Ernæringssenter i Guatemala

Ved ernæringssenteret Casa Jackson kan du som frivillig bistå i arbeidet med feil- og underernærte barn. Senteret tar vare på barn som trenger akutt hjelp, og jobber med både identifisering av årsaker til feilernæring og forebygging. For studenter innen sykepleie, vernepleie og andre helsefag er det mulig å ta praksis ved senteret.

  • Fra 18 år og oppover
  • Minimum 2 uker
  • Oppstart hver uke
  • Bo hos vertsfamilie eller i frivillighus

Casa Jackson ble stiftet i 2008 og tar vare på barn som trenger akutt hjelp i alderen 0-11 år. De fleste barna er svært unge, og det er vanligvis mange babyer ved senteret. Barna blir henvist til senteret fra myndighetene, og har ofte blitt fratatt sine foreldre som ikke har mulighet, kunnskap eller kapasitet til å ta vare på dem.

Praksisstudenter ernæringsprosjekt GuatemalaBarna lider av alvorlig feil- eller underernæring, og svært mange har kraftig redusert fysisk og psykisk helse. Senteret kan ta imot opptil 20 babyer og barn med kritisk behov for behandling. Senteret driver med poliklinisk rehabilitering, i tillegg til at de har feltklinikker som undersøker barn for blant annet feilernæring. Styrking og informering i lokalsamfunnet er også en viktig del av deres arbeid, da det er hensiktsmessig å forebygge potensielle tilfeller av feil- og underernæring i et tidlig stadie. Ofte er det en lang vei til full rehabilitering, da mange av barna er alvorlig syke. Behandlingene er i tråd med Verdens helseorganisasjon (WHO) retningslinjer.

Senteret også med å identifisere årsaker til feilernæring, og driver forebyggende arbeid. Familien til det feilernærte barnet blir besøkt av helsepersonell, og på den måten ønsker man å identifisere årsaken til feilernæring. Mulige årsaker i familien som dårlig vannforsyning, lav økonomisk inntekt, eller mangelfull diett er viktige momenter som kan forklare årsaken til feilernæring. Dersom vannet er forurenset vil senteret kunne bistå med vannrensesystemer. Skyldes årsaken dårlig økonomi i familien, vil organisasjonen kunne bistå med et mikrokredittprogram, for å forsøke å øke familiens inntekt. Kyllingproduksjon er blant prosjektene familiene kan være med på.

Frivillig arbeid på ernæringsklinikkCasa Jackson er en del av det større helse- og utdanningssenteret Asociación Nuestros Ahijados som blant annet huser en skole, medisinsk klinikk, kjøkken, kapell, og et senter som gir juridisk og sosial bistand til utsatte familier. Hele komplekset ligger i en vakker hage hage.

Casa Jackson er en del av et internasjonalt prosjekt, sponset av Bismarck, North Dakota, og det internasjonale God’s Child Project – som hjelper barn i blant annet Afrika, India, Sentral-Amerika og USA.

«Oppholdet i Guatemala og ved Casa Jackson var veldig bra og svarte absolutt til forventningene. Casa Jackson virker som et supert prosjekt som gjør en forskjell hos de feilernærte barna i Guatemala»-Malin, praksisstudent i Guatemala.

Arbeidsoppgaver og praktisk informasjon

Hovedoppgavene for frivillige ved dette prosjektet vil være å gi omsorg, oppmerksomhet og pleie til barna ved senteret. Det er vanligvis en del svært unge barn og babyer ved senteret, så aktuelle arbeidsoppgaver er stell, mating, aktivisering og lek med barna, hygiene og bistå i det øvrige praktiske arbeidet ved senteret. For deltagere med helsefaglig eller ernæringsfaglig bakgrunn vil arbeidsoppgavene kunne bli tilpasset deres fagområde og dreie seg om barnas helseproblematikk. Dersom du er i gang med, eller ferdigutdannet som, sykepleier, lege eller ernæringsfysiolog er din kompetanse spesielt etterspurt, og det vil være aktuelt med andre arbeidsoppgaver. For at du som praksisstudent skal kunne bidra på best mulig måte bør du kunne grunnleggende spansk.

Senteret tar imot opptil 6 frivillige/praksisstudenter av gangen, og man arbeider i turnus med skift på for- og ettermiddag, normalt fra mandag til fredag. Arbeidstiden er noe fleksibel, og man kan selv komme med ønske om turnus etter ankomst. Man kan arbeide ved senteret fra 2 uker og oppover. Frivillige bor hos vertsfamilie i Antigua og går eller tar buss til senteret.

Helle, Marlene og Maria var på praksis på ernæringssenteret og har skrevet om sin opplevelse her

Mer informasjon om prosjektet i Guatemala

Ønsker du mer informasjon? Ring programrådgiver på 94 19 05 39 / 22 47 71 70 eller kontakt oss her.

Du kan også avtale et møte med en rådgiver for å få mer informasjon.