Bosted

I Ghana bor de frivillige hos lokale vertsfamilier eller på prosjektet, ofte sammen med en annen frivillig.

Vertsfamilie

I Ghana vil du bli innlosjert hos en lokal vertsfamilie. Ved å bo hos en ghanesisk familie vil du lære mye om ghanesisk kultur, tradisjon og hverdagsliv. Dette vil være spennende, men også veldig utfordrende. Ofte er denne vertsfamilien knyttet til arbeidsplassen hvor du skal jobbe.

Familiestrukturen i Ghana er annerledes enn i Norge. Storfamilien er vanlig, og ofte bor 3 eller 4 generasjoner sammen i en husholdning. Barna leker ganske fritt, mens alle voksne tar ansvar for å se etter barn i deres nærvær. De eldre er sterkt respektert i Ghana. Det kan være forvirrende å plutselig være del av en slik storfamilie. Det byr på både språklige og kulturelle misforståelser, men ghanesere er veldig vennlige folk som vil gjøre sitt aller beste for at du skal få et vellykket opphold.

Lene sier: «Jeg bodde i en landsby langt fra ”sivilisasjonen”. Ingen elektrisitet, kun hvis vi slo på generator. Det var ingen butikker, og hvis vi trengte noe var det en time med motorsykkel. Huset var veldig bra, jeg bodde i et murhus. Noen netter ble jeg sovende ute fordi det var så varmt og vi hadde ikke vifte. Men jeg syntes det bare var herlig å bo skikkelig i ”bushen”. Jeg var kjempefornøyd med bostedet, det kunne ikke vært et bedre sted. Menneskene i landsbyen var helt fantastiske. De gjorde alt for at jeg skulle ha det bra og jeg ble kjempegodt kjent med utrolig mange.»

Vertsfamilien din vil bo i eller utenfor en by i Ghana. Vi har vertsfamilier flere steder i Ghana, og mange steder vil du nesten være det eneste vestlige mennesket i mils omkrets. Du må regne med å måtte dele rom med en annen frivillig, og dere spiser to måltider sammen med familien på hverdager og tre måltider hos familien i helgene. De aller fleste familier har innlagt vann og strøm, og bor slik til at det ikke vil ta deg mer enn en time å komme til nærmeste internettkafe.

Mange frivillige er heldige og blir tatt med av familien sin på tradisjonelle seremonier som outdooring (for nyfødte), begravelser – den viktigste feiringen i Ghana, og festivaler. Flere tidligere deltakere på prosjektene i Ghana har fått seg en familie for livet, og har vært tilbake i Ghana på besøk noen år etter første Ghanatur.