Årets arbeidende gjest 2015/16

Atlantis Utveksling formidler mange arbeidende gjester til landbruk og turisme i Norge, og hvert år ønsker vi å gi en liten oppmerksomhet til en arbeidende gjest som har lagt i den lille ekstra innsatsen. Vinner av prisen “Årets arbeidende gjest 2015/16” gikk til Martin fra Tsjekkia.

Martin at the farmMartin har jobbet på gård i Åsnes Finnskog i et år hos en av våre vertsfamilier. De beskriver Martin som god turkamerat, ungenes beste lekekamerat og en person som har et godt håndlag med dyr. Gården han har arbeidet på hadde elitemelk hele perioden han jobbet der, mye på grunn av Martins harde arbeid og nøye rengjøring. En viktig grunn til at Martin vant prisen er hvordan familien beskriver Martins utvikling gjennom året. Fra å være en forsiktig fyr i begynnelsen har Martin utviklet seg til å bli en selvstendig arbeider med blikk for det som skal gjøres på en gård. Martin selv sier at han har etter tiden i Norge funnet ut av hva han har lyst til å gjøre i fremtiden. Han har lært mer om seg selv og hvordan man skal møte og løse utfordringer man møter i hverdagen, både alene og ved hjelp av andre rundt seg.

Vertsfamilien skriver om Martin:

Fra å være en usikker fyr, som ikke visste hva han ville med livet, utviklet Martin seg til å bli en selvstendig arbeider, med blikk for det som skal gjøres på en gård. I tillegg har han blitt ungenes beste lekekamerat og barnevakt, og en god venn av familien. Dyra våre liker også Martin godt. Han ser det enkelte individ, og passer godt på både kalver, kviger og kuer, og er nøye med renhold, som gjør at vi har hatt elitemelk den perioden han har jobbet hos oss.

 

Både vertsfamilien og Martin trekker frem julen som et av de beste minnene de har fra oppholdet. Martin fikk ta del i de norske juletradisjonene sammen med familien. Ifølge Martin er det viktig at både vertsfamilien og den arbeidende gjesten er fleksible når man først møtes, og huske på at det tar litt tid før man blir ordentlig kjent med og komfortable med hverandre.

I tillegg til å gjøre en fremragende jobb som arbeidende gjest, har også Martin brukt mye tid på å lære seg norsk. Han har deltatt på flere norskkurs og kommuniserer nå bra på norsk. Han har også benyttet muligheten til å ta sertifikat til både traktor og bil. Martins tips til fremtidige arbeidende gjester er; vær åpent for det meste, ikke vær redd for å jobbe og vær ærlig, både overfor vertsfamilien du er hos og deg selv. Martin har vist initativ og vilje til å sette seg inn i og bli kjent med den norske kulturen, samtidig som han har gjort en kjempeinnsats på gården der han har jobbet. Mange gratulasjoner til Martin, en pris vel fortjent!