Ofte stilte spørsmål

Her finner du svar på mange av de vanligste spørsmål vi får om frivillig arbeid i Mosambik.

Frivillig arbeid i Mosambik - Ofte stilte spørsmål

Når er søknadsfristen?  

Vi anbefaler at man søker 2-3 mnd før ønsket avreise, for å unngå at prosjekter er fullbooket, men kan vanligvis også organisere opphold på kortere frist enn dette.

Må jeg ha fylt 18 år for å kunne søke?
Ja, du må ha fylt 18 år for å kunne delta på prosjektene i Mosambik.

Kreves det spesiell bakgrunn/utdanning for å delta?
Vi krever ingen spesielle forkunnskaper for å delta på dette programmet. På Hvalhai-prosjektet må du være en habil svømmer, ha god helse og ikke bruke malariamedisinen Lariam. Dersom du ønsker å delta på Hvalhai-prosjektet i 2 uker, må du allerede ha dykkersertifikat (PADI-kurs), og dette må være nylig oppdatert. Ellers er minimumslengden 3 uker.

Trenger jeg vandelsattest?
Ja, du trenger vandelsattest for å jobbe på hvalhaiprosjektet.

Er det faste startdatoer?
Ja. Prosjektene starter den første mandagen i hver måned. I 2016 vil det være faste oppstartsdatoer annenhver måned.

Hva slags type prosjekter tilbys?
Dykkeprosjekt, les mer om prosjektet her.

Kan vi reise flere sammen?
Ja. Dere kan også jobbe sammen, dersom dere ønsker det. Frivillige av hvert sitt kjønn bor separat.

Jeg er over 30 år – kan jeg likevel delta?
Ja! Man kan delta som frivillig i Mosambik opp til fylte 65 år.

Kan barn delta på programmet?
Nei, barn kan ikke delta på prosjektene i Mosambik.

Trenger jeg visum?
Ja, norske statsborgere trenger visum til Mosambik. Du må søke visum før avreise til Mosambik. Søknaden sender du til den Mosambiske ambassaden i Stockholm.  Atlantis vil være behjelpelige med denne prosessen.

Trenger jeg vaksiner?
Dette kommer an på hvilke vaksiner du har tatt tidligere og om du planlegger å reise mye rundt. Det er forekomst av malaria i Mosambik, og det anbefales at du tar malariamedisin mens du er der. Atlantis anbefaler at alle deltakere kontakter et reisemedisinsk senter, for å undersøke hva slags forberedelser de trenger for sitt reisemål.

Kan jeg få kontakt med andre deltakere?
Selvfølgelig! Alle deltakere mottar lister over andre deltakere. Vi har også en Facebook-gruppe, der mange kommer i kontakt med andre reisende: http://www.facebook.com/group.php?gid=4074026228

Kan jeg kombinere flere enn ett Atlantis-program?
Ja, du kan delta på så mange program du ønsker. Kontakt oss, dersom du trenger hjelp til å finne din drømmereise.

Hvordan er været i Mosambik?
Mosambik ligger i det tropiske klimabelte. Kystsonen er varm med stor luftfuktighet pga. den varme Mosambikstrømmen som løper sørover langs kysten. Hovedstaden Maputo lengst i sør har henholdsvis 18 °C i juli og 26 °C i februar. I kystsonen faller nedbøren i november–april (sommerregn) i forbindelse med nordøst-monsunen, med en markert tørketid, særlig i sør. Mot nord er det som regel snakk om to regntider og to tørketider. Nedbørmengden stiger fra nord mot sør til Beira, hvoretter den igjen avtar.

Hva slags oppfølging får jeg?
Alle deltakere blir møtt på flyplassen ved ankomst. Du blir fulgt opp av vår partner under hele oppholdet, som hjelper deg med stort og smått. Partneren vår (og Atlantis) har et 24-timers nødnummer, dersom du skulle ha brukt for det under oppholdet ditt.

Hvordan bor jeg?
Du bor sammen med andre frivillige i eget hus. Alle måltider er inkludert, og de frivillige hjelper til med å lage maten. I frivillighuset er det elektrisitet og innlagt vann. Det er 6 rom, hvert har to senger. Det er kjøkken og fellesrom. Seng, madrass, sengetøy og pute vil være der, men du trenger sovepose om vinteren (mai til august). Det er felles toaletter og dusjfasiliteter. Vasking av tøy må du gjøre for hånd. Huset ligger i strandlandsbyen Tofo, 100 meter fra stranden. Tofo sentrum er 200 meter unna, hvor det finnes et marked, veldig enkle butikker, noen få restauranter og barer, og muligheter for mange forskjellige strandaktiviteter.

Vil jeg ha tilgang til internett?
Ja, men bruk av internett er ikke inkludert i programprisen, heller ikke bruk av telefon.

Får jeg språkundervisning?
Nei. Det vil være en kort introduksjon i lokalt språk etter ankomst, men ikke undervisning.

Kan jeg velge prosjekt selv?
Ja, forutsatt at det er ledig plasser den datoen du melder deg på. Dersom du melder deg på 3-4 mnd i forveien, og ber oss reservere en plass til deg, så er du så å si garantert å få plass på førstevalget ditt.

Kan jeg jobbe på mer enn et prosjekt?
Nei, Atlantis tilbyr kun natur- og miljøprosjektet i Tofo.

Har jeg noen fridager?
Ja, de fleste frivillige har fri lørdag og søndag.

Vil jeg møte frivillige fra andre land?
Ja, det frivillige fra andre nasjoner på prosjektene.

Kan jeg ha ferie i løpet av oppholdet mitt?
Ja, men vi ber om at ferie legges til slutten av oppholdet ditt, dvs. etter prosjektperioden.

Hvor mye lommepenger bør jeg beregne?
Dette vil komme an på ditt personlige forbruk. Vår partner anbefaler ca. 3000 kroner i måneden, slik at man har litt å rutte med.

Hva kan jeg gjøre på fritiden?
I helgene kan du reise og utforske som du ønsker. Det finnes mange forskjellige aktiviteter du kan delta på, for eksempel ridning, padle kayak, surfing, kiting, snorkling, dykking eller bare slappe av på stranden. I langweekender kan du besøke Kruger nasjonalpark eller Swaziland. Alle fritidsaktiviteter må du bekoste selv, selv om du som frivillig vil få reduserte priser.

Hvor kan jeg finne mer informasjon om landet?
Lonely Planet har i sin Southern Africa guidebok et kapittel viet Mosambik. Det finnes også andre gode serier. Se www.nomaden.no som har Norges største utvalg av reiselitteratur.

Hvor kan jeg finne mer informasjon om flybilletter?
En flybillett til Maputo i Mosambik koster ca 9000 kroner. Til Inhambane koster det 950 kroner ekstra. Prisen er avhengig av når på året du vil reise, og hvor lang tid i forveien du bestiller billetten.

Hvor kan jeg finne mer informasjon om forsikring?
Samarbeidet med Gouda har ført til at vi ikke bare kan tilby våre deltakere lavere priser for reiseforsikringen, men også dekning av programavgiften, hvis deltakeren skulle bli syk og måtte avlyse programmet. Ta gjerne kontakt med oss hvis du ønsker en rimelig og god forsikring gjennom Gouda og Atlantis.