Evy Therese og Helene underviser gatebarn på Filippinene

Barn som lever på gata er blant de mest utsatte og ressurssvake på Filippinene. Evy og Helene er i gang med fire ukers frivillig arbeid på rehabiliteringssenteret for gatebarn på Filippinene - og har gjort en fantastisk innsats så langt.

Hei 🙂

Vi stortrives her i Ormoc! Hittil har vi vært på senteret fra 8-12 om morgenene, i tillegg til noen ettermiddager. Det er så morsomt å se hvor mye barna setter pris på at vi er der. Vi har ikke fått i oppgave å utføre et spesifikt prosjekt, men har satt opp en timeplan for ukene vi skal være her. Undervisning i matte og engelsk er noe av det vi gjør. På senteret har de ikke nok ressurser til å ha undervisning selv, noe som resulterer i at de fleste guttene ikke har noe skolebakgrunn. Det er trist å se at 16 år gamle gutter ikke klarer å skrive sitt eget navn engang.

Vi har også fått høre bakgrunnen til flere av disse guttene, og det er helt forferdelig. Historier som at moren har tatt selvmord, og faren  har funnet ny familie, og de har da blitt kastet på gata eller at de er blitt fysisk utnyttet av fedrene er noe man ikke glemmer med det første.

Derfor er det gøy å se så lite som skal til for at de smiler. Noe av det første vi merket oss da vi kom til senteret, var standarden. Sengene spesielt. De hadde verken madrasser, puter eller tepper. Så vi har startet en innsamlingsaksjon på Facebook, og hittil har vi fått inn over 12 000kr. I går var vi derfor og kjøpte madrasser til alle sengene, samt et whiteboard og skolesaker som kan brukes til undervisning. Dette satte de veldig pris på!

Frivillig arbeid Filippinene vertsfamilienFamilien vi bor hos er herlige! Faren jobber i Norge, så hele familien har vært på ferie der tidligere og har et godt forhold til landet. Her om kvelden lagde vi kjøttkaker i brun saus, noe som falt veldig i smak. Vi har også vært og bada og shoppet hele gjengen. Det har blitt flere lange kvelder med kortspill, noe som er kjempekoselig!

Når vi ikke er på senteret, er det begrenset med ting vi kan finne på i nærområdet. Vi har vært på stranda et par ettermiddager. I tillegg er det blitt en fast rutine og kjøpe ananas når vi er ferdig på senteret, og ta med hjem. Vi kjøper fra den samme dama hver dag, og hun blir like glad hver gang vi kommer. Ellers bruker vi en del tid på å forberede aktiviteter til neste dagen. Heldigvis ligger ferieøya Cebu bare to timer unna med båt, så den kommende helgen kommer til å tilbringes der.