«Den mest interessante jobben jeg har hatt»

Benedicte arbeidet frivillig 4 uker på dyrereservat i Amazonas. Les om hennes opplevelser blant aper, jaguarer og caimaner.

Jeg jobbet på dyrereservatet i Amazonas i Ecuador i 4 uker gjennom Atlantis, og det er sannsynligvis den mest interessante og givende jobben jeg har hatt!

Da jeg ankom bussterminalen i Puyo ble jeg hentet av en av koordinatorene for opplegget og ble tildelt en seng i en av hyttene de frivillige bor i. Jeg kom rett før lunsjtid, så jeg brukte dagen på å bli kjent med kollegaene mine og etter mat fikk jeg en omvisning av området vi jobbet på, og en innføring i arbeidet.

Det var så og si samme arbeid hver dag, men hver dag var fortsatt forskjellig – frokost fr a 7.30 til 8.00, før vi gikk for å kutte opp frukt og blande mat til alle de forskjellige dyrene senteret har. Vi delte deretter opp i «Small round, big round & monkey round», der vi gikk to eller tre sammen (avhengig av hvor mange frivillige vi hadde) for å ta vekk gammel mat, vaske og generelt rengjøre burene og områdene dyrene hadde å være på, samt gi ny mat og bytte vann mens vi samtidig observerte dyrenes oppførsel. Senteret er veldig opptatt av at alle dyrene skal ha det så naturlig som mulig, og jobber hardt for å opprettholde dyrenes naturlige instinkter og hvordan de er vandt til å leve. Nattlige dyr fikk mat på kvelden eller natta, kjøtteterne fikk kylling (minijaguarene, eller «the ocelots», som de heter) fikk levende kyllinger så de lettere skulle kunne opprettholde sitt naturlige jaktinnstinkt.

Etter morgenrundene hadde vi fri frem til lunsj kl. 13.00, og vi hadde egne dager der to utvalgte av de frivillige skulle rydde av bordene og ta oppvasken etter maten. Vi startet jobb igjen kl. 14.30 og dette var nesten aldri det samme; hver dag ble det skrevet ekstraoppgaver på tavla. Dette varierte fra å bære sekker med sand til det nye området den ene caimanen skulle bli flyttet til, vaske burene til ozelotene, hjelpe veterinæren eller bygge nye bur og områder for nye dyr som nettopp hadde ankommet, for forflyttelse av dyr vi allerede hadde eller forbedringer av gamle bur og områder. Som frivillige fikk vi stor del i ansvaret av planlegging og endring av områder for dyrene, og dersom vi hadde tips til nye måter å gjøre ting på ble dette tatt meget seriøst, som ga oss et større og bedre ansvar i arbeidet vi gjorde.

Ettermiddagsrundene startet kl. 16.00, der vi gjorde det samme som morgenrundene, og etter dette hadde vi fri frem til middag. Hver tirsdag fikk to frivillige ansvaret for middagen, men her å planlegge mat og budsjett, handle mat i byen (med organisasjonens penger) og tilberede denne. Vi hadde møte hver onsdag der vi planla hvem som skulle jobbe hvilken dag i helga (vi jobbet som regel 6 dager i uka, men dersom vi ville reise bort for helgen var det også muligheter for dette). På disse møtene ble det også diskutert nye måter å gjøre ting på, og vi fikk fortelle hva vi syntes om arbeidet og eventuelt komme med nye ideer.

Dersom det var ønske om å jobbe sammen med veterinæren var dette også en mulighet dersom vi hadde nok frivillige til å utføre det vanlige arbeidet, og vi fikk komme utrolig nærme de ville dyrene som var en veldig morsom opplevelse. Vi hadde dager hvor ekstraoppgavene var å observere og skrive ned oppførselen til forskjellige dyr (hovedsakelig aper) og alle områdene var store og fine. Senteret jobber også med å slippe ut dyr tilbake til sine naturlige områder i jungelen dersom dette var mulig, noe jeg synes er veldig viktig og bra.

Dette er et opplegg jeg vil anbefale til alle, dersom man liker dyr, da det gir deg et annet perspektiv på dyreliv i regnskogen, og miljøet er absolutt fantastisk. Man lærer utrolig masse om ting man kanskje ikke visste fra før, møter dyr på nært hold man aldri ville sett ellers og bare det å bruke litt tid i regnskogen er en opplevelse i seg selv. Jeg hadde en helt fantastisk måned på dyrereservatet, og vil gjerne dra tilbake en annen gang jeg har mulighet.

– Benedicte, februar 2016

Les mer om dyrereservatet i Amazonas her.