Ofte stilte spørsmål

Ofte stilte spørsmål

Her finner du svar på mange av de vanligste spørsmål vi får om frivillig arbeid i Ghana.

Når er søknadsfristen?
Det er ingen søknadsfrister på frivillig arbeid til Ghana, og du kan søke fortløpende hele året.

Må jeg ha fylt 18 år for å kunne søke?
Nei, du kan søke fra du er 16 år.

Kreves det spesiell bakgrunn/utdanning for å delta?
Dette avhenger av hvilket prosjekt du ønsker å delta på. Motivasjon, fleksibilitet og initiativ er viktige egenskaper å ha med seg.

Er det faste startdatoer?
Nei, men du bør ankomme på søndag, slik at du får med deg hele introduksjonskurset. Introduksjonskursene starter opp hver mandag i Accra, hovedstaden.

Hva slags type prosjekter tilbys?

  • Førskole: 6 mnd til 5 år
  • Barneskole: 6-12 år
  • Ungdomsskole: 13-15 år
  • Sykehus/klinikk
  • Barnehjem
  • AIDS-prosjekter
  • HIV-prosjekt

Se prosjektliste her

Hva slags erfaringer har tidligere frivillige gjort seg?
De fleste frivillige opplever at de vokser som mennesker, og at de gjør seg verdifulle erfaringer. Ghana er krevende for mange, fordi kulturen og levestandarden er svært ulik den norske, men de aller, aller fleste gir likevel tilbakemelding om at de er glade for å ha reist og bidratt.

Les tilbakemeldinger her

Kan vi reise flere sammen?
Ja. Dere kan også bo og/eller jobbe sammen, dersom dere ønsker det.

Hvilke utgifter må jeg regne med under oppholdet i Ghana?
I tillegg til programprisen må du også betale for flybillett til Ghana. Prisen for denne er mellom 5000-7000 kr.

Du blir fraktet fra Accra til prosjektet ditt/der du skal bo, men når du skal reise hjem må du selv betale for transporten til Accra. Fra Accra til flyplassen får du hjelp av partneren vår. Noen må betale for transport til og fra prosjektet/jobben.

Du bekoster selv forsikring og vaksiner, og i tillegg betaler du for lunsjen din i hverdagene (10-25 kroner). Du betaler selv for drikkevann og toalettpapir.

Mange frivillige velger å reise i helgene. Du må i så fall regne penger til buss, hotell og mat disse dagene. Å reise med offentlig transport i Ghana er ikke dyrt. For eksempel koster turen fra Kumasi til Tamale (ca 10 timer) rundt 100 kroner. Hvor dyrt det er å bo på hotell avhenger selvfølgelig av standarden, men du bør beregne rundt 100-200 kroner natten.

Barnehjemmene, skolene og andre institusjoner mottar sjelden tilskudd fra staten, og de frivillige vil ofte oppleve at det mangler utstyr av ulikt slag. Noen frivillige ønsker å bruke deler av lommepengene sine på renholdsartikler, bleier osv, men dette ikke er obligatorisk.

Hvor mye lommepenger bør jeg beregne?
Du bør beregne ca. 2000 kroner per måned i lommepenger. Dersom du skal være i Ghana over en lengre periode kan du regne et noe mindre månedlig beløp. Du får to måltider hos vertsfamilien din i ukedagene og må kjøpe lunsj selv. I helgene får du alle måltidene hos vertsfamilien. Du bør også ha nok penger til flaskevann, reiser, shopping etc.

Trenger jeg visum?
Ja, du trenger visum, og det tar ca 3 uker å få visum. Visumet må søkes om før avreise, og du sender selv søknaden til den ghanesiske ambassaden i København. Atlantis sender deg all nødvendig informasjon slik at det blir en enkel prosess. Du må sende originalt pass med minst 1 års varighet, passfoto og signerte visumpapirer sammen med riktig beløp i danske kroner til den ghanesiske ambassaden i Danmark. Du legger også ved en returkonvolutt med ditt navn og adresse, slik at passet ditt med visumbekreftelsen blir sendt direkte tilbake til deg. Dersom du vil forlenge oppholdet ditt i Ghana, vil vår samarbeidspartner i Ghana være behjelpelige med å søke om nytt visum etter ankomst.

Hva slags oppfølging får jeg?
Alle deltakere blir møtt på flyplassen ved ankomst. Du vil delta på et todagers orienteringsmøte med vår lokale partner, hvor du vil motta mye nyttig informasjon om ghanesisk kultur og mat, hvordan det er å bo i en lokal vertsfamilie, de lokale språkene, arbeidsplasseringen din, helse og hvordan klare seg i dagliglivet. I tillegg får du omvisning i hovedstaden, strandbesøk og du får møte andre frivillige. Både den lokale organisasjonen og Atlantis har et 24-timers nødnummer, dersom du skulle ha bruk for det under oppholdet ditt. I tillegg vil du ha en egen kontaktperson hos vår partner under oppholdet.

Kan jeg velge prosjekt selv?
Ja. Les prosjektlisten, og sett opp din prioriteringsliste. Partner vil i størst mulig grad forsøke å etterkomme denne.

Kan jeg jobbe på mer enn ett prosjekt?
Det er vanligst å binde seg til ett prosjekt, men dersom du ønsker å jobbe to forskjellige steder vil dette være mulig. Dette må avtales spesielt, og vi anbefaler at du er minimum 1 mnd på hvert prosjekt.

Hva vil være typiske arbeidsoppgaver på et barnehjem?
Leke med barna, aktivisere dem, skifte bleier, mate og bade dem. Tidligere deltakere på dette programmet sier at det er en fordel å kunne se hva som må gjøres, og tørre å ta i et tak. Det settes pris på når de frivillige tar initiativ, da blir også jobben morsommere.

Hvordan bor jeg?
Du bor hos en lokal vertsfamilie, eller på prosjektet. Vanligvis sammen med en annen frivillig. Familiene er vanlige ghanesiske middelklassefamilier med mange medlemmer. De fleste stedene har innlagt vann, strøm og tv. Frivillige som jobber på barnehjem bor på prosjektet.

Se bilder fra bosteder her

Får jeg språkundervisning?
Engelsk er offisielt språk i Ghana, men du vil få en kort innføring i noen av de lokale afrikanske språkene.

Trenger jeg vaksiner?
Ja, du trenger vaksiner. Atlantis anbefaler at alle deltakere kontakter et reisemedisinsk senter, for å undersøke hva slags forberedelser de trenger for sitt reisemål.

Når på året er det best å reise?
Ghana har et typisk tropisk klima, og temperaturen på dagtid i hele landet er rundt 30 grader. Temperaturen synker om natten, mer i det relativt kalde nord enn i det fuktige sør. Regntiden er fra april til september, med mest nedbør i mai og juni. Det er mest regn i sørvest, og minst i nord og områdene rundt Accra. Regnskurene er forholdsvis korte og voldsomme, og mange frivillige melder om behagelig temperatur i regntiden ettersom det ikke er like mye direkte sol som ellers.

Kan jeg få kontakt med andre deltakere?
Selvfølgelig! Alle deltakere mottar lister over andre deltakere. I tillegg til norske frivillige, vil du møte frivillige fra hele verden, blant annet fra USA, Belgia, Tyskland og Sverige.

Kan jeg kombinere flere enn ett Atlantis-program?
Ja, du kan delta på så mange programmer du ønsker. Kontakt oss, dersom du trenger hjelp til å sette sammen din drømmereise.

Jeg er over 30 år – kan jeg likevel delta?
Ja! På Frivillig arbeid Ghana er det ingen øvre aldersgrense. Vær oppmerksom på at noen prosjekter kan være fysisk krevende og involvere arbeid utendørs i ulendt terreng.

Hvor kan jeg finne mer informasjon om landet?
Bradt er den reisehåndboken som omtaler kun Ghana, ellers finnes det andre bøker om Vest-Afrika. Se www.nomaden.no som har Norges største utvalg av reiselitteratur.

Hvor kan jeg finne mer informasjon om flybilletter?
Du bestemmer selv hvor du vil kjøpe flybilletter. Ofte er prisene på nett rimeligere enn via reisebyrå.

Hvor kan jeg finne mer informasjon om forsikring?
Ved påmelding vil du motta forsikringstilbud fra oss gjennom vår samarbeidspartner Gouda Forsikring.

Har jeg noen fridager, og kan jeg ha ferie i løpet av oppholdet mitt? 
Du har fri lørdag og søndag, og det er mulig å ha ferie i løpet av oppholdet. Det er viktig at du avklarer med arbeidsstedet ditt, vertsfamilien og den lokale partneren før du reiser noe sted. Ferie som ikke legges til slutten av oppholdet ditt, bør aller helst planlegges på søknadstidspunktet, slik at partner får oversikt over når du kan jobbe på prosjekt.

Hva kan jeg gjøre på fritiden?
Vanlige aktiviteter på fritiden vil være å være sammen med vertsfamilien, andre frivillige eller lokale venner.  Du kan også ta trommetimer eller reise rundt i landet. Mange frivillige er med vertsfamilien i kirken, eller deltar i ulike feiringer som dåp, begravelse, bursdag, høvdingseremonier eller andre sosiale og familiære arrangementer. Din ghanesiske vertsfamilie vil gjerne tilbringe tid med deg, og jo mer tid du tilbringer sammen med dem, dess mer lærer du om kulturen og tradisjonene deres.

Det er vanlig at de frivillige møtes i helgene for å reise. Det er også vanlig å reise inn til de større byene for å handle, sende e-post og gjøre andre ærender.

Hva koster det å delta på frivillig arbeid i Ghana?
Hvor mye det koster å jobbe frivillig i Ghana, avhenger av hvor lenge du skal være borte.

Se prisoversikt her