Brødbakst i Ghana

Elin Nørve har vært på utveksling til Ghana og fikk brukt sin bakgrunn fra ungt entreprenørskap til å sette i gang et brødbakingsprosjekt ved et rehabiliteringssenter for rusmisbrukere. Les hennes inspirerende historie.

Rehabiliteringssenteret

Overgangen fra bachelorstudier i Oslo til rehabiliteringssenteret Chosen for rusmisbrukere i Ghana var enorm. Man kan ikke forberede seg på det, Ghana er bare skikkelig Afrika! I starten var det vanskelig. Forholdene for de 15 kvinnene og 27 barna som bor der var tøffe, senteret var rotete og barna lekte i omgivelser som kunne være farlige for dem. Det fantes ikke ressurser til å sette i gang prosjekter eller tiltak, og ikke noe system for hvordan arbeidet skulle foregå. Kvinnene var også ganske reserverte ovenfor meg.

Businessidé

Under et møte foreslo jeg derfor at vi kunne starte en business for å tjene inn penger. Det forslaget ble ikke så godt mottatt. Kvinnene var så passive, og hadde ikke lyst til å delta. Under neste møte spurte jeg isteden kvinnene om hva de ville bli, og da ble de svært overrasket! Disse kvinnene var ikke vant til å tenke på fremtiden. Vi tok en runde for å undersøke hva kvinnene kunne, alle kan jo noe som kan brukes på en eller annen måte. Mange var flinke til å lage mat og bake. Dermed kunne vi jo starte en brødbusiness!Hvordan motivere

Det var ikke enkelt å få med alle, men etter at jeg knyttet til meg noen sentrale personer tok de eierskapsforhold til prosjektet. De kvinnene som ikke hadde lyst til å lage brød ble motivert av at fortjenesten kunne være en startkapital til å starte andre typer business. Tilslutt spurte jeg om kvinnene kunne drive dette selv hvis jeg fant startkapitalen til å kjøpe råvarer, og det var de klare til. De fikk full tillit, fullt ansvar og 1400 kroner i startkapital.

Selvtillit

Mens kvinnene tidligere gikk på markedet for å tigge om penger til mat, dro de nå for å forhandle om priser og finne de beste tilbudene på råvarer. Det var stort å se hvor stolte de var. Første gang bakte de 400-500 brød! Når de tidligere fikk donasjoner til mat var ”betalingen” at de gikk til kirken og ba for personen som hadde donert. I fremtiden skal de isteden stå utenfor kirken, selge brød, og ta imot betaling for arbeidet de har gjort.

Vi startet også opp prosessen med de mannlige rusmisbrukerne på senteret. De hadde en helt annen selvtillit og engasjement for å tjene penger. Flere av mennene er dyktige musikere, og skal nå sette opp en konsert for å skaffe startkapital til sine prosjekter.

Hva jeg lærte

Jeg lærte så utrolig mye av denne turen, jeg lærte hvor mye ting vi har og hvor viktig det er med et skikkelig system for å få ting gjort.  Jeg har møtt så mange flotte mennesker, inspirerende mennesker som har gjort mye spennende i livene sine før de dessverre ble rusavhengig. Ikke minst har sett en stor overgang hos kvinnene. Når jeg kom var de reserverte og møtte de meg med et slapt håndtrykk, men før jeg dro var det overstrømmende glede og klemmer.