Baphumelele i Sør-Afrika

I Cape Town samarbeider vi med et omsorgssenter for barn og unge som jobber for å gi barn som er i en sårbar situasjon et trygt hjem. Som frivillig bidrar du ved å gjøre daglige oppgaver som å forberede måltider og organisere aktiviteter for barna. Prosjektet passer for deg som er omsorgsfull og alltid har et smil på lur.

 • Fra 18 år og oppover
 • Minimum 4 uker
 • Oppstart hver uke
 • Bo i frivilligleilighet og hostell

Baphumelele ble opprettet av Rosalia Mashale, bedre kjent som «Mama Rosie», i 1989. Når Rosalia flyttet til Khayelitsha i 1989 ble hun opprørt over å oppdage at så mange barn var overlatt til seg selv mens foreldrene var på arbeid og måtte livnære seg på søppel for å overleve. Sammen med en gruppe kvinner i lokalsamfunnet, inviterte hun barna hjem og ga dem mat og drikke. Prosjektet fikk navnet Baphumelele, som på xhosa betyr «you have progressed». Over tid vokste prosjektet seg større, og stadig flere barn fikk et alternativ til å være på gata mens deres foreldre var på jobb. Rosalia var fornøyd med sin innsats og tenkte på å pensjonere seg, helt til hun en dag fant et forlatt barn utenfor hennes hjem. Hun kunne ikke gjøre annet enn å ta vare på barnet, og snart dukket flere barn opp. Mot slutten av året tok Mama Rosie vare på 67 foreldreløse eller forlatte barn, og med det ble Baphumelele til.

Frivillig arbeid i Sør-Afrika - Baphumelele

Siden den forsiktige begynnelsen med en liten gruppe frivillige, har Baphumelele vokst til å omfatte et helse-og informasjonssenter, en workshop, et suppekjøkken, et HIV-senter og et barne- og ungdomsomsorgsenter (child and youth care center). Baphumelele er i dag et tilbud til nærmere 230 barn i alderen 0-18 år. Barna blir plassert på senteret av lokale myndigheter, og er der for en gitt periode før de drar videre til fosterfamilier eller utvidet familie. Alle barna bor midlertidig på senteret. Tanken bak Baphumelele er at alle barn, uansett bakgrunn, skal være velkomne, få mat og oppleve omsorg og trygghet.

Arbeidsrutiner

Ved å jobbe ved Baphumelele tar du del i et meningsfylt prosjekt som vil påvirke både deg og de du jobber for og sammen med.  Du vil jobbe mest med de yngste barna i alderen 0 – 6 år, og være med på å gjøre hverdagen til disse barna litt mer aktiv, gjennom å være tilstede for barna og organisere ulike aktiviteter for dem. Du jobber fra mandag til fredag, og deretter har du fri fredag til mandag. Når du jobber, så bor du sammen med de andre frivillige i en leilighet på Baphumelele, og når du har fri i helgene bor du på Ashanti Lodge, et av Cape Towns beste gjestehus.

Les mer om Ashanti her.

Når du ankommer Cape Town, vil du bli hentet på flyplassen. Du vil være med på et velkomstmøte, og du vil ha din første arbeidsdag i løpet av få dager. Arbeidsdagen starter vanligvis kl. 08.00 og varer til ca kl. 1900. Selv om arbeidsdagen er lang, vil du ha mange pauser i løpet av dagen, og du vil alltid ha fri om kvelden.

Når du har fri vil du ha mye tid til å lade batteriene, slappe av og utforske Cape Town og området rundt, alene eller sammen med de andre frivillige som kommer fra hele verden.

ArbeidsoppgaverFrivillig arbeid Sør-Afrika-barn-Baphumelele-ThereseR.

 • Hjelpe til med daglige oppgaver som å forberede måltider, klesvask, rydding og oppvask
 • Lage gode og stimulerende aktiviteter for barna (0-6 år), slik at de utvikler sine motoriske evner
 • Organisere aktiviteter for barna, som tegning, maling, aerobics og annen lek
 • Hjelpe til med skoleaktiviteter til de barna som ikke går på skolen
 • Være tilstede for barna og gi dem oppmerksomhet
 • Være hjelpelærer på førskolen

Dersom du selv ønsker å gjøre mer, vil det alltid finnes flere måter å bidra på. Det kan det være behov for å male eller dekorere bygninger, utvendig og innvendig, jobbe i kjøkkenhagen eller administrere donasjoner som Baphumelele mottar.

Baphumelele passer for deg somFrivillig arbeid Sør-Afrika-barnehjem-Baphumelele-MaleneK.

 • Har fylt 18 år
 • Er interessert i barn og ønsker å gjøre en innsats for barn
 • Har en positiv innstilling
 • Er fleksibel, tålmodig, moden og initiativrik
 • Ikke har noe imot å dele rom med andre frivillige, og å bo tett oppå andre mennesker
 • Har gode engelskkunnskaper
 • Er i normalt fysisk god form
 • Har plettfri vandel
 • Kan være borte i 4 uker eller mer

Du trenger ikke relevant arbeidserfaring for å delta på dette prosjektet, men vi vektlegger personlig egnethet, og det kan være en fordel om du har erfaring fra å jobbe med barn.

Frivillige forteller

«Oppholdet mitt på Baphumelele Children’s Home svarte virkelig til mine forventninger. Jeg har hatt the time of my life og det var en opplevelse jeg kommer til å ta med meg for resten av livet. Jeg har lært så mye under dette oppholdet, både om andre og om meg selv. Etter å ha tilbragt så mye tid med barna så er noe av det viktigste jeg har lært å bli mer uegoistisk. Uansett hvor lite de hadde så delte de det broderlig mellom hverandre, noe som virkelig ga meg en tankevekker og var veldig rørende å se» – Malene, 2017

«Det var en utrolig bra opplevelse som har gitt meg mange gode minner! Da jeg reiste ned var jeg ikke sikker på hva jeg kunne forvente, men oppholdet ble en stor suksess og noe jeg aldri vil glemme. Det var utrolig gøy å oppleve en helt annen kultur og lære seg om denne kulturen og forstå hvordan menneskene og barna der var både like og forskjellige fra hjemme. Det var utrolig spennende lærerikt å observere og ta del i en helt annerledes hverdag enn hva jeg er vant til» – Mari, 2017

Mer informasjon om prosjektet i Sør-Afrika

Ønsker du mer informasjon? Ring programrådgiver Madeleine på 94 19 05 34 / 22 47 71 70 eller kontakt oss her. Du kan også avtale et møte med en rådgiver for å få mer informasjon.