Brev fra au pair Carolin fra Tyskland

"Hei, takk, beklager. Det var de første ordene jeg lærte på norsk. Hei, jeg heter Carolin - det var de neste ordene."

Jeg kom til Norge for to år siden uten å kunne dette språket. Men det er jo grunnen at jeg valgte et skandinavisk land. Jeg kommer fra Tyskland, har hatt fransk og engelsk på skolen og hadde meget lyst på et nytt språk, et nytt kultur, og det var på tide å komme seg ut, stå på egne føtter og gjøre egene erfaringer. Jeg valgte au-pair da jeg likte tanken å bo sammen med en ny familie og ikke være helt alene slik som volunteure og å være en støtte til foreldrene. Det gir meg nok en følelse av sikkerhet i et helt nytt land. Og denne sikkerheten fikk jeg i Bergen hos familie Lillebø-Alsing. Jeg må bare si nå at det var fantastisk å få opplevd Norge på denne måten. Jeg ble integrert i familien med en gang. Hunden Brago kom en måned før meg og var dermed også en ny familiemedlem. Han var bare 3 måneder gammel. Hver dag gikk jeg tur med Brago for å forske ut Bergen og byfjellene og naboskapet.

Ellers hjalp jeg Amalie på 10 år med lekser og piano. og Johan Frederik på 16 år med tysk lekser. Jeg kjørte Amalie til dans og riding og vi laget sammen middag en gang i uken. Jeg er veldig glad i å lage mat, så derfor overtok jeg 2 dager til i uken. Om morgen ryddet jeg på kjøkkenet og stovsuget 2 ganger i uken. Det var veldig hyggelig å spise dessert om kvelden så at alle er ved bordet. På søndager pleide vi å gå en tur opp til Fløyen. Det har blitt en tradisjon jeg er glad for. Jeg elsker utsikten og og fant ut at å gå turer er noe jeg liker veldig godt. Jeg begynte også med dans siden Amalie danset og så danset jeg standard med Johan Frederik. To ganger i uken gikk jeg på norskkurs, som var veldig lett for meg siden jeg er tysk og språket ligner veldig! Etter juleferien hvor jeg var hjemme i 10 dager, klarte jeg meg nesten perfekt på norsk. «Utrolig», sier Rikke (vertsmor), «hun er her bare i 3 1/2 måneder og klarer seg så bra på norsk». Ja, det gikk kjempe rask. Jeg var veldig engasjert så at jeg meldte meg på Bergenstesten, en prøve i norskkunnskap, som var i April. Jeg fikk bestått prøven og dermed lov til å studere på universitetet. Det var en stor suksess. Det klarte jeg bare fordi jeg trives i Bergen. Året som aupair har beriket meg veldig. Selbevisstheten har økt, selv om den var høy. Blikket har utvidet seg og jeg er mer glad for å prøve ut nye ting. Jeg lærte å tilpasse meg og ikke fortviler når småting ikke fungerer som man vil. Nordmenn lærte meg å slappe av og tar det med ro. Det merker spesielt på motorveien og på vei til fergen. Man mister ikke mye tid! Heller nyter jeg nå naturen mens jeg mistet fergen. Så utrolig vakkert Norge er.

Jeg er glad for å kunne reise med på ferie til Spania, Geilo og Danmark. Jeg fikk opplevd norsk kultur, spesiell «turkultur» med appelsin og kvikk lunsj. Jeg anbefaler sterkt å gjøre gap year som aupair, hvis man er åpen til et nytt eventyr og en ny familie. Jeg er glad for a være en del av familie Lillebø-Alsing. Jeg trives faktisk så godt i Bergen at jeg studerer tannpleie siden høst og har akkurat nå fullført 1.året. Hvem kunne vite det for 2 år siden da jeg skrev søknad som aupair. God sommer alle sammen!