Ofte stilte spørsmål

Under finner du svar på de vanligste spørsmålene om programmet vårt i India.

Når er søknadsfristen?
Vi anbefaler at du søker minst 6-8 uker før ønsket avreise for å unngå at prosjekter er fulle, men vi kan noen ganger også organisere opphold på kortere frist enn dette. Du må søke om visum, før du reiser fra Norge, så du må beregne tid til både å søke visum og ta nødvendige vaksiner. For deg som skal være i India over 4 uker og/eller ha praksis er det spesielt viktig å søke tidlig.

Må jeg ha fylt 18 år for å kunne søke?
Nei, med tillatelse fra foresatte kan du reise fra fylte 16 år på utvalgte prosjekter. Er du under 16 år, kan du kun reise i følge med foresatt. Vi anbefaler ikke å ta med barn under 12 år på frivillig arbeid. For skolegrupper gjelder egne regler.

Sikkerhet
Ved ankomst vil du bli møtt på flyplassen og tatt med til bostedet ditt. Partner er alltid tilgjengelig, dersom du skulle ha spørsmål, bli syk, ha problemer på prosjektet, trenge hjelp i forhold til det offentlige eller annet. Både partnere og Atlantis har 24-timers nødnummer, som kan benyttes av deg eller dine pårørende. Sikkerheten til våre deltakere er veldig viktig for oss. Helgen etter ankomst er satt av til informasjon og byomvisning, og du vil da få en innføring i lokale sikkerhetsregler, hvor du ikke burde gå alene på kveldstid etc. Jaipur og Pushkar regnes som en trygg by å oppholde seg i.

Kreves det spesiell bakgrunn/utdanning for å delta?
På enkelte prosjekter er det behov for spesiell kompetanse, og disse er kun åpne for studenter eller utdannede. De fleste prosjektene krever ingen spesielle forkunnskaper, men motivasjon, fleksibilitet, tålmodighet og pågangsmot er viktige egenskaper å ha med seg. Mange av prosjektene er underbemannet, derfor setter stor pris på frivillige arbeidere, uavhengige av deres kvalifikasjoner. For de med erfaring eller utdanning innen et spesifikt område som ønsker å praktisere dette i utlandet, kan vi i mange tilfeller finne passende prosjekter hvor denne kompetansen er etterspurt.

Kan vi reise flere sammen?
Ja. Dere kan også jobbe sammen, dersom dere ønsker det.

Hvor lenge kan jeg være borte?
Du kan arbeide frivillig i India fra 2 uker og opp til 5 måneder.

Når må man betale for oppholdet?
Man må betale for oppholdet senest 6 uker før avreise, da vi betaler vår indiske samarbeidspartner på dette tidspunktet.

Jeg er over 40/50/60 år – kan jeg likevel delta?
Ja! På Frivillig arbeid India er det ingen øvre aldersgrense så lenge man er ved god helse. På mange prosjekter er det en stor fordel å ha både yrkes- og livserfaring.

Kan barn delta på programmet?
Ja, barn kan være med på prosjektene. Dette begrenser da valg av prosjektene. Kontakt oss gjerne for forslag til prosjekter hvor barn kan ta del i arbeidsoppgavene. Vi arrangerer ikke frivillig arbeid for barn under 10 år da de ofte er for unge for å få fullt utbytte av opplevelsen.

Trenger jeg visum?
Ja, deltakere til India må søke visum før innreise. Dersom du ikke er norsk statsborger, kan andre regler gjelde. Kontakt da den indiske ambassaden for mer informasjon. Du får mer informasjon om hvordan visum søkes etter påmelding. Behandlingstiden varierer, fra 1 til 4 uker. Dersom du ikke er født i Norge må du beregne ekstra behandlingstid. Atlantis vil bistå med informasjon om hvordan du søker visum ved påmelding til programmet.

Trenger jeg vaksiner?
Mest sannsynlig ja, men det kommer an på hvilke vaksiner du har tatt tidligere og om du planlegger å reise mye rundt. Atlantis anbefaler at alle deltakere kontakter et reisemedisinsk senter, for å undersøke hva slags forberedelser de trenger for sitt reisemål.

Når på året er det best å reise?
Atlantis tilbyr frivillig arbeid i India hele året. Generelt sett er høst- og vintermånedene perioder mye med flott vær i Rajasthan. Rajasthan får mest regn mellom juli og september, og har den varmeste sesongen i perioden april-juli. Goa har regnsesong fra juni til september og har for det meste sol og tørt vær resten av året.

Kan jeg få kontakt med andre deltakere?
Selvfølgelig! Hvis du kontakter oss vil du kunne få kontaktinformasjon på tidligere deltagere. Ved påmelding vil du motta en deltakerliste over hvilke andre norske deltagere som skal reise til India i samme periode som deg. Dersom noen ønsker samme oppstartsdato som deg vil vi tipse dere slik at dere har mulighet til å bestille flybilletter sammen.

Kan jeg kombinere flere enn ett India-program?
Det er mulig å kombinere opphold på flere destinasjoner. Vi har også et kombinert reise/frivillig arbeid-program, India Rundt, som gir deg mulighet til å bli godt kjent med Indias varierte kultur, historie og natur.

Kan jeg delta på utflukter under prosjektet?
Ja, du vil ha tilbud om kurs og utflukter i regi av vår lokale samarbeidspartner under oppholdet ditt i India. Kursene er for eksempel i indisk matlaging, yoga, sariknyting, Bollywood-dans og hindi, og er inkludert i programavgiften. Dersom du ønsker å reise i helgene finnes det utflukter du kan kjøpe av partner, eller eventuelt organisere selv. Mange benytter helgene til å ta små turer, og partner kan være behjelpelig med å bestille billetter.

Hva slags oppfølging får jeg?
Alle deltakere blir møtt på flyplassen ved ankomst. Du blir fulgt opp av vår samarbeidspartner, som hjelper deg med stort og smått. På bostedet vil det være noen tilstede 24 timer i døgnet, og du vil også ha tilgang på 24 timers nødnummer både i India og i Norge. Den første helgen etter ankomst brukes til orientering, gjennomgang av sikkerhetsregler, en omvisning i din nye hjemby og innføring i prosjektarbeidet. Alle prosjektene har egne prosjektansvarlige som vil bistå deg, og det finnes en lokal frivillighetskoordinator som kan hjelpe med stort og smått.

Hvordan er sikkerheten på bostedet?
Sikkerheten er god. Det er minst en ansatt tilstede 24 timer i døgnet, hygienisk mat, brannsikkerhetsrutiner og henting/kjøring til flyplass. Frivillighuset har også en lege «on call» som kan tilkalles ved sykdom.

Kan jeg velge prosjekt selv?
Du vil selv komme med ønske om prosjekt, og Atlantis og vår lokale partner vil gjøre vårt beste for å imøtekomme dine ønsker i forhold til type arbeidsoppgaver og prosjekt. Vi har mange samarbeidsprosjekter, og de fleste frivillige får arbeide med det de ønsker. Vi kan aldri garantere at du vil få arbeide på ønsket prosjekt, da det kan oppstå forhold som gjør det nødvendig å bytte. I perioder vil vi også måtte fordele frivillige mellom prosjekter dersom mange ønsker seg til samme prosjekt, slik at både dere som er frivillige og prosjektene skal få mest mulig utbytte av oppholdet.

Kan jeg jobbe på mer enn ett prosjekt på samme destinasjon?
Det kommer an på prosjektet du arbeider på. Noen prosjekter er heldagsprosjekter, mens andre har mest behov for frivillige på for eksempel morgen eller ettermiddag. I så fall kan formiddags og ettermiddagsprosjekt kombineres. Mange av dagsentrene er for eksempel kun åpne på formiddagen, og derfor er det vanlig å kombinere to prosjekter, slik at du f.eks jobber med barn på et dagsenter fra frem til lunsj, og deretter kan du jobbe med f.eks engelskundervisning av kvinner på ettermiddagen. Praksis og faglærte plasseringer er fulltidsprosjekter og kan ikke kombineres med andre.

Hvordan kommer jeg meg til prosjektet hver dag?
Det kommer an på prosjektet og hvor du bor, men transport er inkludert i programprisen (unntak for praksis), og du vil enten fraktet i bil eller ta kollektiv transport med andre frivillige. Avstanden mellom bosted og prosjektene varierer. I Pushkar er det vanlig at de frivillige sykler til prosjektene.

Har jeg noen fridager?
Du jobber på hverdager og vil få helgene fri. Du har også ha fri på ettermiddag/kveld, og de fleste bruker denne tiden til å delta på kulturelle arrangementer og finne på ting med de andre frivillige.

Kan jeg ha ferie i løpet av oppholdet mitt?
Vi anbefaler at du legger eventuell ferie til før eller etter arbeidsperioden din. Kombiner gjerne frivillig arbeid i India med en eller to ekstra uker i India for å oppleve litt på egen hånd. Det er et stort og variert land som kan anbefales som reisemål. Det beste er i så fall å starte med frivillig arbeid, slik at du får en trygg og organisert start på oppholdet, og står bedre rustet til å reise på egenhånd (eller med andre frivillige) når den tid kommer.

Hvor mye lommepenger bør jeg beregne?
Det vil komme helt an på ditt personlige forbruk og hvor mye du ønsker å reise. Rundt 1000 kroner pr uke holder vanligvis til både endel handling, noen bedre måltider ute og noen helgeturer, men det vil være helt avhengig blant annet av hvor mye du ønsker å reise i fritiden. Både kost og losji er inkludert i programprisen, så det er i utgangspunktet ikke nødvendig med mye lommepenger i det daglige.

Hvor kan jeg finne mer informasjon om flybilletter?
Du bestemmer selv hvor du vil kjøpe flybilletter. Ved påmelding vil du få informasjon om hvilke flyplasser du skal fly til, anbefalt ankomsttidspunkt og hvordan du finner rimeligste billetter. Prisene på flybilletter tur/retur India varierer i løpet av året, men ligger stort sett et sted mellom 4000-7000.