Ofte stilte spørsmål

Her finner du svar på mange av de vanligste spørsmål vi får om frivillig arbeid i Kenya.

Hvorfor velge Atlantis Utveksling?

I motsetning til mange andre utvekslingsaktører er Atlantis Utveksling en ikke-kommersiell virksomhet. Det vil si at vi ikke arbeider for profitt, men for et ideelt formål. Vårt formål er å fremme respekt og forståelse for andre mennesker gjennom kulturutveksling til og fra Norge. Vi tar ikke utbytte av eventuelle overskudd, men reinvesterer midlene tilbake til stiftelsens formål. Les mer om hvorfor du bør velge Atlantis Utveksling her.

Hva kan jeg jobbe med i Kenya?

Atlantis har prosjekter i Mombasa og Msambweni. Atlantis’ samarbeidspartner tilbyr plasseringer for studentpraksis og frivillig arbeid ved skole, sykehus, og rehabiliteringssenter for funksjonshemmede. Les mer om prosjektene her.

Når må jeg søke?

Det er ingen søknadsfrister på frivillig arbeid i Kenya. Vi anbefaler likevel at du søker minimum tre måneder i forveien for å rekke alt av forberedelser til avreise.

Er det øvre/nedre aldersgrense for å delta?

Du må ha fylt 18 år for å delta på prosjektene i Kenya. Det er ingen øvre aldersgrense, men deltakere bør være i god fysisk form og med helse til å tåle lange arbeidsdager i varm temperatur.

Krever det spesiell erfaring eller utdannelse for å delta?

Frivillige eller studenter på sykehus må ha relevant arbeidserfaring eller utdanning.

Når på året er det best å reise?

Kenya har et typisk tropisk klima, og temperaturen på dagtid i hele landet er rundt 26 grader. Temperaturen synker om natten. Regntiden er fra mars til mai med mest nedbør i april. Regnskurene er forholdsvis korte og voldsomme, og mange frivillige melder om behagelig temperatur i regntiden ettersom det ikke er like mye direkte sol som ellers.

Er det faste oppstartdatoer?

Ja, det er oppstart hver mandag, året rundt.

Kan vi reise flere sammen?

Ja. Dere kan også bo og/eller jobbe sammen dersom dere ønsker det.

Kan jeg kombinere flere enn ett Atlantis-program?

Ja, du kan delta på så mange program du ønsker. Kontakt oss dersom du trenger hjelp til å sette sammen din drømmereise.

Hva er mitt bidrag til prosjektet?

Som deltaker på frivillig arbeid i utlandet bidrar du først og fremst med din tid, ditt engasjement og din kompetanse. Din oppgave som frivillig er å være et sett hjelpende hender som kan bistå de lokalt ansatte i deres daglige gjøremål på prosjektet. Du vil ha mulighet til å gjøre en forskjell, men det krever at du er åpen, imøtekommende og handlekraftig. Man «redder ikke verden» ved å jobbe noen uker i et utviklingsland, men med riktig tilnærming kan man bidra positivt til endringer i holdninger og praksis blant enkeltmennesker og på arbeidsplasser.  Slike holdningsendringer kan bidra positivt til økt respekt og forståelse for mennesker både i utlandet og hjemme i Norge.

Hvilke utgifter må jeg regne med til oppholdet i Kenya?

Deltakere på frivillig arbeid eller praksis i Kenya betaler en deltakeravgift. Oppdaterte priser finner du her. I tillegg til deltakeravgiften må du regne med utgifter til flybilletter, forsikring og vaksiner, samt lommepenger under oppholdet. Flybilletter koster mellom 4000-7000 kroner, avhengig av reisetid og flyselskap.

I lommepenger vil du trenge ca. 2000 NOK per måned til å dekke levekostnader. Du betaler for lunsj hver dag, drikkevann og toalettpapir, samt transport til og fra prosjektet. Dersom du bor i frivillighus betaler du også for middag. Hvor mye lommepenger du trenger utover dette avhenger av hva du ønsker å gjøre under oppholdet ditt. Besøk denne siden for en oversikt over estimerte levekostnader i Mombasa.

Mange frivillige velger å reise i helgene. Du må beregne penger til buss, overnatting og mat disse dagene. Å reise med offentlig transport i Kenya er ikke dyrt. Hvor mye det koster å bo på hotell avhenger selvfølgelig av standarden, men for rundt 100-200 kroner per natt får du et rom med grei standard.

Prosjektene mottar ikke tilskudd fra staten, så ofte vil de frivillige oppleve at det mangler utstyr av ulikt slag. Det er ikke obligatorisk og kreves ikke av de frivillige, men det har hendt at frivillige har valgt å bruke av lommepengene sine på f.eks renholdsartikler, bleier og andre ting.

Hva er inkludert i deltakeravgiften?

Deltakeravgiften dekker programplassering, losji og delvis kost, transport til/fra flyplass, oppfølging før og under oppholdet ditt i Kenya, samt tilgang til 24-timers nødtelefon i Norge og Kenya.

Hvorfor koster det penger å jobbe frivillig?

Mange stusser over at det koster penger å jobbe frivillig, men det er gode grunner til dette. Det er nemlig nokså kostbart å organisere gode utvekslingsopphold. Majoriteten av deltakeravgiften går til vår samarbeidspartner i landet du reiser til, og dekker kostnader knyttet til kost, losji og transport, samt administrative kostnader knyttet til drift av samarbeidsorganisasjonen. Ved å benytte en samarbeidspartner som er basert i vertslandet kan vi tilby våre deltakere umiddelbar assistanse i nødsituasjoner, samt jevnlig oppfølging underveis i oppholdet. De resterende midlene går til å dekke driftskostnader i Atlantis Utveksling, og er nødvendig for stiftelsens eksistens. Vi holder egne administrasjonskostnader så lave som mulig, og bruker svært lite penger på markedsføring.

Trenger jeg visum?

Ja, du trenger visum. Du søker på nett før du ankommer, det koster 50 dollar. Du vil få visumveiledning av Atlantis før avreise.

Trenger jeg vaksiner?

Ja, du trenger vaksiner. Atlantis anbefaler at alle deltakere kontakter et reisemedisinsk senter, for å undersøke hva slags vaksiner de trenger for sitt reisemål.

Hva skal jeg pakke?

Ved påmelding vil du motta en detaljert pakkeliste, med anbefalinger til hva du bør ta med deg.

Kan jeg komme i kontakt med andre deltakere?

Selvfølgelig! Du vil motta en liste over andre deltakere, så fremt det er andre Atlantis-deltakere påmeldt i samme periode. Det vil som oftest også treffe deltakere fra andre land i Europa og Australia når du kommer frem.

Hvor kan jeg finne mer informasjon om landet?

Lonely Planet har bøker om Øst –Afrika, se www.nomaden.no som har Norges største utvalg av reiselitteratur.

Hvor kan jeg finne mer informasjon om flybilletter?

Momondo.no er en god søkemotor for å finne billige flybilletter. Flyplassen du skal fly til heter Moi International Airport.

Hvor kan jeg finne mer informasjon om forsikring?

Ved påmelding vil du motta forsikringstilbud fra oss gjennom vår samarbeidspartner Gouda Forsikring.

Hva slags oppfølging får jeg?

Du vil få kontakt med en rådgiver i Atlantis som sørger for at du er informert om nødvendige forberedelser til avreise, samt hva du kan forvente når du kommer frem. Rådgiveren er tilgjengelig for å svare på alle dine spørsmål før du reiser og underveis i oppholdet.

Alle deltakere blir møtt ved ankomst. Du vil delta på orienteringsmøte med vår lokale partner når du ankommer, hvor du vil motta mye nyttig informasjon om lokal kultur og mat, hvordan det er å bo i Kenya, arbeidsplasseringen din, helse og hvordan klare seg i dagliglivet.

Vår samarbeidspartner i Kenya og Atlantis har et 24-timers nødnummer, dersom du skulle trenge å kontakt oss i et nødstilfelle. I tillegg vil du ha en egen kontaktperson hos vår partner under hele oppholdet ditt.

Hvordan bor jeg?

Du bor i frivillighus,  Der deler du rom sammen med andre frivillige eller studenter. Les mer om bosted her.

Får jeg språkundervisning?

Swahili og engelsk er offisielle språk i Kenya. Engelsk er arbeidsspråket slik at du ikke vil trenge å lære swahili.

Er det lett å bli kjent med andre frivillige?

Ja, de aller fleste reiser alene og er åpen for å gjøre nye bekjentskaper. Vår samarbeidspartner legger også til rette for at dere skal bli kjent med hverandre. Frivillige og studenter spiser frokost og middag sammen hver dag i ukedagene, og finner ofte på aktiviteter sammen i helgene.

Har jeg noen fridager, og hva gjør de frivillige på fritiden?

Ja, du har fri lørdag og søndag. Vanlige aktiviteter på fritiden vil være å gjøre ting sammen med andre frivillige eller venner fra lokalbefolkningen, for eksempel gå på kafe, oppleve lokalområdet og spise på restaurant.

Kan jeg være med på organisert safaritur sammen med andre frivillige?

Ja! Vår samarbeidspartner i Kenya organiserer jevnlige safariturer for de frivillige. Dersom du ønsker det kan du bli med på safari til Tsavo East National Park. Safarituren koster $495 per person, pluss 25 euro i administrasjonsgebyr. Turen inkluderer: Bilturer i parken for å se etter dyr, og besøk til Masailandsby. Transport, parktillatelser, kost og losju er også inkludert.

Kan jeg ha ferie i løpet av oppholdet mitt?

Ja, men vi ber om at ferie som ikke legges til slutten av oppholdet ditt planlegges på søknadstidspunktet, slik at vår samarbeidspartner får oversikt over når du kan jobbe på prosjektet.