Brev fra au pair Cosima fra Tyskland

Cosima fra Tyskland var au pair hos en familie i Kristiansand i året 2014-15. Hun har skrevet en tekst og sendt oss noen bilder for å fortelle om sitt år som au pair i Norge. Vertsfamilien til Cosima nominerte henne også til Årets au pair 2014-15 for hennes flotte innsats.

Jeg heter Cosima og reiste til Kristiansand i august 2014. Min vertsfamilie besto av Karianne, alenemor og sønnen hennes, Sverre, som var på ett år da jeg kom. Før jeg reiste dit, hadde jeg snakket med vertsmoren flere ganger og hadde en veldig god magefølelse.

Fra den allerførste dagen følte jeg meg hjemme og det endret seg ikke gjennom hele året. Jeg kunne ikke si ett eneste ord på norsk i begynnelsen, men det gikk ganske fort å lære meg språket og jeg skjønte mer og mer. I hverdagen måtte jeg kle på Sverre, levere eller hente ham i barnehagen, leke med ham og sitte barnevakt av og til. Dessuten sto jeg opp i helgene sammen med Sverre, slik at Karianne kunne sove litt lengre. Det tilbød jeg, fordi jeg ønsket å avlaste og støtte henne mest mulig. Etterhvert overtok jeg forskellige oppgaver i huset som hus- eller klesvask og hun var alltid veldig takknemlig for alt jeg tilbødt. I min vertsfamilie følte jeg meg som et riktig familiemedlem og jeg fikk aldri hjemlengsel. Jeg fikk være med på hytta og andre reiser og ble kjent med hele familien deres. Alle var veldig snille mot meg og jeg likte dem veldig godt. Sverre ble som min egen lillebror og det var utrolig å se han vokse opp og hvor mye han lærte i dette året. Han kunne verken gå eller snakke da jeg kom til dem, men han løp rundt i huset og snakket som en foss da jeg reiste hjem.

Vertsfamilien min lærte meg ganske mye om den norske kulturen. Jul feiret jeg i Norge med tradisjonell norsk julemat, ribbe og pinnekjøtt. Laks ble min yndlingsmat, jeg ble veldig glad i skinkeost og til og med rømmegrøt liker jeg veldig godt nå. På 17. mai så vi på barnetoget, spiste spekemat og feiret sammen med hele familien.

Jeg gikk på norskkurs hver dag gjennom uken, 2,5 timer per dag. Der lærte jeg ikke bare norsk, men jeg ble kjent med mange forskellige kulturer og språk, noe som jeg synes var veldig interessant og spennende. Fra begynnelsen var det veldig viktig for meg å lære meg språket og siden jeg er tysk, var det ganske lett.

Jeg ble kjent med mange andre au pairer på flere steder i Norge og fikk noen meget gode venner. Vi gikk på tur, reiste og opplevde vidunderlige ting sammen. Norge er et utrolig flott og vakkert land med masse uberørt natur og det ble mitt hjem.

Hele familien min kom på besøk til oss gjennom året og ble kjent med min norsk familie. Karianne og Sverre ble til og med med til Tyskland da jeg reiste hjem for 50-årsdagen til moren min som en overraskelse.

Jeg så kjempemye av Norge, jeg har sett midnattssolen og nordlys, har vært i Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, Tromsø, ved Nordkapp og ved Lindesnes fyr. Jeg gikk på tur til Preikestolen, Kjeragbolten og Trolltunga og har vært på hytta på fjellet og ved sjøen.

Jeg har hatt et kjempefint år hos Karianne og Sverre og de er en utrolig snill familie. Jeg har blitt veldig glad i dem og i landet og jeg kommer sikkert til å besøke dem av og til, de neste flybillettene til Norge er allerede bestilte.