Bosted

Som frivillig på Filippinene vil du bo i havnebyen Tacloban på øya Leyte, hos en av våre hyggelige vertsfamilier, og oppleve den fantastiske gjestfriheten landet er kjent for.

Filippinene - nabolaget BlissAlle våre frivillige bor i havnebyen Tacloban (med rundt 220 000 innbyggere), hos lokale vertsfamilier i bydelen Bliss. Dette er et nabolag med relativt lav inntekt, som er tett befolket og har smale gangveier mellom husene. Nabolaget er trygt, det er lite kriminalitet og alle kjenner hverandre. Her vil du vil bli raskt kjent med dine nye naboer. Hovedkontoret til vår lokale partner ligger også i Bliss, og er et naturlig sosialt møtepunkt hvor man treffer andre frivillige, spiller basket og bruker internett. Noen få av vertsfamiliene har internett hjemme, men de fleste frivillige bruker internett på partners kontor eller drar innom en av de mange intetnettkafeene i området.

Filippinene frivilligromAtlantis samarbeider med 17 lokale familier i Bliss som tar i mot frivillige arbeidere. De fleste frivillige vil få et eget rom, men i perioder med stor pågang kan man bli bedt om å dele rom med en annen internasjonal frivillig av samme kjønn. Frivillige som reiser sammen kan regne med å dele rom, og vil kunne bo hos samme vertsfamilie. Alle frivillige vil ha tilgang på skap som kan låses. Sengen din er utstyrt med myggnett og sengetøy. Du deler bad med familien og må være forberedt på enkle forhold med ”bøttedusj” og håndvasking av klær.

Du får frokost og middag hos familien din og spiser sammen med dem. Filippinere er svært glade i mat, så ta gjerne med noe hjemmefra som vertsfamilie og dine nye venner kan smake på. Vær forberedt på at du ofte vil bli invitert til å spise med dine filippinske venner, og at avslag ikke alltid godtas. Før du reiser fra Norge får du tilsendt informasjon om din nye familie. Du vil bli tatt rett inn i varmen og inkludert i familiens dagligliv og fritidssysler. Filippinere elsker å samles, enten det er til et måltid, til en basketballkamp i nabolaget eller for å lage skikkelig fest med dans og karaoke!

Filippinene JeepneyHer kan du lese et intervju med en av våre vertsmødre.

Mange av prosjektene ligger i gåavstand fra Bliss, mens man må kjøre offentlig transport for å komme til noen av de andre. De rurale helseklinikkene, skolene og senteret for gatebarn ligger et stykke unna Bliss, så da må man være forberedt på litt reisevei. Man reiser typisk med jeepney, en rikt dekorert jeep som har blitt utvidet med lasteplan og benker. De første jeepneyene var ombygde militærjeeper fra USA, men de ble raskt så populære på Filippinene at de nå spesialproduseres slik. En jeepneytur er en opplevelse i seg selv og gir gode muligheter for å bli kjent med medpassasjerene. Det er et jeepney stopp rett utenfor Bliss, men ikke forvent deg en rutetabell, en jeepney kjører når den er full.

På kortere turer til det lokale markedet eller besøk hos venner er det derfor ofte mer praktisk å leie en cyclo, en sykkeltaxi.

Filippinene Skip i TaclobanTacloban ble hardt rammet av tyfonen Haiyan i november 2013. Over 6000 mennesker døde og mange ble husløse. Området bærer fortsatt preg av dette, mange bor fortsatt i midlertidige bosettninger, en rekke bygninger er ikke rekonstruert og i byen kan man komme over hele skip som ble vasket på land. Nær alle kjenner noen som ikke overlevde katastrofen, og det finnes flere massegraver for ofrene. Det legges ned stor innsats i gjenoppbyggingsarbeidet, og mye fungerer igjen som før tyfonen. Det gikk heldigvis bra med alle vertsfamilier og frivillige under tyfonen, men Bliss fikk først tilbake strømmen i april 2014.

Det ligger fine strender 30-45 minutter med buss fra Tacloban, og det finnes også andre steder på øya som er verdt et besøk – blant annet spennende grotter og fossefall. Partner vil arrangere to utflukter i løpet av oppholdet ditt (med forbehold om at du jobber frivillig minimum 4 uker, da utfluktene arrangeres hver annen helg). På den ene av disse blir du tatt med til severdigheter og prosjekter i nærområdet. På den andre utflukten vil du bli tatt med ut av byen for å se mer av det tropiske paradiset som Filippinene kan tilby. Turene er i utgangspunktet dagsturer, men dersom de frivillige ønsker kan det legges inn en overnatting (for egen kostnad). Vår partner kan hjelpe deg med tips til andre turer, og du vil også treffe mange andre frivillige du kan avtale å reise med. Noe av det du kan være med på er:

San Juanico Bridge. Den lengste broen på Filippinene – ca 2,2 kilometer lang. Broen går mellom øya Leyte (hvor du jobber) og Samar.

Canigao Island ligger i tilknytning til Matalom, Leyte. Området er kjent for å være et godt egnet sted for fisking. I tillegg er det perfekt for snorkling og dykking da det fins mange korallrev i området. Strendene har hvit stand og tropisk hav. Selve øya er ubebodd.

Sør for Tacloban City finner du Mahagnao Volcano National Park hvor man kan bli med på spektakulære fotturer. Her kan du prøve å bade i en av de varme vulkanske kildene.