Ofte stilte spørsmål

Her finner du svar på mange av de vanligste spørsmål vi får om frivillig arbeid i Sør-Afrika.

Cape Town Table Mountain

Når er søknadsfristen?
Vi anbefaler at man søker 2-3 mnd før ønsket avreise, for å unngå at prosjekter er fullbooket, men kan vanligvis også organisere opphold på kortere frist enn dette.

Må jeg ha fylt 18 år for å kunne søke?
Ja. Det eneste prosjektet du kan være under 18 for å delta, er på elefant- og neshornprosjektet.

Kreves det spesiell bakgrunn/utdanning for å delta?
Nei, vi krever ingen spesielle forkunnskaper for å delta på dette programmet. Motivasjon, fleksibilitet og pågangsmot er viktige egenskaper å ha med seg.

Er det faste startdatoer?
Ja. Kontakt oss for oppdaterte prosjektdatoer og ledige plasser.Startdatoen din er siste anbefalte ankomstdato til Cape Town. Dersom du ankommer før startdatoen din, kan vi ordne med ekstra overnatting, til ca 100 kr natten.

Hva slags type prosjekter tilbys?
Jobb på ungdoms og barnesenter, barnesykehus og dyreprosjekter.

Kan vi reise flere sammen?
Ja. Det er mange vennepar som jobber frivillig på prosjektene i Cape Town. Da vil dere bo på samme rom og jobbe sammen. Frivillige av hvert sitt kjønn bor separat.

Jeg er over 30 år – kan jeg likevel delta?
Ja! Man kan delta som frivillig i Sør-Afrika opp til fylte 72 år.

Kan barn delta på programmet?
Ja, på elefant- og neshornprosjektet kan man ha med barn ned til 12 år. Se prosjektlisten for mer informasjon om reglene som gjelder på de ulike prosjektene.

Trenger jeg visum?
Norske borgere mottar turistvisum ved innreise. Dersom du ikke er norsk statsborger, kan andre regler gjelde. Kontakt oss da for mer informasjon. Du kan oppholde deg i Sør-Afrika på turistvisum opp til 90 dager. Om du skal være borte lenger enn 90 dager vil vår partner hjelpe deg å søke forlengelse på visumet ditt fra Sør-Afrika.

Trenger jeg vaksiner?
Dette kommer an på hvilke vaksiner du har tatt tidligere og om du planlegger å reise mye rundt. Atlantis anbefaler at alle deltakere kontakter et reisemedisinsk senter, for å undersøke hva slags forberedelser de trenger for sitt reisemål.

Når på året er det best å reise?
Årstidene i Sør-Afrika er motsatt av Norge. Vinteren er i juni og juli, når det kan bli kjølig om kvelden. Høysommeren er desember og januar. Her er gjennomsnittstemperaturer i celsiusgrader for Cape Town:

Jan

Feb

Mar

Apr

May

Jun

Jul

Aug

Sep

Oct

Nov

Dec

27

27

26

23

20

19

17

18

19

22

24

26

Kan jeg få kontakt med andre deltakere?

Selvfølgelig! Alle deltakere mottar lister over andre deltakere.

Kan jeg kombinere flere enn ett Atlantis-program?
Ja, du kan delta på så mange program du ønsker. Kontakt oss, dersom du trenger hjelp til å finne din drømmereise.

Er det helt nødvendig med tre utfylte referanseskjema, eller holder det med ett/to og telefonnummer/mail til den tredje referansen?
Nei, dere trenger ikke fylle ut 3 skjemaer, kun ett. De to siste referansene trenger vi kun telefonnummer og epost til.

Når er første og resterende innbetaling?
Når vi har mottatt søknaden din, vil vi begynne å jobbe med den med en gang. Du vil kort tid etter motta en bekreftelse fra oss, med mye mer informasjon, inkludert faktura. Fakturaen har betalingsfrist på 2 uker, men dersom du ønsker å dele opp beløpet, så er det mulig. Hele beløpet må være innbetalt 1-2 mnd før du reiser.

Hva slags oppfølging får jeg?
Alle deltakere blir møtt på flyplassen ved ankomst. Du blir fulgt opp av vår partner under hele oppholdet, som hjelper deg med stort og smått. Partneren vår (og Atlantis) har et 24-timers nødnummer, dersom du skulle ha brukt for det under oppholdet ditt.  Du blir også kjørt til og fra prosjektet, og du blir kjørt tilbake til flyplassen når du skal reise hjem.

Hvordan bor jeg?
Bostedene varierer avhengig av hvilket prosjekt du skal jobbe frivillig på. Se nettsidene våre for mer informasjon om bostedene.

De som jobber på Baphumelele bor på prosjektet når du jobber. På fritiden bor deltakerne på Ashanti, på 6- eller 8- mannsrom. Dermed vil frivillige som jobber på forskjellige prosjekter bo sammen på Ashanti i helgene. Sengetøy og håndklær vil være tilgjengelig på bostedet, og du har tilgang på en frivilligkoordinator under hele oppholdet ditt.

På Elefant- og neshornprosjektet bor du i hytte i nasjonalparken.

På løve- og nesehornprosjektet bor du i frivillighus i Stanford, som er 2 timer sørøst for Cape Town.

Er kost og losji inkludert i deltageravgiften?
Bosted er inkludert på alle prosjekter. Måltider er kun inkludert på elefant- og neshornprosjektet, og delvis på løve og tiger prosjektet. På de øvrige prosjektene/bostedene handler/lager du alle måltider selv, sammen med de andre frivillige. På alle bostedene vil de frivillige ha tilgang til et kjøkken, med ovn, kjøleskap, mikrobølgeovn, brødrister, vannkoker og alt du ellers trenger for å lage mat.

Vil jeg ha tilgang til internett?
Du vil ha begrenset internett tilgang, men i helgene vil du ha gratis Wi-Fi på Ashanti.

På elefant- og neshornprosjektet er internettilgangen noe mer usikker, så vær forberedt på å være uten internett i perioden du er her.

Bør jeg ta med telefonen min?
Enten kan du kjøpe en billig telefon og simkort når du ankommer Cape Town, eller du kan ta med telefonen din, og kjøpe et lokalt simkort. Dersom du tar med deg telefonen fra Norge, husk å sørge for å få åpnet sperringen som de fleste telefoner har i dag. Ta kontakt med stedet du kjøpte telefonen, og be dem åpne opp for at du kan bruke andre simkort enn det du har i dag. Du vil ha tilgang til et låsbart skap, hvor verdisaker kan låses inn. Dersom du tar med en dyr telefon hjemmefra, vær bare klar over at du må passe litt ekstra godt på den mens du er i Sør-Afrika.

Får jeg språkundervisning?
Nei. Engelsk er arbeidsspråket i Sør-Afrika.

Kan jeg velge prosjekt selv?
Ja. Velg prosjekt, og prioriter ønskene dine i søknaden.Vi anbefaler at du melder deg på 3-4 mnd i forveien, og ber oss reservere en plass til deg, prosjektene i Sør-Afrika er veldig populære prosjekter og fylles opp raskt.

Kan jeg jobbe på mer enn et prosjekt?
Ja, forutsatt at det er ledige plasser på prosjektene.

Har jeg noen fridager?
Ja, de fleste frivillige har fri lørdag og søndag. På barne- og ungdomssenterne jobber du mandag til fredag, og har fri i helgene.

Vil jeg møte frivillige fra andre land?
Ja, på de fleste prosjektene vil du jobbe med andre frivillige blant annet fra England, USA, Canada, Tyskland, Irland og Nederland.

Kan jeg ha ferie i løpet av oppholdet mitt?
Ja, men vi ber om at ferie legges til slutten av oppholdet ditt, dvs. etter prosjektperioden.

Hvor mye lommepenger bør jeg beregne?
Dette vil komme an på ditt personlige forbruk. Vår partner anbefaler ca. 1500-2000 kroner i uken, slik at man har litt å rutte med. Sør-Afrika er ikke et spesielt billig land sammenliknet med sine naboland.

Hva kan jeg gjøre på fritiden?
Vår partner i Sør-Afrika har flere forslag til helgeaktiviteter. De kan anbefale en rekke ulike turer, som du kan bestille direkte fra dem; sky diving, dykke med haier, hvithaiprosjekt, Camps Bay, Botanisk hage, Cape Peninsula Tour, Cultural Tour, Table Mountain, Robben Island, Two Oceans Akvarium og sightseeing i Cape Town.  Det vil også være mulig å melde seg på et 5 dagers Padi dykkerkurs.

Du vil i tillegg ha muligheten til å dra på stranda, oppleve Cape Town og andre byer i nærheten på egenhånd, surfing osv.

Hvor kan jeg finne mer informasjon om landet?
Det finnes mange gode reisehåndbøker over Sør-Afrika. Lonely Planet- og Bradt-serien har gode reisehåndbøker, mens Insight-guidene gir mer bakgrunnsinformasjon om land og kultur etc. Det finnes også mange andre gode serier. Se www.nomaden.no som har Norges største utvalg av reiselitteratur.