Ofte stilte spørsmål

Under finner du de vanligste spørsmålene knyttet til frivillig arbeid på Filippinene.

Når er søknadsfristen?
Vi anbefaler at man søker minst to til tre måneder før ønsket avreise. Av hensyn til vaksinasjoner og for å kunne forberede seg godt er det en fordel å ha minst to måneder til disposisjon. Våre samarbeidsprosjekter på Filippinene tar imot et begrenset antall frivillige, så det er lurt å søke så tidlig som mulig for å være sikret plass på det prosjektet man ønsker å arbeide ved.

Må jeg ha fylt 18 år for å kunne søke?
I utgangspunktet må du ha fylt 18 år på søknadstidspunktet for å kunne delta. Med fullmakt fra foresatte, er det også mulig å delta fra fylte 16 år, på noen utvalgte prosjekter. For grupper, skolegrupper og familier gjelder egne regler, kontakt oss for mer informasjon.

Hvilke prosjekt anbefaler dere for de under 18 år?
For unge frivillige anbefaler vi særlig frivillig arbeid på barnehjem. Barnehjemmet setter stor pris på assistanse fra unge frivillige som kan bidra med energi, entusiasme og omsorg, og det er kort reiseavstand fra vertsfamiliene til arbeidssted. Dersom man har interesse for kosthold og matlaging anbefaler vi også ernæringsprosjektet.

Kan familier reise og arbeide frivillig sammen?
Ja, Filippinene egner seg godt for familier som ønsker å reise og arbeide frivillig sammen med sine barn. Kontakt oss gjerne for å få anbefalt et prosjekt i den perioden dere ønsker å være borte.

Kreves det spesiell bakgrunn/utdanning for å delta?

Nei, vi krever ingen spesielle forkunnskaper for å delta på dette programmet. Motivasjon, fleksibilitet, tålmodighet og pågangsmot er de viktigste egenskapene å ha med seg. Noen samarbeidsprosjekter har egne kriterier for å delta, dette gjelder spesielt helseprosjektene, og fremkommer under hvert enkelt prosjekt.

Hvor lenge kan jeg være borte?
Du kan arbeide frivillig fra to uker og opp til tre måneder. Vær klar over at en del prosjekter krever at frivillige arbeider minimum fire uker sammenhengende.

Er det faste startdatoer?

Prosjektene har i utgangspunktet oppstart hver mandag. I april og mai er det skoleferie, og det er derfor ikke mulig å arbeide på skole i denne perioden. I sommerferien er enkelte andre prosjekter åpne, slik som å arrangere sommer- og aktivitetskole for barn, samt å arbeide med barn som lever på søppeldeponiet. Vi anbefaler at du planlegger å ankomme Filippinene i en helg, slik at du får hvilt ut etter reisen før prosjektarbeidet starter på mandag.

Hva slags type prosjekter tilbys?
I tillegg til disse faste prosjektene du kan lese om på våre sider vil det også kunne være mulig å arbeide frivillig med midlertidige prosjekter i området som oppstår etter lokalt behov. Vår partner samarbeider med andre lokale, nasjonale og internasjonale organisasjoner og institusjoner og kjenner nærmiljøet godt. Snakk gjerne med dem og andre frivillige om hvor du kan være med å bidra.

Kan vi reise flere sammen?

Ja. Dere kan både bo og arbeide jobbe sammen, dersom dere ønsker det. Det er også muligheter for å ha med seg barn på en del av prosjektene.

Hvor på Filippinene er prosjektene?

Våre prosjekter ligger på øya Leyte, sørøst i Filippinene. Prosjektene og bostedene ligger i og rundt havnebyen Tacloban.

Er det noen øvre aldersgrense?
Nei. På Frivillig arbeid Filippinene er det ingen øvre aldersgrense så lenge man er ved god helse. Partner ber imidlertid om legeerklæring for deltakere over 70 år.

Kan barn delta på programmet?

Ja, barn kan være med på en del av prosjektene. Vi vil foreslå passende plasseringer for hver enkelt familie.

Trenger jeg visum?

Du får visum ved innreise på flyplassen, og du kan oppholde deg på Filippinene i inntil 30 dager uten visum. Visumet kan utvides til 59 dager etter ankomst på immigrasjonskontoret i Tacloban. For opphold over 59 dager må visum søkes på forhånd gjennom ambassaden i Oslo.

Trenger jeg vaksiner?

Dette kommer an på hvilke vaksiner du har tatt tidligere og om du planlegger å reise mye rundt. Atlantis anbefaler at alle deltakere kontakter et reisemedisinsk senter, for å undersøke hva slags forberedelser de trenger for sitt reisemål. Malaria er ikke utbredt i Tacloban, hvor de frivillige bor, men det finnes andre steder på Filippinene. Det er til tider utbrudd av dengue-feber, og det er derfor viktig å beskytte seg med myggspray og dekkende klær. Senger vil være utstyrt med myggnett.

Når på året er det best å reise?
Filippinene har tropisk klima, og det er varmt hele året. Snitttemperaturen ligger mellom 26 og 29 grader hele året. Eastern Visayans, hvor vi har prosjekter, har mer regn i siste halvdel av året perioden i august til januar, men kan ha korte regnskyll hele året. Mest nedbør kommer vanligvis mellom november og januar, og det er også i dette tidsrommet det er flest tropiske stormer. Dette er en helårsdestinasjon, og man kan fint reise hele året.

Kan jeg få kontakt med andre deltakere?
Selvfølgelig! Send oss en forespørsel, så vil du få en liste over tidligere deltagere på programmet som du kan kontakte. Siden alle frivillige bor i samme nabolag vil du enkelt komme i kontakt med andre etter ankomst.

Hva slags oppfølging får jeg?
Du blir møtt på flyplassen på Filippinene ved ankomst og tatt med til din vertsfamilie. Du vil ha orientering og bli fulgt opp av vår parterner, og vertsfamiliene er tilgjengelige for å hjelpe deg med stort og smått under hele oppholdet. Du vil få telefonnummeret til en lokal frivilligkoordinator som vil hjelpe deg dersom du har problemer, og Atlantis har også et 24-timers nødnummer dersom en akutt situasjon skulle oppstå.

Hvordan bor jeg?

Alle frivillige på Filippinene bor hos lokale vertsfamilier. Du får normalt ditt eget rom, men kan i perioden med stor pågang bli bedt om å dele rom med en annen frivillig av samme kjønn. Alle rom er utstyrt med myggnett og vifte. Du deler bad med familien, her er det toalett og "bøttedusj". Det blir servert to måltider om dagen, frokost og middag (tilberedt under hygienemessige forskrifter). Mat er en svært viktig del av filippinsk kultur, og det er vanlig å spise ute. Lunsj spiser de frivillige vanligvis på en av de mange små restaurantene som finnes i Tacloban. Et måltid koster rundt 10-15 kroner.

Får jeg språkundervisning?
I løpet av oppholdet ditt vil du få en kort innføring i den mest utbredte lokale dialekten, Waray-Waray. Alle ansatte hos vår partner snakker engelsk. Engelsk undervises fra 1. klasse på skolen, så du vil finne folk i lokalmiljøet som forstår og snakker engelsk, men ikke nødvendigvis flytende.

Kan jeg velge prosjekt selv?
Du velger selv hva slags type prosjekt du ønsker å delta på og dette krysser du av for på søknadsskjemaet. Be gjerne Atlantis om råd dersom du er usikker på hvilket prosjekt som kan passe for deg. Partner vil etter beste evne forsøke å etterkomme alles ønsker, men vi kan ikke alltid garantere plass på ditt førstevalg, med mindre du skal i praksis. Det er viktig å være litt fleksibel, og ha ønske om å bidra også på andre prosjekter dersom det er behov for dette.

Kan jeg jobbe på mer enn ett prosjekt?

Ja, du kan jobbe på et ett eller flere prosjekter, avhengig av hvor lenge du skal være borte. På en del av prosjektene må man forplikte seg til å arbeide minimum fire uker. Ofte kan du også arbeide f.eks. en dag eller ettermiddag ved et annet prosjekt.

Har jeg noen fridager?
Du jobber på hverdager og vil få helgene fri. Det er vanlig at de frivillige jobber mellom kl. 08.00-13.00 (varierer litt mellom prosjektene), men det er mulig (og anbefales) at man også involverer seg i prosjekter på ettermiddagen.

Kan jeg ha ferie i løpet av oppholdet mitt?
Vi ber om at en eventuell ferie legges til slutten av ditt opphold som frivillig.

Hvor mye lommepenger bør jeg beregne?
Dette vil komme an på ditt personlige forbruk. Vi anbefaler rundt 3000 kroner i måneden, da har du ca. 100 kroner dagen til å kjøpe lunsj, ta offentlig transport, og gå på resturant og shoppe litt innimellom. Hvis du har tenkt å reise mye i helger og lignende, bør du beregne litt mer.

Hva kan jeg gjøre på fritiden?
I ukedagene er det vanlig at de lokale møtes ved ballbanen i Bliss for en uformell basketballkamp eller bare en prat. Her blir du raskt kjent med naboene dine, og du vil få et unikt innblikk i hvordan helt vanlige folk lever på Filippinene. I helgene kan du velge å bli i Tacloban, eller du kan ta en helgetur for å se mer av området. Det ligger fine strender bare 30-45 minutter med buss fra Tacloban, og det finnes også andre steder på øya som er verdt et besøk, som huler og fossefall. Det er også mulig å besøke andre øyer i løpet av oppholdet ditt. Lokalfly er ganske rimelig og den enkleste måten å reise rundt på. Kjente turiststeder som Boracay og Cebu er mulig å reise til på et helgebesøk, dersom du skulle ønske det.

Partner vil arrangere to utflukter i løpet av oppholdet ditt, som du kan velge å være med på om du ønsker. På den ene av disse blir frivillige tatt med til prosjekter og severdigheter i nærområdet. På den andre utflukten vil frivillige bli tatt med ut på landet for å se mer av det tropiske paradiset som Filippinene er. Partner bestemmer destinasjon i samråd med de frivillige, og de frivillige velger noen ganger å arrangere en lengre utflukt med overnatting. Da må frivillige som ønsker å være med på dette selv betale overnatting, da utfluktene som er dekket er dagsturer.

Hvor kan jeg finne mer informasjon om landet?
Det finnes mange gode reisehåndbøker over Filippinene. Lonely Planet- og Bradt-serien har gode reisehåndbøker, mens Insight-guidene gir mer bakgrunnsinformasjon om land og kultur. Alle Atlantis-deltakere får 10% rabatt på alle produkter hos Nomaden, som har Norges største utvalg av reiselitteratur.

Du finner også mye informasjon om Filippinene på den offisielle hjemmesiden til Department of Tourism Philippines, og på Utenriksdepartementets landsider.

Ta gjerne kontakt med oss på frivillig2@atlantis.no dersom du har noen øvrige spørsmål eller vil ha mer informasjon.