Ofte stilte spørsmål

Her finner du svar på mange av de vanligste spørsmål vi får om frivillig arbeid i Malawi.

Når er søknadsfristen?
Det er ingen søknadsfrister på Frivillig arbeid i Malawi, og du kan søke fortløpende hele året.

Må jeg ha fylt 18 år for å kunne søke?
Ja.

Kreves det spesiell bakgrunn/utdanning for å delta?
På noen av prosjektene trenger du faglig bakgrunn for å delta. Blant annet på barnehjemmene må du ha erfaring med pedagogikk, lærer eller helse. Ta gjerne kontakt for å fortelle oss om din erfaring, så kan vi finne best mulig plassering for deg.

Er det faste oppstartsdatoer?
Fleksibel oppstartsdato, men helst med ankomst i helgen.

Hva slags type prosjekter tilbys

Du kan blant annet velge mellom:

  • Sykehus
  • Barnehjem
  • Senter for barn med utviklingshemninger
  • Barneskole
Kan vi reise flere sammen?

 Ja. Dere kan også bo og/eller jobbe sammen, dersom dere ønsker det.

Hva koster det å delta på frivillig arbeid i Malawi?
Se programavgift på prosjektene her.

I tillegg til programprisen kommer flybilletten som ligger mellom 4500-7500,- kroner. Utgifter til forsikring og vaksiner må også påregnes. Du må betale for transport til og fra prosjektet/jobben, og du betaler også for drikkevann og toalettpapir. I tillegg betaler du for lunsj og middag hver dag. I lommepenger vil du trenge rundt 2000 kroner per måned. Det kommer an på hva du ønsker å gjøre, og om du spiser mye ute på restaurant.

Mange frivillige velger å reise i helgene. Du må beregne penger til buss, hotell og mat disse dagene. Å reise med offentlig transport i Malawi er ikke dyrt. Hvor dyrt det er å bo på hotell avhenger selvfølgelig av standarden, men for rundt 100-200 kroner per natt får du et rom med grei standard.

Barnehjemmet mottar ikke tilskudd fra staten, så ofte vil de frivillige oppleve at det mangler utstyr av ulikt slag. Det er ikke obligatorisk og kreves ikke av de frivillige, men det har hendt at frivillige har valgt å bruke av lommepengene sine på f.eks renholdsartikler, bleier og andre ting.

Trenger jeg visum?
Ja, du trenger visum. Dette koster 75 dollar for 30 dager, og forlengelse koster 15 dollar per måned etter dette. Dette må du søke før ankomst til Malawi. Hvis du skal jobbe på et av helseprosjektene, trenger du i tillegg et arbeidsvisum fra Sykepleierforeningen i Malawi som koster rundt 100 euro.

Trenger jeg vaksiner?
Ja, du trenger vaksiner. Atlantis anbefaler at alle deltakere kontakter et reisemedisinsk senter, for å undersøke hva slags forberedelser de trenger for sitt reisemål. Malawi krever bevis på gulfeber vaksine for å komme inn i landet.

Når på året er det best å reise?
Malawi har et typisk tropisk klima, og temperaturen på dagtid i hele landet er rundt 26 grader. Temperaturen synker om natten. Regntiden er fra mars til mai med mest nedbør i april. Regnskurene er forholdsvis korte og voldsomme, og mange frivillige melder om behagelig temperatur i regntiden ettersom det ikke er like mye direkte sol som ellers.

Kan jeg få kontakt med andre deltakere?
Selvfølgelig! Alle deltakere mottar lister over andre deltakere. Vi har også en Facebook-gruppe, der du kan komme i kontakt med andre reisende: http://www.facebook.com/atlantisutveksling

I tillegg til norske frivillige, vil du møte frivillige fra hele verden, men hovedsakelig fra Tyskland og Nederland.

Kan jeg kombinere flere enn ett Atlantis-program?
Ja, du kan delta på så mange program du ønsker. Kontakt oss, dersom du trenger hjelp til å finne din drømmereise.

Jeg er over 30 år – kan jeg likevel delta?
Ja! På Frivillig arbeid i Malawi er det ingen øvre aldersgrense.

Hvor kan jeg finne mer informasjon om landet?
Lonely Planet har en bok om Zambia, Mosambik og Malawi, se www.nomaden.no som har Norges største utvalg av reiselitteratur.

Hvor kan jeg finne mer informasjon om flybilletter?
Du bestemmer selv hvor du vil kjøpe flybilletter.  Momondo.no er en god søkemotor for å finne billige flybilletter.

Hvor kan jeg finne mer informasjon om forsikring?
Ved påmelding vil du motta forsikringstilbud fra oss gjennom vår samarbeidspartner Gouda Forsikring.

Hva slags oppfølging får jeg?
Alle deltakere blir møtt på flyplassen ved ankomst og fraktet til der de skal bo. Både den lokale organisasjonen og Atlantis har et 24-timers nødnummer, dersom du skulle trenge å kontakt oss i et nødstilfelle. I tillegg vil du ha en egen kontaktperson hos vår partner under hele oppholdet ditt.

Hvordan bor jeg?
Du bor i et frivillighetshus, vanligvis sammen med andre frivillige. Huset har innlagt vann og strøm. Her vil du dele rom med opp til 3 andre, men det er og mulighet for å dele rom med en partner dersom du reiser med det. Du får frokost hver dag, og en hushjelp tar seg av den generelle vaskingen.

Får jeg språkundervisning?
Chichewa og engelsk er offisielle språk i Malawi. Engelsk er arbeidsspråket, slik at du ikke vil trenge å lære Chichewa.

Hva vil være typiske arbeidsoppgaver på et barnehjem?
Leke med barna, aktivisere dem, skifte bleier, mate og bade dem. Tidligere deltakere på dette programmet sier at det er en fordel å kunne se hva som må gjøres, og tørre å ta i et tak. Det settes pris på når de frivillige tar initiativ, da blir også jobben morsommere.

Har jeg noen fridager, og hva gjør de frivillige på fritiden?
Ja, du har fri lørdag og søndag. Vanlige aktiviteter på fritiden vil være å gjøre ting sammen med andre frivillige eller venner fra lokalbefolkningen, for eksempel gå på kafe, utforske området og spise på restaurant.

Kan jeg ha ferie i løpet av oppholdet mitt?
Ja. Vi ber om at ferie som ikke legges til slutten av oppholdet ditt planlegges på søknadstidspunktet, slik at partner får oversikt over når du kan jobbe på prosjekt.

Hvor mye lommepenger bør jeg beregne?
Du bør beregne rundt 2000 kroner per måned i lommepenger. Dersom du skal være i Malawi over en lengre periode kan du beregne et noe mindre månedlig beløp. Du får frokost i frivillighuset, men du må selv kjøpe lunsj og middag. Du bør også ha nok penger til flaskevann, reiser, shopping etc. Hvis du velger å lage og spise mat i frivillighuset, vil du kunne spare mye penger.

Hva kan jeg gjøre på fritiden?
I helgene kan du gjøre mye forskjellig. Det finnes mange turist attraksjoner i Malawi, blant annet kan du dra til Cape Maclear, nyte lange dager på tropiske strender ved Lake Malawi eller klatre Nkhoma Mountain.