Jungeleventyr i Malaysia

Er du av den eventyrlystne typen, og har lyst til å oppleve ekte jungelliv? Bli med på jungeleventyr i Malaysia da vel! Her vil du lære om hvordan de lokale overlever i jungelen, samtidig som du bidrar til å bevare det kulturelle og økologiske mangfoldet i området.

  • Fra 18 år og oppover
  • Minimum 1 uke
  • Oppstart hver uke
  • Bo i frivillighus

Malaysia er hjem til verdens eldste tropiske regnskog, Taman Negara. Her finnes det en rekke eksotiske dyrearter, som elefanter, tapirer, solbjørner og tigere. Dessverre tiltrekker dyrene seg krypjegere som tjener store penger på å selge blant annet tigerpels og elfenben.

På jungeleventyr i Malaysia vil du være med å gjøre en innsats for å beskytte disse dyrene fra krypjakt. Opp til tre ganger i uken vil du gå såkalte anti-paching treks med lokal guide. På turene leter dere etter snarer og dokumenterer dyreaktivitet. All informasjon deles med lokale myndigheter og organisasjoner som jobber med bevaring av dyrelivet i regnskogen. Her vil du bevege deg i et område som er territoriet til en kjent tiger, og hvor det bor urbefolkningsgrupper.

Taman Negara er nemlig også hjem til urbefolkningsgruppen Batek. Batekfolket er tradisjonelt jegere og sankere som lever som nomader i regnskogen. De tror ikke på eiendomsrett til land, og ser på seg selv som regnskogens beskyttere, ikke eiere. Dessverre lever Batekfolket under stadig press fra myndighetene i Malaysia som forsøker å tvinge dem vekk fra sitt territorium og tradisjonelle levesett. Dette har store konsekvensen for stammen, som med mangel på utdannelse og arbeidserfaring, har vanskelig for å tilpasse seg den øvrige befolkningens moderne levemåte. Som deltaker på jungeleventyret er du med på å gi urfolket et levebrød ved å engasjere dem som guider.

Jungeleventyret i Malaysia er en gylden mulighet til å oppleve livet i jungelen, samtidig som du bidrar til å bevare det kulturelle og økologiske mangfoldet i området. Som deltaker på programmet vil du få kunnskap om Batekfolket og deres unike livsstil. Du lærer om hvordan man kan overleve i jungelen med å sanke spiselige vekster og jakte med blåserør. Du får oppleve grotter og treklatring, samt overnatting under stjernehimmelen til jungelens eksotiske lyder. Programmet passer for den eventyrlystne typen som ikke er redd for å ta beina fatt, og som ønsker å lære mer om dyrene og menneskene som lever i jungelen.

Video fra prosjektet

Her kan du se en video som gir et bilde av hva du kan oppleve på jungeleventyr i Malaysia.

En uke på prosjektet kan se slik ut:

Mandag: Ankomstdag med orientering og sikkerhetsbrief. Alle deltakere får opplæring i hvordan man kan identifisere dyrespor og man blir kjent med landsbyen. På ettermiddagen spilles det fotball med Batek-barna.

Tirsdag: Nå er det på tide å bli kjent med jungelen! Ledet av en Batek-guide vil dere patruljere jungelområdet. Turen tar 3-5 timer. På kvelden utforsker dere nattmarkedet i Merapoh. Her er det gode muligheter for å prøve ut noen lokal delikatesser.

Onsdag: Nok en dag med patruljering i jungelen. Dere vil blant annet sjekke «kamerafellene» for å innhente observasjonsdata om dyrene i området. På kvelden er dere med på nattpatrulje, hvor dere kjører langs veien og speider etter dyr.

Torsdag: I dag er det duket for grottevandring i en av de mange uberørte grottene i området. Etter å ha krabbet, svømt og lirket dere igjennom trange ganger, er det deilig med en vask i elven. Så er det på tide å bli skikkelig kjent med urbefolkningen i jungelen – Batek-folket. Dere får en innføring i Batek-folkets kultur, lærer å jakte med pusterør og mye annet. På kvelden får dere være med på en tradisjonell middag hjemme hos en lokal familie.

Fredag: I dag arrangeres det treklatring, både med moderne og tradisjonelt utstyr. På kvelden reiser dere til Gua Musang for å besøke markedet og handle inn til morgendagens jungelcamping.

Lørdag: Sammen med kvinner fra Batekstammen drar dere på camping i jungelen. Dere får blant annet lære om hvordan man kan bytte hytte i jungelen, og natten tilbringes her.

Søndag: Hjemreise

Praktisk informasjon

Det stilles ingen krav for å være med på jungeleventyr, men det er en fordel å like og bevege seg, samt å ha interesse for dyr og miljø. Du vil tilbringe mye tid gående, og selv om tempoet er rolig bør du være i grei form. Du kan være med fra 1 uke og oppover. Programmet går fra mandag til søndag, og er åpent for deltakere hele året. Aldersgrensen er 18 år dersom du reiser alene, med programmet passer også for familier som har store nok barn til at de kan være med på jungelpatruljer. Deltakere vil selv reise til/fra Taman Negara med lokal buss, og man kan gjerne kombinere et opphold her med et opphold på Perhentian øyene.

Mer informasjon om prosjektet i Malaysia

Ønsker du mer informasjon? Ring programrådgiver på 94 19 05 34 / 22 47 71 70 eller kontakt oss her. Du kan også avtale et møte med en rådgiver for å få mer informasjon.