Atlantis på prosjektbesøk i Mosambik

Julie Hart, daglig leder hos Atlantis, er på prosjektbesøk i Mosambik. I dette reisebrevet skriver hun om prosjekter der frivillige kan jobbe med barn.

Atlantis på prosjektbesøk i Mosambik

I dag var det svømmeskole for noen av barna i barnehagene. Opptil 20 barn av gangen hentes av Messias, programkoordinator i Mosambik, i barnehagen eller på skolen. To dager i uka er det svømmeundervisning i svømmebassenget ved frivillighuset, organisert av Messias og assistenten. Både frivillige som deltar på miljøprosjektet og frivillige på sosialt arbeid kan bidra her, som en ekstra aktivitet til hovedprosjektet sitt.

Atlantis på prosjektbesøk i Mosambik

Drukning er et stort problem i Tofo. Selv mange av fiskerne har aldri lært å svømme. Mange foreldre skremmer dessuten barna sine med at vannet er farlig. Målet med svømmeskolen er å lære barna å bli trygge i vann fra de er små, lære dem å svømme på mage og rygg, og greie å komme seg opp av vannet. For noen av barna i dag var det første svømmetime, og noen av dem likte seg ikke. Da hjalp det å sitte på armen min, og ta det litt rolig til å begynne med. Noen av barna har vært med noen ganger, og viser stadig utvikling. De dykker stadig lenger under, plasker stadig mer med bena, og koser seg veldig når de får hoppe fra bassengkanten mens Messias og de andre passer på.

Sammen med Messias har jeg de siste dagene besøkt de to barnehagene og skolen Atlantis-frivillige kan jobbe ved. Alle steder møtte jeg en gjeng fine unger og lærerne deres, som ønsker flere frivillige velkommen.

Skolen har over 300 elever fra 1. til 7. klasse, den største klassen har 59 elever per i dag. Elevene herfra er blant de beste i engelsk når de begynner på ungdomsskolen, takket være innsats fra utenlandske frivillige. De lokale lærerne har liten kjennskap til engelsk, og de frivillige vil først og fremst ha ansvar for engelskundervisningen i 6. og 7. klasse. Det er alltid en lokal lærer tilstede som kan hjelpe til med oversetting og bidra til mer ro i klassen. Frivillige er også med i formings- og sløydtimer, gym og diverse vedlikeholdsarbeid som barna også deltar i. Skolen, som har palmer og cashewnøttrær i skolegården, ligger usentralt til, rundt en halv times gåtur fra frivillighuset, mye av tiden langs Tofo-stranden. Fordi skolen ligger såpass langt unna frivillighuset, blir de frivilliges arbeidsuke delt mellom to steder, 3 dager per uke på skolen og 2 dager ved en av barnehagene.

Atlantis på prosjektbesøk i Mosambik
Bildet er tatt på veien fra frivillighuset til skolen.

To barnehager mottar frivillige fra Atlantis. Den ene er tilknyttet en SOS-barneby, og er åpen for barna som bor i barnebyen og barn fra landsbyen. Barnehagen ligger ikke langt fra Inhambane by. Det er plass til 90 barn, i alderen 3-5 år. I barnebyen er det 15 hus, hvert med plass til 10 barn og en mamma. Landsbyen bygger på SOS-barnebyers prisipper. De frivillige er involvert i tilrettelegging av aktiviteter og lek, og noe undervisning av de barna som skal forberedes til skolestart. De passer på barna, lager mat til dem, hjelper til under måltider og holder lokaler og uteområder rene og ryddige. Barnehagen er åpen fra rundt 7.30 til 16.00, og barna spiser mellom 2 og 3 måltider her.

Den andre barnehagen ligger mellom Tofo og Inhambane, med barn mellom 2 og 5 år. Rektor her er halvt tysk og halvt mosambikansk, og snakker engelsk. De to lokale lærerne snakker litt engelsk, mens barna snakker litt portugisisk og mest bitonga. Det er over 40 barn her, og barnehagens område er stadig under utvidelse, slik at de kan ta i mot barna som allerede står på venteliste. Også her er de frivillige engasjert i de daglige aktivitetene, med lek og litt undervisning tilpasset de forskjellige aldersgruppene.

Atlantis på prosjektbesøk i Mosambik
Cashewnøtter. Cashewsesongen starter i april-mai, og det vokser ut en gul eller rød frukt bak nøttene når de er modne cashew, som også kan spises.

Har du lyst til å jobbe frivillig med de fine barna i Mosambik, bli kjent med lærerne deres og få innblikk i hvordan skolene og barnehagene fungerer her? Bo rett ved stranden med utsikt utover sjøen, der hvalhaier, skilpadder og mantaer bor? Drikke kokosnøttmelk, spise mango og pasjonsfrukt til lunsj? Da er kanskje dette det rette prosjektet for deg.