, eller i en lengre periode med frivillig arbeid, men da ber vi om at dette avtales på forhånd.

Hvor mye lommepenger bør jeg beregne?
Guatemala er et rimelig land å bo i. En lunsj på en lokal restaurant koster rundt 30 kroner, og en lokal bussbillett koster 2-3 kroner. Hvis du beregner rundt 1000 kroner uken, etter at utgifter til kost og losji er dekket, har du god råd til både fritidsaktiviteter, endel måltider på restaurant og litt shopping på fritiden.

Hvilken valuta brukes i Guatemala?
I Guatemala brukes Quetzaler, som har nær samme verdi som norske kroner. Quetzalen er også Guatemalas nasjonalfugl.

Hva kan jeg gjøre på fritiden?
På spanskskolen er det gratis fritidsaktiviteter på ettermiddagen slik som salsakurs, matlagingskurs, foredrag etc. I tillegg arrangeres helgeutflukter som du kan melde deg på. Helgeturene har en deltakeravgift som avhenger av destinasjon, lengde på turen, hva som er inkludert etc.

 

Har du flere spørsmål? Kontakt oss gjerne på frivillig@atlantis.no