Reisebrev fra Lisa og Roy på Dyregod i Namibia

Dersom man ønsker å oppleve Afrikas dyreliv på nært hold, og i tillegg har noe begrenset tid til rådighet vil vi absolutt anbefale å dra til Dyregod og Namibia for en unik opplevelse!

I juni fikk vi oppfylt en stor drøm vi hadde om å reise til Afrika, og for en opplevelse det ble! Før vi reiste gledet vi oss veldig, men selv om vi hadde fått mye informasjon på forhånd visste lite om hva vi egentlig kunne forvente oss. Hvordan ble arbeidsoppgavene, hvordan var boforholdene, hvem var de andre frivillige, hvordan var maten og kom vi til å fryse? I vårt reisebrev vil vi fortelle litt om hva vi opplevde og hvordan livet som frivillig i Namibia var.

Litt om Dyregod-prosjektet

Vi var i Namibia i to uker. Arbeidsoppgavene her var svært forskjellige. Dyregod er en kjempestor gård, og her har de utrolig mange forskjellige dyr. Alt fra sauer og hester til bavianer, løver, og geparder. Inne på selve gårdsområdet var de fleste husdyrene som hester, sauer, geiter, fugler, struts, bavianer, og flere andre små dyr. Rovdyrene var i ulike innhegninger som man måtte kjøre bil for å komme til. Der ute var det både løver, geparder, leopard, afrikansk gaupe og villhunder.

Alle dyrene var i fangenskap av en grunn, enten på grunn av en konflikt med gårdseierne i området hvor de risikerer å bli skutt, eller at de har mistet foreldre som små, eller var skadet. Arbeidsoppgavene her var litt som man kan forvente på en gård. Forbereding av mat, samt mating av dyrene. Det var sannelig ikke noe for pyser! Her var det både roting i kompost og behandling av dyrekroppsdeler. Mange av dyrene ble også tatt med på gåturer av med varierende lengde. Vi var på tur med både bavianer, gaupe og maursluker. Ellers var det mange andre oppgaver, som «game count» hvor man registrerte antall ville dyr man så i et visst område. Rengjøring av innhegninger, telle sauer og diverse vedlikeholdsarbeid var andre arbeidsoppgaver. Det morsomste vi gjorde var nok matinga av rovdyrene. Det var ganske spesielt å skulle kaste et hestehode til løvene første dag! I tillegg var baby baboon walk utrolig artig, dette var tur med de aller minste bavianene. De er utrolig søte og ganske rampete. De klatrer, piller i håret og er veldig kosete.

En typisk dag på Dyregod

En typisk dag på Dyregod så omtrent slik ut: vi stod opp rundt 0700 og spiste frokost sammen med de andre frivillige. Klokken 0800 møttes alle til morgenmøte og organisering av dagen. Vi var omtrent 30 frivillige på prosjektet i starten, og var delt inn i seks grupper. Alle gruppene fikk utdelt hver sin oppgave før lunsj, dette kunne være for eksempel forberedelse av mating eller bavianturer. Fra 1300 til 1430 var det lunsj og fritid, og etter vi hadde spist kunne man bare slappe av, henge rundt og leke med babybavianene om man hadde lyst til det. Fra 1430 til omtrent 1700 var det en ny arbeidsøkt, her kunne det eksempelvis være rovdyrmating, rensing av bur og innhegninger eller telle sauer. Da vi var ferdige rakk vi som regel en rask dusj før middag klokken seks. Etter middag var det fritid, hvor man kunne spille kort, sitte rundt bålplassen eller bare slappe av i teltet.

Dyreovervåkning

Det er mulig å sette av en uke for å være med på et internt overvåkningsprosjekt. Denne ligger nær ørkenen sør i Namibia. Her driver de i hovedsak med forskning, og det drives av et forlovet par, Kate fra USA og Matt fra England. Når vi var der, var vi kun tre frivillige, så det var ganske mye roligere enn på Dyregod, hvor det som nevnt var en god del flere frivillige. På prosjektet gikk vi mye turer. Her sjekket vi blant annet kamera som overvåket dyreaktiviteten, og bur som var satt ut for å fange rovdyr slik at de kunne få en bedre forståelse av rovdyrenes atferd i området med hjelp av GPS-merking. En av dagene dro vi til et sted som het Solitaire, hvor de hadde seks geparder i en stor innhegning. Disse var utstyrt med GPS, og vi kjørte rundt i innhegningen for å mate disse. Her kom vi svært nære gepardene, noe som var veldig spennende! Vi var også i nasjonalparken Sossusvlei. Denne består av fantastiske røde sanddyner, og vi besteg en av dem – «Big Daddy». En fantastisk opplevelse, og det beste var å løpe ned igjen.  Her fikk vi også se masse ville dyr når vi var ute og kjørte bil eller gikk turer, blant annet sebra, struts, villsvin og antilope.

Litt generelt om oppholdet

Det var rundt 30 frivillige på Dyregod i alle slags aldere, men de fleste var i tidlig 20-årene. Vi var de eneste norske, ellers var det folk fra hele verden, blant annet USA, England, Australia, Tyskland, Nederland og Frankrike. Alle koordinatorene som jobbet der var også stort sett fra engelsktalende land, så vi fikk god øving i engelsk, og vi ble kjent med mange hyggelige mennesker. Mange av de frivillige bodde i såkalte ”frivillighus” hvor det var jenterom og gutterom. I og med at vi gjerne ville bo sammen bodde vi i hustelt. Disse var store og fine med senger, dyner og tepper, og var bygd opp fra bakken. Vi var i Namibia i juni, noe som vil si at det var vinter der. Det betydde ganske behagelig klima på dagtid, med i overkant av 20 grader og sol, men veldig mye kaldere på kveld og nattestid. På det kaldeste var det nede i minus 5 grader! Til tross for at det var dyner og ullpledd i teltene var vi glade vi hadde med soveposer og ullundertøy. Maten vi fikk på prosjektene var også veldig god. Frokosten var enkel og bestod av toast, syltetøy, peanøttsmør og frokostblanding, mens det var varm mat både til lunsj og middag. Da fikk vi som regel servert internasjonale retter som de fleste liker. Pai, suppe, kylling, lasagne, burgere og wraps stod på menyen. De bakte også det beste brødet vi noen gang har smakt her! Det skal nok sies at dette nok ikke var helsekost, men det smakte fantastisk.

Alt i alt hadde vi et fantastisk opphold hvor vi virkelig fikk helt unike opplevelser som vi aldri vil glemme. Det er mange sterke minner, men det som kanskje spesielt sitter igjen hos oss er nok den aller første dagen på Dyregod da vi fikk være med på rovdyrmatingen. I tillegg var turen til Solitaire i innhegningen til de seks gepardene fantastisk, og å leke med de minste bavianene var også veldig morsomt. Vi føler også at vi har fått en noe annet perspektiv ved å møte lokalbefolkningen der som lever under en del simplere kår enn vi gjør her i Norge. Vi er svært takknemlige for at vi har fått vært med å bidra på et slikt prosjekt!

Dersom man ønsker å oppleve Afrikas dyreliv på nært hold og i tillegg har noe begrenset tid til rådighet vil vi absolutt anbefale å dra til Dyregod og Namibia for en unik opplevelse!

Lisa og Roy