Dyregod i Namibia

Jobb frivillig på Dyregod i Namibia, og bidra til at sårbare og foreldreløse dyr får et bedre liv. Her får du nærkontakt med flere spennende dyrearter som løver, leoparder, geparder, villhunder og bavianer.

 • Fra 18 år og oppover
 • Minimum 2 uker
 • Oppstart hver uke
 • Bo i frivillighus

Prosjektet som vi kaller Dyregod ble opprettet av ekteparet Marlice og Rudie van Vuuren, som ville engasjere seg for å bevare det rike kulturelle og økologiske mangfoldet i Namibia. Det hele begynte i 2003, da paret åpnet en helseklinikk for San-folket øst i Namibia. San-folket er en marginalisert og ekstremt fattig folkegruppe i Namibia, og ekteparet ønsket å gjøre noe for å bedre deres livssituasjon. Med klinikken skapte de et tilbud til en folkegruppe som ellers ville hatt svært begrenset adgang til helsehjelp. Tre år senere kjøpte Rudie, sammen med en venn, en gård i utkanten av Windhoek. Drømmen var å forvandle gården til et dyrereservat hvor San-folket kunne jobbe. I dag er drømmen en realitet, og gården har blitt en trygg havn for et mangfold av foreldreløse og skadede dyr, som har behov for omsorg og pleie.

Dyregården

Dyregården er hjem til en rekke spennende dyrearter som løver, leoparder, geparder, villhunder og bavianer. Dyrene kommer hit fordi de har behov for hjelp, men målet er å slippe dem ut i villmarken igjen, så fremt det er mulig. Derfor er det viktig at dyrene ikke føler at de lever i fangenskap, og at de lever så tett opp mot deres naturlige væremåte og omgivelser som mulig. Din viktigste oppgave som frivillig er å hjelpe til med å tilrettelegge for nettopp dette. Det vil du gjøre gjennom en rekke spennende arbeidsoppgaver.

Ved oppstart på dyregården vil du bli plassert i en arbeidsgruppe, og sammen vil dere få prøve dere på to til tre arbeidsoppgaver hver dag. Oppgavene kan deles inn i tre kategorier, som dreier seg om vedlikehold, mat, og samhandling med sosiale dyr. Vedlikeholdsarbeid kan innebære å klarere områder for dyrene ved å fjerne tett vegetasjon, eller å reparere gjerder og bygge nye innhegninger. Jobber du med mat vil du hjelpe til med å klargjøre og servere mat til dyrene. Det kan innebære å kutte rått kjøtt som du kaster over til de store rovdyrene, eller klargjøre frukt og grønnsaker til bavianene. Jobber du med samhandling med sosiale dyr vil du blant annet gå lufteturer med bavianer og geparder, eller mate foreldreløse bavianer med flaske. Frivillige kan også hjelpe de lokalt ansatte med gjerdepatruljer eller nattevakt. Under sistnevnte vil du sove i vakttårn med andre frivillige.

    

Forskningsprosjekt

Dyregod har flere prosjekter, som i liket med dyregården, er til for å bevare det rike dyrelivet i Namibia. Dersom du har lyst til å oppleve mer av Namibia, kan du kombinere et opphold på dyregården med frivillig arbeid på forskningsprosjekt i Neuras eller Kanaan. Her vil du hjelpe lokale forskere med å innhente informasjon om rovdyrbestanden i området.

Neuras Wine and Wildlife Estate

Neuras er opprinnelig en vingård som pussig nok ligger i ørkenen. Her produseres det flere vinsorter for salg, men fordi området også er hjem til en rekke dyrearter, har vingården blitt en viktig støttespiller for Dyregods arbeid med dyrebevaring. Som frivillig kan du hjelpe Neuras forskningsteam med å innhente og behandle informasjon om dyrebestanden, og da spesielt sjakaler og sebra. Metodene dere bruker for å innhente informasjon vil variere, men kan for eksempel innebære:

 • Å observere dyrene i deres naturlige omgivelser
 • Å sette opp kamerafeller som fanger dyrene på film
 • Å gjennomføre såkalt catch and release hvor dyrene fanges og merkes, for senere å slippes fri

I arbeidet med å innhente informasjon vil de frivillige lære ulike overvåkings- og sporingsteknikker med telemetri og GPS. Det er krevende arbeid, og kan innebære flere timer med gåing i høy og lav temperatur, avhengig av når på året du velger å delta. Heldigvis er belønningen stor. Det å komme tett på de ville dyrene i deres naturlige omgivelser er en opplevelse som er få forunt. I løpet av oppholdet vil du også få muligheten til å besøke det ikoniske ørkenområdet Sossusvlei, som har noen av de høyeste sanddynene i verden.

   

Kanaan Desert Retreat

Kanaan ligger like ved nasjonalparken Namib-Naukluft, og er med sine ikoniske røde sanddyner en drøm for de som virkelig vil oppleve ørkenlandskap. Området er hjem til en rekke rovdyr som har tilpasset seg de tøffe omgivelsene, og dyr som gepard, hyene og leopard lever fritt her. Som frivillig kan du hjelpe det lokale forskningsteamet med å innhente og behandle informasjon om dyrene og landskapet. Målet er å lære mer om hvem som bor i ørkenen, og hvordan de overlever der. Arbeidsoppgavene vil variere, men kan for eksempel innebære:

 • Å kartlegge plante og dyrebestanden i området, samt viktig infrastruktur som veier, vannhull og inngjerdinger
 • Å telle dyrebestanden, fra bil eller på hesteryggen
 • Å sette opp kamerafeller som fanger dyrene på film
 • Å gjennomføre såkalt catch and release hvor dyrene fanges og merkes, for senere å slippes fri

Også her vil du lære ulike overvåkings- og sporingsteknikker med telemetri og GPS, og du bør være forberedt på å jobbe under tidvis tøffe værforhold. Som en del av laget må du også regne med å få tildelt oppgaver som ikke alltid dreier seg om forskning, men som er viktig for vedlikehold av arbeidsplassen. Til gjengjeld får du oppleve storslagen natur, og en stillhet som er sjelden i vår hektiske hverdag. Er du av den eventyrlystne typen, kan du også få bli med på en overnatting ute i villmarken her!

Forskningsprosjektene i Neuras og Kanaan har oppstart for frivillige hver lørdag med varighet i syv dager, og passer ypperlig å kombinere med frivillig arbeid på Dyrgod-gården. Frivillige bor i telt eller hus, og deler soverom og bad med andre frivillige.

Hesteprosjekt

Dyregod har også et hesteprosjekt ved dyrereservatet i Namibia. På dette prosjektet får frivillige oppleve den afrikanske savannen fra hesteryggen. Prosjektet byr på fantastiske dyre- og naturopplevelser, hvor man kommer tett innpå afrikanske villdyr og hestene. Prosjektet er åpent for ryttere med erfaring og interesse for dressur og dyreliv.

Arbeidsoppgavene går stort sett ut på stell og trening av hestene. På formiddagen vil du være med på foring og stell, samt trening av unge og nye hester. Fra tid til annen vil det også være føll eller nye hester på prosjektet som må temmes. Dette arbeidet kan også frivillige delta i. På ettermiddagen kan du dra på ridetur på reservatets flotte område. Avhengig av egne ferdigheter kan du gå, travel eller galoppere med hestene.

Prosjektet er åpent for frivillige som kan delta i to uker eller lenger, og lar seg kombinere med en eller flere uker på Dyregod-gården.

   

Mer informasjon om Dyregod i Namibia

Ønsker du mer informasjon? Ring programrådgiver på 94 19 05 34 / 22 47 71 70 eller kontakt oss her.

Du kan også avtale et møte med en rådgiver for å få mer informasjon.