Ofte stilte spørsmål

Her finner du svar på mange av de vanligste spørsmål vi får om frivillig arbeid i Eswatini.

Når er søknadsfristen?
Vi anbefaler at man søker 2-3 mnd før ønsket avreise, for å unngå at prosjekter er fullbooket, men kan vanligvis også organisere opphold på kortere frist enn dette.

Må jeg ha fylt 18 år for å kunne søke?
Nei, du kan delta på prosjektene fra fylte 16 år. Dersom du er under 18 år, må dine foresatte signere et dokument der de gir tillatelse til at du deltar på prosjektet, og der de bekrefter at de er økonomisk ansvarlige for deg.

Kreves det spesiell bakgrunn/utdanning for å delta?
Nei, vi krever ingen spesielle forkunnskaper for å delta på dette programmet. Motivasjon, fleksibilitet og pågangsmot er viktige egenskaper å ha med seg.

Er det faste startdatoer?
Ja. Prosjektene starter den første mandagen i hver måned.

Hva slags type prosjekter tilbys?
Alle prosjektene er tilknyttet dagsentre, NCPer, for fattige barn i alderen 2-6 år. Du jobber sammen med lokale lærere og programkoordinatorer.

Du kan jobbe som lærer på et fast dagsenter, der du aktiviserer barna, og underviser i blant annet engelsk, forming, geografi og andre fag. Hensikten er blant annet å forbedre dem til å begynne på skolen.

På sportsprosjektet bytter du på å besøke de 6 forskjellige NCPene som mottar frivillige fra Atlantis, og organisere sportsaktiviteter for dem. Ettersom barna er i ulik alder, er det en fordel om aktivitetene tilpasses de forskjellige aldersgruppene. Som frivillig på dette prosjektet vil du hovedsakelig hjelpe til med å arrangere leker og andre fysiske aktiviteter for barna.

Du kan også jobbe på byggeprosjekt der du utbedrer områdene rundt de lokale NCPene. Oppgavene varierer fra å klargjøre området slik at byggingen kan begynne, reparere tak, male vegger, dyrke grønnsakshager osv. Hva prosjektet innebærer avhenger av hvor mange frivillige det er på prosjektet, og hvor stort budsjettet er.

Kan vi reise flere sammen?
Ja. Dere kan også jobbe sammen, dersom dere ønsker det.

Jeg er over 30 år – kan jeg likevel delta?
Ja! Man kan delta som frivillig i Eswatini opp til fylte 65 år.

Kan barn delta på programmet?
Ja, men det avhenger av barnas alder. Prosjektene kan ikke tilby barnevakt for barna mens foresatte arbeider.

Trenger jeg visum?
Norske borgere får visum ved ankomst til Eswatini, trenger ikke søke visum på forhånd. Dersom du ikke er norsk statsborger, kan andre regler gjelde. Kontakt oss da for mer informasjon.

Trenger jeg vaksiner?
Ja, du trenger en del vaksiner for å reise til Eswatini. Hvilke vaksiner du må ta før avreise avhenger av hvilke vaksiner du har tatt tidligere og om du planlegger å reise mye rundt. Atlantis anbefaler at alle deltakere kontakter et reisemedisinsk senter, for å undersøke hva slags forberedelser de trenger for sitt reisemål. Det er ikke malaria i de områdene hvor prosjektene er, men dersom du skal reise rundt i landet der det kan være malaria eller krysse grensen til Mosambik anbefaler vi at du tar malariamedisin.

Hvordan er været i Eswatini?
Med milde sommere og vintere, er klimaet i Eswatini behagelig året rundt. Det regner hyppigst fra oktober til mai, men med mye solskinn, lav luftfuktighet og temperaturer rundt 25 grader, er disse månedene ikke vanskelige å tåle. Om vinteren kan det være ganske kaldt om natten, men relativt tørt. Nærmere grensen til Mosambik, i lavlandet, er klimaet mer tropisk.

Årstider i Eswatini

Vår: september – oktober

Sommer: november – mars

Høst: april – mai

Vinter: juni – august

Årstidene i Eswatini er motsatt av Norge. Vinteren er i juni og juli, når det kan bli kjølig om kvelden. Høysommeren er desember og januar.

Kan jeg kombinere flere enn ett Atlantis-program?
Ja, du kan delta på så mange program du ønsker. Kontakt oss, dersom du trenger hjelp til å finne din drømmereise.

Hva slags oppfølging får jeg?
Alle deltakere blir møtt på flyplassen ved ankomst. Dersom du ankommer en annen dato enn selve oppstartsdatoen, må du selv betale for transporten (ca 100 kroner). Du blir fulgt opp av vår partner under hele oppholdet, som hjelper deg med stort og smått. Partneren vår (og Atlantis) har et 24-timers nødnummer, dersom du skulle ha brukt for det under oppholdet ditt.

Hvordan bor jeg?
Du bor sammen med andre frivillige i eget hus. Alle måltider er inkludert, og de frivillige hjelper til med å lage maten. Du bor i et frivillighus med bra standard. Opp til fire personer deler soverom. På naturprosjektet bor du i telt på hverdagene, og i frivillighuset i helgene.

Frivillige som jobber med sosialt arbeid bor i frivillighuset Lidwala Backpacker Lodge i Ezulwini Valley. Atlantis’ partnerorganisasjons kontor ligger også her. Huset ligger ved Ezulwenis hovedvei, mindre enn 2 kilometer fra markeder, shoppingsentre, hoteller og restauranter. Frivillige som jobber med sosialt arbeid bor her hele oppholdet sitt, mens frivillige på natur- og miljøprosjekter bor her når de ikke er ute i felten.

Vil jeg ha tilgang til internett?
Ja, Det er WIFI i frivillighuset. Du kjøper kuponger og kan bruke dem på en av to datamaskiner som er i resepsjonen. Du kan også ta med din egen pc og bruke kupongene på den. Det er ikke tilgang til internett i feltleiren. Bruk av internett er ikke inkludert i programprisen, heller ikke bruk av telefon.

Får jeg språkundervisning?
Nei. Engelsk er arbeidsspråket i Eswatini. Det vil være en kort introduksjon i lokalt språk etter ankomst, men ikke undervisning.

Kan jeg velge prosjekt selv?
Ja.

Kan jeg jobbe på mer enn et prosjekt?
Ja, forutsatt at det er ledige plasser på prosjektene.

Har jeg noen fridager?
Ja, de fleste frivillige har fri lørdag og søndag.

Vil jeg møte frivillige fra andre land?
Ja, det er frivillige fra andre nasjoner på prosjektene.

Kan jeg ha ferie i løpet av oppholdet mitt?
Ja, men vi ber om at ferie legges til slutten av oppholdet ditt, dvs. etter prosjektperioden.

Hvor mye lommepenger bør jeg beregne?
Dette vil komme an på ditt personlige forbruk. Vår partner anbefaler ca. 1500 kroner i uken, til reiser og sosiale sammenkomster. I nærheten av frivillighuset, rundt 3 minutter med lokal buss, finnes et stort moderne shoppingsenter; Gables. Det er både kafeer, restauranter, matbutikk, vaskeri, minibank og sportsbutikk på Gables, så det kan være du vil ønske å bruke noe penger her.

Hva kan jeg gjøre på fritiden?
Vår partner i Eswatini har flere forslag til helgeaktiviteter. For eksempel kan du rafte på Great Usutu-elven, dra på sykkeltur, besøke lokale vertsfamilier, besøke grotter, gå tur i fjellet, ri eller forsøke paragliding. De frivillige fra forskjellige land finner ofte på noe sosialt sammen i helgene.

Hvor kan jeg finne mer informasjon om landet?
Lonely Planet har i sin Southern Africa guidebok et kapittel viet Eswatini. Det finnes også andre gode serier. Se www.nomaden.no som har Norges største utvalg av reiselitteratur.

Hvor kan jeg finne mer informasjon om flybilletter?
Du bestemmer selv hvor du vil kjøpe flybilletter.

Hvor kan jeg finne mer informasjon om forsikring?
Samarbeidet med Gouda har ført til at vi ikke bare kan tilby våre deltakere lavere priser for reiseforsikringen, men også dekning av programavgiften, hvis deltakeren skulle bli syk og måtte avlyse programmet. Ta gjerne kontakt med oss hvis du ønsker en rimelig og god forsikring gjennom Gouda og Atlantis.