Ofte stilte spørsmål

Her finner du svar på mange av de vanligste spørsmål vi får om frivillig arbeid i Senegal.

Frivillig arbeid i Senegal

Når er søknadsfristen?

Det er ingen søknadsfrister på Frivillig arbeid til Senegal, og du kan søke fortløpende hele året.

Må jeg ha fylt 18 år for å kunne søke?
Ja.

Kreves det spesiell bakgrunn/utdanning for å delta?
Dette avhenger av hvilket prosjekt du ønsker å delta på. Som deltager på helseprosjektet må du ha noe bakgrunn innen helse, enten være under eller ferdig med utdanning. Motivasjon, fleksibilitet og initiativ er viktige egenskaper å ha med seg.

Er det faste startdatoer?
Nei.

Hva slags type prosjekter tilbys?

  • Sportsprosjekt
  • Førskole/barneskole: 3-12 år
  • Ungdomsskole: 12-19 år
  • Sykehus/klinikk

Se prosjektliste her

Hva slags erfaringer har tidligere frivillige gjort seg?
De fleste frivillige opplever at de vokser som mennesker, og at de gjør seg verdifulle erfaringer. Senegal er krevende for mange, fordi kulturen og levestandarden er svært ulik den norske, men de aller, aller fleste gir likevel tilbakemelding om at de er glade for å ha reist og bidratt.

Kan vi reise flere sammen?
Ja. Dere kan også bo og/eller jobbe sammen, dersom dere ønsker det.

Hvilke utgifter må jeg regne med under oppholdet i Sengegal?
I tillegg til programprisen må du også betale for flybillett til Senegal. Prisen for denne er mellom 5000-8000 kr. Du blir fraktet fra Dakar til prosjektet ditt/der du skal bo. Ved hjemreise blir du kjørt til flyplassen av partnerorganisasjonen vår.Du bekoster selv forsikring og vaksiner. Du betaler selv for drikkevann og toalettpapir.

Mange frivillige velger å reise i helgene. Du må regne penger til buss, hotell og mat disse dagene. Å reise med offentlig transport i Senegal er ikke dyrt. Partneren vår er behjelpelig til å velge riktig reiseselskap og med spennende destinasjoner.

Barnehjemmene, skolene og andre institusjoner mottar sjelden tilskudd fra staten, og de frivillige vil ofte oppleve at det mangler utstyr av ulikt slag. Noen frivillige ønsker å bruke deler av lommepengene sine på renholdsartikler, bleier osv, til tross for at dette ikke er obligatorisk.

Hvor mye lommepenger bør jeg beregne?
Du bør beregne ca. 2000 kroner per måned i lommepenger. Dersom du skal være i Senegal over en lengre periode kan du regne et noe mindre månedlig beløp. Du får tre måltider hos vertsfamilien din i ukedagene. Du bør også ha nok penger til flaskevann, reiser, shopping etc.

Trenger jeg visum?
Nei, du trenger ikke visum som norsk statsborger. Du får utstedt visum ved ankomst i Senegal uten kostnad.

Hva slags oppfølging får jeg?
Alle deltakere blir møtt på flyplassen ved ankomst. Både den lokale organisasjonen og Atlantis har et 24-timers nødnummer, dersom du skulle ha bruk for det under oppholdet ditt. I tillegg vil du ha en egen kontaktperson hos vår partner under oppholdet.

Kan jeg velge prosjekt selv?
Ja. Les prosjektlisten, og sett opp din prioriteringsliste. Partner vil i størst mulig grad forsøke å etterkomme denne. Har du spesielle ønsker til prosjekter eller en fagbakgrunn du ønsker å praktisere, så ta gjerne kontakt, så skal vi prøve å finne noe som passer til deg.

Kan jeg jobbe på mer enn ett prosjekt?
Det er vanligst å binde seg til ett prosjekt, men dersom du spesielt ønsker å jobbe to forskjellige steder vil dette være mulig. Dette må avtales spesielt, og vi anbefaler at du er minimum 1 mnd på per prosjekt.

Hvordan bor jeg?
Du bor hos en lokal vertsfamilie, vanligvis sammen med en annen frivillig hvis det lar seg gjøre. Familiene er vanlige senegalesiske middelklassefamilier med mange familiemedlemmer. De fleste stedene har innlagt vann, strøm og tv. Frivillige som jobber på senteret i Kolda vil bo på senteret med eget rom og tilgang til kjøkken og bad.

Se bilder fra bosteder her

Får jeg språkundervisning?

Vi tilbyr franskkurs som du enten kan ta før eller under prosjektoppholdet.

Trenger jeg vaksiner?
Ja, du trenger vaksiner. Atlantis anbefaler at alle deltakere kontakter et reisemedisinsk senter, for å undersøke hva slags forberedelser de trenger for sitt reisemål.

Når på året er det best å reise?
Senegal har et typisk tropisk klima, som vil si at det er varmt hele året. Kysten har de kjøligste temperaturene med alt fra rundt 18-27 grader, mens innlandet har de høyeste temperaturene. Regntiden er fra mai til november, med sporadiske regnbyger i et ellers varmt klima. Den tørre årstiden strekker seg fra desember til april. Hovedstaden Dakar ligger ved kysten, mens Kolda ligger i innlandet.

Kan jeg få kontakt med andre deltakere?
Selvfølgelig! Alle deltakere mottar lister over andre deltakere. Vi har også en Facebook-gruppe, der du kan komme i kontakt med andre reisende. I tillegg til norske frivillige, vil du møte frivillige fra andre land.

Kan jeg kombinere flere enn ett Atlantis-program?
Ja, du kan delta på så mange programmer du ønsker. Kontakt oss, dersom du trenger hjelp til å sette sammen din drømmereise.

Jeg er over 30 år – kan jeg likevel delta?
Ja! På Frivillig arbeid i Senegal er det ingen øvre aldersgrense. Vær oppmerksom på at noen prosjekter kan være fysisk krevende og involvere arbeid utendørs i ulendt terreng.

Hvor kan jeg finne mer informasjon om landet?
Bradt er den reisehåndboken som omtaler kun Senegal, ellers finnes det andre bøker om Vest-Afrika. Se www.nomaden.no som har Norges største utvalg av reiselitteratur.

Hvor kan jeg finne mer informasjon om flybilletter?
Du bestemmer selv hvor du vil kjøpe flybilletter. Ofte er prisene på nett rimeligere enn via reisebyrå.

Hvor kan jeg finne mer informasjon om forsikring?
Ved påmelding vil du motta forsikringstilbud fra oss gjennom vår samarbeidspartner Gouda Forsikring.

Har jeg noen fridager, og kan jeg ha ferie i løpet av oppholdet mitt? 
Du har fri lørdag og søndag, og det er mulig å ha ferie i løpet av oppholdet. Det er viktig at du avklarer med arbeidsstedet ditt, vertsfamilien og den lokale partneren før du reiser noe sted. Ferie som ikke legges til slutten av oppholdet ditt, bør aller helst planlegges på søknadstidspunktet, slik at partner får oversikt over når du kan jobbe på prosjekt.

Hva kan jeg gjøre på fritiden?
Vanlige aktiviteter på fritiden vil være å være sammen med vertsfamilien, andre frivillige eller lokale venner.  Du kan også ta trommetimer eller reise rundt i landet. Mange frivillige er med vertsfamilien i kirken, eller deltar i ulike feiringer som dåp, begravelse, bursdag, høvdingseremonier eller andre sosiale og familiære arrangementer. Din senegalesiske vertsfamilie vil gjerne tilbringe tid med deg, og jo mer tid du tilbringer sammen med dem, dess mer lærer du om kulturen, språket og tradisjonene deres.

Hva koster det å delta på frivillig arbeid i Senegal?
Hvor mye det koster å jobbe frivillig i Senegal, avhenger av hvilke prosjekt du skal til og hvor lenge du skal være borte.

Se prisoversikt her